În urmă cu doi ani, cadavrul unui bărbat pe jumătate dezbrăcat, cu mâinile legate şi cu un căluş în gură, era găsit de un angajat al barajului din Ioşia plutind în acumularea de apă. Omul zăcuse mult timp în râu, nu avea acte şi nici nu fusese dat dispărut. Cu toate acestea, după doar două luni, criminalii au fost prinşi, iar anul trecut au şi fost condamnaţi la ani grei de închisoare.

Cum au reuşit anchetatorii să afle identitatea victimei? Omorul fusese săvârşit înainte de a fi aruncat corpul în apă? Cum au fost găsiţi şi dovediţi făptaşii, care negau crima?

BIHOREANUL vă prezintă povestea uneia dintre cele mai complexe investigaţii desfăşurate în ultimii ani în Oradea, cu proceduri realizate în premieră, la care au participat procurori, poliţişti, experţi criminalişti în reconstrucţie facială grafică, dar şi psihologi şi medici...

Cadavru în baraj

Investigaţiile coordonate de procurorul Virginia Bianca Vulcan de la Parchetul Bihor au început pe 3 septembrie 2018, când un angajat al barajului CET CAMP din apropierea Podului Ovid Densusianu a anunţat prin 112 că a găsit un cadavru plutind în acumularea de apă.

Victima era un bărbat, cu corpul în stare avansată de descompunere. Nu s-au găsit acte, iar în bazele de date privind persoanele dispărute nu apărea niciuna care să-i semene. De aceea, în următoarele săptămâni, anchetatorii au făcut trei apeluri la populaţie pentru recunoaşterea bărbatului, cu fotografii ale unor reconstituiri grafice şi 3D realizate prin tehnica reconstrucţiei faciale de şeful Serviciului Criminalistic din Poliţia Bihor, subcomisarul Florin Lăzău, şi de expertul criminalist Aurelian Bădulescu, de la Institutul Naţional de Criminalistică.

Detaliul că era un caz de omor procurorii l-au dezvăluit abia pe 28 septembrie 2018, într-o nouă informare, în care au explicat că bărbatul fusese bătut, iar când a fost găsit avea mâinile legate la spate şi un căluş în gură.

Ulterior, peste caz s-a lăsat liniştea. Până pe 21 noiembrie 2018 când, printr-un nou comunicat, procurorii au anunţat arestarea autorilor: Cristian Hendre, 44 ani, şi Traian Căldărar, pe atunci în vârstă de numai 16 ani. „Cei doi au lovit cu pumnii și picioarele victima, în scopul deposedării de suma de 30 lei, iar apoi, după ce au legat-o la gură și i-au legat mâinile la spate, au aruncat-o în râul Crișul Repede, victima decedând prin înec”, precizau anchetatorii.

Ucis sub pod

Informările publice sumare ascund, totuși, după cum a descoperit BIHOREANUL, o muncă titanică a echipei de anchetă, pentru care a fost o provocare atât identificarea victimei, cât şi dovedirea ucigaşilor. „Se făceau şedinţe organizatorice de mai multe ori pe săptămână, sub coordonarea Parchetului Bihor, în care se stabileau activităţile pentru zilele următoare, necesarul de resurse umane şi logistice, la care participau conducătorii instituţiilor implicate, Parchet, Poliţie şi Medicină Legală”, explică acum şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş (foto).

În aceeaşi zi în care a fost găsit, cadavrul a fost dus la Serviciul de Medicină Legală pentru autopsiere, medicii legişti stabilind că moartea se produsese prin înec cu aproximativ o lună mai devreme. Pe corp s-au găsit multiple plăgi, fracturi şi echimoze, de pe urma unor lovituri aplicate „cu corpuri dure”, motiv pentru care poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) au scotocit tot malul Crişului, ca să găsească locul crimei, folosindu-se inclusiv de scafandri. Aşa au ajuns şi sub podul Ovid Densusianu, unde au descoperit urme de sânge, atât pe jos, cât şi pe o bucată de scândură. Iar analizele au arătat că erau ale victimei....

