Reabilitarea sistemului de termoficare din Oradea a primit undă verde. Comisia Europeană a aprobat vineri, 20 mai, documentaţia proiectului, urmând ca în perioada următoare să se treacă la încheierea contractului de finanţare şi organizarea licitaţiei pentru realizarea lucrărilor.

Estimate la 77,7 milioane de euro, investiţiile în reabilitarea sistemului de termoficare vor fi acoperite în proporţie de 50% din fonduri europene, 45% din fonduri de la bugetul de stat, iar diferenţa de 5% va fi reprezentantă de alocări din bugetul municipalităţii.

Lucrările presupun printre altele contruirea a două cazane de apă fierbinte (116,3 MW) pe gaz natural şi păcură, construirea unui cazan pe apă fierbinte (82,7 MW) pe gaz natural, instalarea în curtea Electrocentrale a unei instalaţii de cogenerare cu turbină cu gaz, a unui cazan recuperator de căldură cu ardere suplimentară şi reabilitarea parţială a reţelei de transport.

Modernizarea centralei de termoficare constituie una dintre priorităţile municipalităţii în condiţiile în care CET 1, conceput după o tehnologie poluantă din anii '70, funcţionează pe cărbune şi va trebui închis în anii următori pentru că încalcă normele europene în domeniul protecţiei mediului.

"Acest proiect este unul dintre cele mai importante câştigate de municipalitate, iar implementarea lui va produce efecte pozitive pentru toţi locuitorii municipiului", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Investiţiile în reabilitarea sistemului de termoficare urmăresc scăderea emanaţiilor de dioxid de sulf şi dioxid de azot rezultate în urma arderii combustibililor fosili în vederea îmbuntăţirii calităţii aerului.