Aleșii din Consiliul Județean Bihor au aprobat marți indicatorii tehnico-economici ai proiectului de modernizare a drumului județean DJ 763 Padiș – Ic Ponor, menit să contribuie la dezvoltarea turismului în partea muntoasă a Bihorului, dar și să lege mai bine zonele turistice de aici cu cele din județele Alba și Cluj.

Modernizarea acestui drum a fost propusă de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în această vară, iar proiectul face parte, de altfel, dintr-un portofoliu cu care și consiliile județene din Alba și Cluj vor promova Apusenii, împreună cu Bihorul, ca destinație turistică sub brandul „Țara de piatră. Paradisul carstic al României”.

Conform hotărârii adoptate marți, în baza unui studiu de fezabilitate întocmit de SC Aquacons SRL Oradea, drumul de 9,74 kilometri de pe platoul Padiș va fi modernizat până la limita cu județul Cluj.

Drumul, care a fost unul forestier, urmează să aibă o fundație nouă de 65 centimetri adâncime și trei straturi de asfalt pe tot tronsonul supus modernizării, și o lățime de 5,5 metri, precum și ziduri de sprijin, parapete de siguranță rutieră și sistem de descărcare a apelor.

Valoarea totală estimată a investiției variază între 108,299 milioane lei (cu TVA inclusă) și 119,026 milioane lei (tot cu TVA), în funcție de soluțiile de proiectare și execuție ce urmează să fie stabilite prin proiectul tehnic.

În ce privește CJ Alba, în baza parteneriatului încheiat cu CJ Bihor și CJ Cluj, acesta va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750, iar CJ Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între cele trei județe, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a Județului Cluj.