Audieri maraton

Mult mai greu le-a fost poliţiştilor să stabilească identitatea bărbatului. Cum nu s-a găsit nicio persoană dispărută care să-i semene, au luat în calcul trei ipoteze: că victima provine din rândul persoanelor fără adăpost, că locuia singură, fără să aibă rude, ori că era din afara judeţului.

Împreună cu colegii de la Poliţia Municipiului Oradea şi coordonaţi de procurorul Vulcan, poliţiştii SIC au verificat toate persoanele singure din blocurile şi casele din apropierea malului Crişului, din cartierele Decebal, Rogerius şi Ioşia, apoi i-au luat la rând şi pe cei fără adăpost, dar şi pe cei care practică prostituţia în oraş. „Au fost audiate zeci de persoane”, povesteşte unul dintre membrii echipei.

Cum victima fusese îmbrăcată cu un tricou cu inscripția Careffour, portretul grafic realizat de artiştii criminalişti a fost prezentat la toate punctele de lucru din județ ale hypermarketurilor. O pistă înfundată, însă...

Cu cadavrul la tomograf...

Pe 12 octombrie, după ce apelurile publice nu au dus la niciun rezultat, procurorul a decis să încerce o procedură medico-legală niciodată utilizată până atunci, dispunând efectuarea unui examen radiologic al cadavrului, cu un computer tomograf. Ideea i-a venit medicului legist Carmen Radu, la una dintre şedinţele de lucru comune organizate de şefii Parchetului de pe lângă Curtea de Aepl Oradea, Sebastian Vălean şi cel al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gheorghe Vidican. "Doamnei doctor i s-a cerut să facă o listă cu procedurile medico-legale care pot aduce informaţii noi despre victimă. Examenul radiologic a fost primul, cel mai puţin invaziv", îşi aduce aminte procurorul general Sebastian Vălean. 

Aşa s-a descoperit că victima avea mai multe fracturi anterioare, dar şi o operaţie la nivelul mandibulei, care fusese fixată cu o placă din titan şi şuruburi. Ca atare, anchetatorii au cerut puncte de vedere unor medici ortopezi şi traumatologi, precum şi unor chirurgi specializaţi în intervenţii maxilo-faciale din Spitalul Clinic Judeţean Oradea. Apoi, au făcut o listă cu unităţile unde se fac implanturi din metal prin această metodă, începând căutarea la spitalul orădean.

„A fost interesant să particip la o astfel de anchetă. S-au verificat pacienţii până în urmă cu trei ani”, a explicat BIHOREANULUI dr. Bogdan Bumbu (foto), cel care a şi analizat fişele medicale. „S-au luat toate fişele, nu doar evidenţa informatizată, s-au exclus femeile și pacienţii din alte grupe de vârstă. În final, au rămas 5. Însă doar unul avea datele medicale similare cu cele ale bărbatului ucis”, spune medicul.

Fratele geamăn

Pacientul cu pricina era din Derna şi fusese operat pe 2 aprilie 2017, după ce a fost lovit de un tramvai în cartierul Nufărul. La domiciliul din cartea de identitate, poliţiştii nu au găsit nicio urmă de-a sa, dar pentru că omul avea un frate geamăn în Batăr l-au căutat pe acesta. „Nu a putut da nicio informaţie despre fratele său, îl văzuse ultima dată cu un an în urmă şi nu păstrau legătura”, povesteşte unul dintre anchetatori.

Bărbatului i-au fost prelevate probe de salivă, ca să i se compare profilul genetic cu cel al persoanei decedate. Rezultatul? Victima era fratele geamăn al bihoreanului din Batăr! Se numea Crăciun Pătcaş, avea 55 de ani, fără loc de muncă, consumator înrăit de alcool, care locuia de mulţi ani pe străzi și dormea frecvent în zona Podului Densusianu din Oradea.

