Anchetă neobişnuită la Parchetul Curţii de Apel Oradea, sesizat în cazul unui accident de muncă petrecut vara trecută în Abram, unde un localnic de 41 ani şi-a pierdut viaţa în timp ce schimba becul unui stâlp de iluminat din satul Iteu Nou.

Deşi Aurel Grama, şef de echipă la Electrica, era în timpul liber, ITM Bihor a constatat că moartea sa a fost accident de muncă, iar cauza o neglijenţă criminală: omul fusese tocmit "la negru" de Primăria Abram ca să întreţină reţeaua de iluminat public şi să schimbe becurile arse. Doar că, mai grav, înainte de a-l trimite la lucru, reprezentanţii Primăriei au uitat să ceară companiei Electrica scoaterea de sub tensiune a reţelei, condamnându-l astfel la moarte sigură...

"Ars" pe scară

Tragedia s-a petrecut în seara de 22 iulie 2015. Întors de la Marghita, unde lucra într-o echipă de intervenţie, Călin Grama şi-a luat sculele şi a plecat cu maşina să-şi ia socrul, pe Ioan Aranici, împreună cu care urma să schimbe becuri arse de pe stâlpii de iluminat public.

Cei doi au ajuns în satul Iteu Nou pe la ora 20. În timp ce socrul ţinea de scară, Grama a urcat până în dreptul corpului de iluminat, a fixat hamul de stâlp şi a dat să pună mâna pe bec. Ce s-a întâmplat mai departe Aranici nu şi-a dat seama. Doar atât a văzut: că ginerele căzuse de pe scară şi atârna inert în ham.

Speriat, bărbatul a strigat după ajutor, iar sătenii au sunat imediat la 112. Echipajele SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă au sosit, pe rând, dar n-au îndrăznit să-l coboare pe bărbat: cablul electric de care era suspendat se afla sub tensiune şi riscau să se electrocuteze.

Corpul a fost coborât, în final, de un echipaj al ISU, iar intervenţia ulterioară a medicilor, pentru a-l resuscita, a fost zadarnică. După aproximativ o oră au declarat decesul, iar corpul a fost urcat în dubă pentru a fi transportat la Medicina Legală.

În anchetă

Între timp, la locul accidentului au sosit şi criminalişti ai Poliţiei Bihor, şi inspectori ai ITM care au făcut fotografii şi au luat declaraţii de la martori. Aşa s-a aflat că, până să ajungă în Iteu Nou, Grama ar fi verificat becurile de la mai mulţi stâlpi stradali din comună, dovada fiind că în maşina sa au fost găsite diferite sortimente de corpuri de iluminat primite, după cum a explicat socrul bărbatului, de la edilii comunei. De fapt, după cum au constatat inspectorii, electricianul muncea fără forme legale pentru Primăria Abram şi, mai grav, fără ca şefii instituţiei să-i asigure mijloace de protecţie.

Constatările iniţiale au fost confirmate de o anchetă amănunţită, finalizată în decembrie, inspectorii ITM demonstrând că moartea electricianului s-a produs dintr-o neglijenţă a reprezentanţilor Primăriei. Concret, Grama a murit după ce "a atins accidental liniile electrice aeriene aflate sub tensiune care asigură iluminatul public stradal al comunei Abram", pentru că "operaţiunea de mentenanţă a fost efectuată fără scoaterea de sub tensiune a instalaţiei de către beneficiarul lucrării, Comuna Abram".

Or, înainte de a-l trimite la muncă, edilii erau obligaţi să ceară proprietarului liniilor - Electrica Distribuţie Nord-Vest, Sucursala Oradea - decuplarea reţelei pe perioada lucrărilor de mentenanţă.

Amendă plus dosar penal

Pe de altă parte, au arătat inspectorii, Primăria trebuia să-i facă lui Grama un contract de muncă legal şi un instructaj de protecţia muncii, să-i asigure echipament pentru verificarea tensiunii în reţea şi, după producerea evenimentului, să-l anunţe imediat la ITM.

Cum Primăria Abram a ignorat toate acestea, inspectorii de muncă au amendat-o cu 10.000 lei, sesizând totodată Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru identificarea funcţionarilor vinovaţi de nerespectarea măsurilor de securitate în muncă, infracţiune pedepsită cu închisoare între 6 luni şi 3 ani.

A murit... voluntar

Deşi au început ancheta penală, deocamdată procurorii nu au pus sub învinuire o anume persoană. "Dosarul se află în cercetare la organele de poliţie, nefiind dispusă până în acest moment continuarea urmăririi penale in personam. Ca urmare, în acest stadiu, alte date nu pot fi comunicate", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Tiberiu Sighiartău.

Primarul comunei Abram, Gabriel Nuţaş, e convins de pe acum că dosarul va fi clasat, contestând deja şi raportul ITM, pentru a scăpa şi de amendă. "Nu e nimeni vinovat. Domnul Grama mergea şi pe la alţi consăteni, să le repare o priză, să le schimbe un bec. Pentru noi lucra voluntar", zice edilul, refuzând orice alte comentarii. Ca şi când mortul nu avea altceva de lucru, în timpul său liber, decât să se caţere de capul lui şi pe degeaba, pe stâlpii Primăriei...