Regula că unde-i lege nu-i tocmeală e valabilă doar pentru fraieri. "Tânărul lup" PDL-ist Călin Mocan, care pe toată durata campaniei în care a tras pentru un loc în Consiliul Judeţean a reuşit să-şi păstreze şi postul de prim-comisar al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, deşi legea permite funcţionarilor publici de conducere să candideze doar după încetarea raporturilor de muncă.

Prins cu şmecheria de oamenii noii puteri, a doua zi după alegeri Mocan a devenit... şomer.

Traseist pe funcţii

Legea e clară: "funcţionarii publici cu funcţii de conducere pot candida pentru o funcţie de demnitate publică numai în condiţiile încetării raporturilor de muncă". Măsura a fost luată pentru a împiedica funcţionarii să îşi folosească poziţia pentru a pune instituţia în slujba partidului sau a lor personală pe timpul campaniei. Călin Mocan, prim-comisar al GM Bihor, a găsit însă o soluţie ingenioasă pentru a candida în numele PDL la alegerile locale fără să renunţe la fotoliul de şef. Culmea, legal. Cum funcţionarii fără funcţii de conducere pot candida suspendându-şi raporturile de muncă, Mocan s-a "retrogradat" temporar ca simplu lefegiu! Normal, doar până pe 11 iunie, prima zi după alegeri.

BIHOREANUL a descoperit artificiul abia după ce Prefectura a trimis Consiliului Judeţean o solicitare pentru a-i analiza legalitatea candidaturii, dar şi Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru a-i verifica legalitatea traseului profesional înaintea şi pe durata campaniei electorale.

Mutare "mucles"

Documentele din "dosarul Mocan" arată că pe 23 aprilie, când Guvernul era condus de Mihai Răzvan Ungureanu, iar Garda Naţională de Mediu de unul din cei mai influenţi lideri ai PDL, Silvian Ionescu, Călin Mocan şi-a cerut "mutarea temporară pe o funcţie de execuţie, pentru o perioadă de două luni, în condiţiile legii". Comisarul general al GNM, Silvian Ionescu, i-a aprobat cererea ultrarapid într-o singură zi, trecându-l prin Decizia 210/24.04.2012 "comisar I la Comisariatul Judeţean Cluj" cu un salariu de 2.184 lei.

Scăpat de constrângerile legii funcţionarilor publici, PDL-istul s-a înscris imediat în cursa pentru obţinerea candidaturii la funcţia de primar al Oradiei. În final, pentru că partidul l-a preferat pe fostul primar Mihai Groza, Mocan a trebuit să se mulţumească cu poziţia a 7-a, ultima eligibilă, la Consiliul Judeţean.

Timp de două săptămâni GM Bihor a funcţionat fără şef. Atribuţiile de prim-comisar au fost delegate abia pe 7 mai unui subaltern, Mugur Popa, până pe 11 iunie 2012. Prima zi după alegeri!

La serviciu, în campanie

Mocan nu a prestat nicio zi la Cluj. Surse din Prefectură şi din GNM susţin că acesta şi-ar fi tras în schimb o delegaţie în interes de serviciu la Bucureşti, taman în ziua când s-au lansat candidaţii PDL din toată ţara, şi apoi o alta, în străinătate.

Vreme de două luni Mocan nu a suflat o vorbă despre artificiul la care a recurs, sperând că nu va afla nimeni cum a jonglat cu funcţiile publice sub pavăza PDL-ului aflat la putere. Socotelile i-au fost date peste cap. După căderea Guvernului MRU, Silvian Ionescu a fos înlocuit de la conducerea GNM cu, ironia sorţii, PSD-istul orădean Ovidiu Dăescu. Care, bineînţeles, a fost pus să clarifice problema. După dezlegarea enigmei, surpriză: pe 12 iunie, în loc să îşi revendice postul de conducere de la Oradea, cum plănuise, Mocan a cerut încetarea raporturilor de muncă. Acesta a renunţat inclusiv la calitatea de simplu angajat al Gărzii!

Pe lege

Abordat de BIHOREANUL, Călin Mocan recunoaşte artificiile făcute, dar insistă că n-a încălcat legea, ci doar a... speculat-o: "Am studiat legea şi, tocmai pentru că nu am vrut s-o încalc, am găsit această soluţie de a renunţa la funcţia de conducere". În continuare, susţine Mocan, nu a mai semnat însă nicio fişă de pontaj, astfel încât nu i se poate imputa vreun fals în acte, ci s-a suspendat din postura de simplu funcţionar. PDL-istul spune că inclusiv povestea cu deplasările pe bani publici în campanie ar fi neadevărată.

"La Bucureşti am mers pe banii mei pe 5 mai, fiindcă a doua zi am participat la lansarea candidaţilor PDL, iar deplasarea în străinătate nu am efectuat-o deloc. Aveam programată o delegaţie în Germania, împreună cu şeful Gărzii Naţionale şi cu adjunctul (n.r. - orădeanul Radu Pentie jr.), dar nu am mai mers", spune Mocan. Acesta a schimbat rapid subiectul: "E mai bine că am plecat de tot de la Gardă, că o să-mi văd de viaţa personală şi de cariera politică. Oricum nu mi se pare firesc ca un funcţionar public cu funcţie de conducere să încerce să rămână pe funcţie ca să aplice politica altui partid".

Concluzie pe cât de tardivă, pe atât de neconvingătoare. Nu de alta, dar dacă partidul său rămânea la putere, nu e deloc sigur că n-ar fi rămas mai departe şi consilier judeţean, şi funcţionar public. Ca să aplice "politica partidului", fireşte...