Martorii cheie: doi copii aurolaci

Între timp, poliţiştii implicaţi în audierea persoanelor fără adăpost au aflat şi ei informaţii importante. Doi băieţi, de 11 şi 14 ani, consumatori de etnobotanice, le-au recunoscut anchetatorilor că au fost de faţă la uciderea lui Pătcaş, indicându-i ca autori pe tatăl unuia dintre ei, Cristian Hendre, şi pe un anume Traian Căldărar.

Băieţii au descris cu lux de amănunte modul în care s-au derulat faptele. „Era o seară călduroasă şi eram pe malul Crişului, sub pod, împreună cu tata şi Căldărar. Ei beau spirt, iar noi bere şi trăgeam prenadez. Pătcaş (victima – n.r.) căuta după chiştoace şi bea spirt sanitar. Căldărar l-a întrebat dacă are bani, iar el a zis că nu”, a povestit fiul lui Cristian Hendre.

În acel moment, a declarat copilul, tatăl lui l-a lovit pe om cu pumnii şi picioarele, iar Căldărar i-a dat cu o scândură peste spate şi cap şi, când Pătcaș a căzut, i-a luat 30 de lei din buzunar. Apoi, Hendre l-a ţinut cu mâinile la spate, iar Căldărar l-a legat cu un şiret mai gros, pe care l-a desfăcut de la un pantof găsit sub pod. În final, pentru că victima striga după ajutor, tot Căldărar i-a pus un căluş în gură. „Ne-a cerut să-i dăm jos pantalonii, să vadă dacă nu are bani ascunşi în chiloţi, iar apoi l-au scos de sub pod şi l-au aruncat în râu”.

Crișul morților

Victima a încercat să înoate, s-a zbătut, dar s-a scufundat. „Acolo e mare apa, îi şi zice Crişul morţilor”, a explicat copilul, căruia Căldărar i-a pus în vedere că dacă el sau amicul lui de 14 ani îndrăznesc să-i denunţe vor sfârşi ucişi.

Pentru a stabili dacă spun adevărul, procurorul şi poliţiştii i-au dus pe cei doi băieţi la locul crimei, să arate cum s-au derulat evenimentele, le-au prezentat fotografii cu Pătcaş, ca să fie siguri că cel despre care vorbesc este persoana găsită în Criş, dispunând totodată şi efectuarea unei constatări psihologice inedite.

Cei doi copii au fost intervievaţi despre ceea ce au văzut de mai multe ori de un psiholog, în decursul câtorva săptămâni, timp în care specialistul le-a urmărit fiecare gest, conţinutul discursului şi comportamentul non-verbal. „Evenimentele relatate sunt acurate, experienţa minorilor a fost una reală, trăită nemijlocit, confirmându-se descrierile relatate de minori cu ocazia audierii”, se precizează în raportul depus de expert.

Din colț în colț

Pe Căldărar, poliţiştii nu au trebuit să-l caute. Era deja în arest, pentru o tâlhărie comisă la începutul lunii septembrie. Pe Hendre, poliţiştii l-au ridicat de pe malul Crişului, unde îşi petrecea majoritatea timpului. În timpul audierilor, autorii, Cristian Hendre (foto) şi Traian Căldărar au prezentat versiuni diferite la fiecare interogatoriu. În prima depoziţie, Hendre a recunoscut în detaliu uciderea lui Pătcaş, dând vina pe alcool şi pe prenadezul cu care se droga. A participat chiar şi la reconstituire, în timpul căreia a negat, însă, că l-ar fi tâlhărit, pretinzând că victima nu avea bani, ci doar o sticlă cu spirt îndoit cu apă, pe care a luat-o şi a băut-o. Ulterior, a dat-o la întors, susţinând că minţise de frica poliţiştilor şi a negat în totalitate faptele, inclusiv că l-ar cunoaşte pe celălalt făptaş, ori că ar fi fost în acel loc în momentul crimei.

