Preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, a numit drept "o şmecherie" succesul recent al colegului său PDL-ist Petru Filip, membru în Comisia de administraţie publică a Senatului şi iniţiator al modificării proiectului Legii privind organizarea şi funcţionarii Agenţiei Naţionale de Integritate, care lasă instituţia practic fără "obiectul muncii".

Deoarece Filip a propus şi obţinut privilegiul viitorilor candidaţi la funcţiile publice de a nu-şi mai depune declaraţiile de interese şi declaraţiile de avere, Popa a afirmat, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, că gestul fostului primar al Oradiei este "o şmecherie şi un semn că intenţionează să mai candideze".

Pentru a pune în antiteză averea pe care fostul primar PDL a reuşit s-o acumuleze în cele trei mandate avute la conducerea Oradiei cu prestaţia actualului primar Ilie Bolojan, liderul PNL Bihor a fost necruţător şi în ce priveşte acumulările financiare şi imobiliare ale lui Filip.

"Vă garantez că la finele mandatului său Ilie Bolojan nu va fi mai bogat decât a fost la începutul mandatului. Nu-l văd pe Ilie să ia ce a mai rămas din centrul oraşului", a spus senatorul Cornel Popa, făcând astfel o aluzie transparentă la faptul că Petru Filip deţine numeroase clădiri din Piaţa Unirii, numită în glumă, de către politicienii locali, şi "Piaţa San Pietro".

La momentul când a propus şi obţinut scoaterea din Legea ANI a obligativităţii ca politicienii care candidează pentru funcţii publice să-şi depună declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese, senatorul Petru Filip a argumentat că "mi se pare o aberaţie să strângi atâtea hârtii aiurea". Filip a fost ajutat de un alt coleg din PDL, senatorul Petru Başa, astfel încât demnitarii, o dată aleşi, vor scăpa de sancţiunile penale în cazul în care vor depune declaraţii false, "dacă se autodenunţă înainte ca ANI să se fi autosesizat".

După cum se ştie, fostul primar al Oradiei a reuşit să acumuleze, de când se află în viaţa publică, o avere impresionantă. O parte consta în imobile ultracentrale, cumpărate de firma la care Filip era acţionar, Investmond, tocmai de la indivizi proaspăt împroprietăriţi de Primărie. Între timp, Filip a renunţat la acţiunile firmei, fiind despăgubit de partenerul său cu o mare sumă de bani.

Potrivit declaraţiei de avere întocmită la 14 iunie 2009 şi postată pe site-ul Senatului, Petru Filip deţine la vedere trei terenuri în Oradea (unul de 279 metri pătraţi, unul de 3.000 mp şi încă unul de 8.074 mp, acesta din urmă cumpărat împreună cu familia fostului rector Teodor Maghiar), plus un teren de 3.575 mp la Borod şi un altul de 875 mp la Paleu).

De asemenea, fostul primar a declarat că deţine trei imobile: un apartament cumpărat în 1992, o casă de locuit în centrul Oradiei (din 1996) şi o casă de vacanţă la Paleu. La rubrica "autoturisme", Petru Filip şi-a trecut un VW Passat, cumpărat în 2007.

Averea declarată a fostului primar mai cuprinde bijuterii de "cca 4.500 euro" şi tablouri de 9.000 euro, precum şi şase conturi bancare (de câte 7.600, 80.000, 36.000 şi 12.000 lei, respectiv de 217.000 şi 11.000 euro).

Şi rubrica de venituri pe ultimul an indică în dreptul numelui lui Petru Filip câştiguri spectaculoase, obţinute în 2009 de la Parlamentul României (65.000 lei), de la Universitatea Oradea şi de la Universitatea Agora (42.000 lei) şi de la Parlamentul European (174.000 euro).