La sfârşitul acestei luni vor fi încheiate lucrările de modernizare începute anul trecut la Spitalul Municipal Oradea, a anunţat marţi viceprimarul Gheorghe Carp, într-o conferinţă de presă la care au mai participat primarul Ilie Bolojan şi şeful SMURD, dr. Hadrian Borcea.

Viceprimarul a precizat că în prezent se mai desfăşoară lucrări la etajele IX şi V, care vor găzdui secţiile de Pediatrie pentru sugari şi copii prematuri, respectiv bolnavii oncologici, dar aceştia doar provizoriu.

"La etajul IX va fi secţia cea mai grea, pentru sugari şi copii prematuri, şi se va finaliza peste două săptămâni. Aici am introdus un sistem performant de încălzire şi răcire prin pereţi, care va păstra temperaturi constante de 23-24 grade atât iarna, cât şi vara, conform cerinţelor medicale specifice acestei categorii de pacienţi, iar toate dotările vor fi la standarde UE", a spus Carp.

Viceprimarul a afirmat că la etajul V lucrările se vor încheia "în câteva zile", urmând ca aici să fie internaţi, după desfiinţarea secţiei de Oncologie de la Staţionarul II al Spitalului Judeţean, bolnavii cu afecţiuni specifice, însă numai până la darea în funcţiune a viitorului Centru de Oncologie, ceea ce se va întâmpla, potrivit spuselor lui Carp, peste un an şi jumătate.

Viceprimarul a afirmat că viitorul Centrul Oncologic va avea un ambulator, pentru internarea de zi a pacienţilor care au nevoie de chimioterapie, şi a precizat că aceştia vor dispune de tot confortul necesar. "Vor exista inclusiv televizoare şi căşti, pentru pacienţii cărora li se fac perfuzii cu citostatice", a spus Carp.

La etajul viitoarei construcţii, a arătat el, va funcţiona o secţie de radioterapie, iar în locul fostei spălătorii a spitalului "Fundaţia Maria s-a angajat să amenajeze un spaţiu unde va asigura investigaţii gratuite în cuantum lunar de 8-9.000 de euro".

De asemenea, viceprimarul a afirmat că viitorul Centru Oncologic va avea din start două buncăre pentru acceleratoare de particule, deoarece pe viitor municipalitatea intenţionează să achiziţioneze încă un asemenea echipament.

Carp a spus că tot la Spitalul Municipal se va transfera anul viitor secţia de Recuperare şi balneologie a Spitalului Judeţean, atât pentru că această secţie "nu are ce căuta în cadrul unui spital de urgenţe", cât şi pentru că la Municipal există posibilitatea folosirii, cu cheltuieli mult mai mici, a apei geotermale, resursă deja utilizată aici.

De asemenea, viceprimarul a spus că birourile Spitalului Municipal vor fi mutate într-o singură clădire, care va fi construită la intrarea în unitate, iar parcarea din faţă (dinspre Piaţa Rogerius) va fi rezervată exclusiv pacienţilor, angajaţilor urmând să li se amenajeze o parcare în spatele spitalului.

În ceea ce priveşte lucrările de modernizare de la Spitalul Judeţean, primarul Ilie Bolojan a afirmat că "se lucrează intens la ultimele două etaje" şi că săptămâna trecută a început deja mutarea compartimentului ORL de la Staţionar II la Staţionar I, el urmând să funcţioneze alături de Chirurgia maxilo-facială, la etajul VI. De asemenea, a mai spus primarul, în această săptămână se va muta la Judeţean secţia de Neurochirurgie, care va funcţiona alături de Oftalmologie, la VII.

Pe viitor, secţia de Urologie va fi mutată din Ambulator în cadrul spitalului propriu-zis, astfel încât Ambulatorul să poată fi acreditat.