Hendre a fost supus şi testului poligraf, care a indicat „comportament simulat” la întrebările: „Dumneata l-ai legat şi lovit pe bărbatul găsit mort? Dumneata l-ai aruncat în Criş? Dumneata ai luat vreo sumă de la el?”.

Că bărbatul minţea reiese şi din raportul medico-legal psihiatric, unde specialiştii au notat că „are tendinţe vădite de disimulare şi demonstrativitate, având o personalitate structurată particular, cu elemente de mitomanie, dizarmonic din punct de vedere comportamental”, dar fără semne ori simptome de boală psihică, motiv pentru care procurorul i-a respins apărarea, stabilind că sunt „simple susţineri pro causa, în scopul evitării răspunderii penale”.

După gratii

Şi Căldărar a negat acuza de tâlhărie, iar pentru crimă a aruncat vina pe victimă, care i-ar fi furat din lucruri, apoi pe Hendre, care ar fi avut iniţiativa, în timp ce el l-ar fi lovit o singură dată pe Pătcaş. Ba mai mult, după ce l-au aruncat în apă, ar fi sărit să-l salveze şi l-a adus la mal, dar Hendre i-ar fi cerut să-l lase să moară „pentru că dacă îşi revine ne reclamă la Poliţie şi vom avea probleme”, motiv pentru care l-ar fi împins înapoi în Criş.

În final, pe 5 aprilie 2019, procurorul a decis să-i trimită în judecată pe amândoi pentru omor calificat şi tâlhărie, rechizitoriul specificând că singurul lucru care nu a putut fi stabilit cu exactitate este data la care s-a comis crima, deoarece nici autorii şi nici cei doi martori nu au putut să o precizeze.

Cei doi ucigaşi au fost condamnaţi definitiv, pe 30 octombrie anul trecut, de către Curtea de Apel Oradea. Cristian Hendre a încasat 23 ani de închisoare, iar Traian Căldărar a fost internat pentru 10 ani într-un centru de detenţie destinat infractorilor minori. Asta pentru că, potrivit soluţiei,  „implicarea lui în comiterea faptelor deduse judecății a fost posibilă și datorită carențelor emoțiale și afective, dar și lipsei empatiei, acest gen de conduită lipsită de afectivitate și susținere caracterizând întreaga lui familie”, care nu l-a vizitat niciodată din ziua în care a ajuns în arest. Poate, în acest fel, micul criminal va mai avea o şansă de reabilitare...


ATAC LÂNGĂ PLAZA
După crimă, și o tâlhărie!

În seara de 5 septembrie 2018, la două zile după găsirea cadavrului bărbatului pe care l-a ucis împreună cu Cristian Hendre, Traian Căldărar (foto) a comis şi o tâlhărie în plin centrul Oradiei, lângă  Oradea Plaza.

Victima a fost un orădean, atacat de un grup de trei persoane - Cătălin Covaci, 19 ani, Traian Căldărar, 16 ani, şi un băiat de 11 ani -, pe care l-au urmărit până a trecut de staţia de tramvai şi a ajuns într-o zonă mai puţin aglomerată. Aici, l-au împins pe bărbat să cadă, iar apoi l-au lovit cu pumnii şi cu picioarele, smulgându-i rucsacul în care avea un telefon mobil, un flacon de bere şi 50 de lei.

În acest caz, instanţele l-au condamnat pe Traian Căldărar cu blândeţe. Având în vedere că şi-a recunoscut fapta, că era minor și fără antecedente penale, a scăpat cu o pedeapsă constând în asistarea zilnică pe o durată de 4 luni, timp în care i s-a trasat obligaţia de a urma un curs de pregătire şcolară. O va face, poate, în centrul în care îşi ispăşeşte pedeapsa pentru omor...