Astfel cum am mai arătat în articolele precedente, în data de 27 februarie a.c. au intrat în vigoare prevederile din Ordonanţa Guvernului nr. 1/2022, prin care s-au modificat numeroase prevederi ale Codului rutier, fiind în prezenţa celei mai ample modificări a legislaţiei rutiere din ultimii ani.

Dincolo de creşterea punctuală a unor sancţiuni, suspendării permisului de conducere de la 30 la 60 de zile, de la 60 la 90 de zile sau de la 90 de zile la 120 sau chiar 180 de zile pentru anumite abateri rutiere (detalii aici), noua legislaţie vine şi cu două surprize neplăcute pentru şoferi, şi anume cumulul aritmetic al suspendărilor de permis şi "blocarea" punctelor de penalizare.

În primul rând, legea nouă prevede că în cazul în care se încalcă mai multe reguli de circulaţie care atrag suspendarea permisului de conducere, persoana în cauză va executa toate suspendările adunate, nu doar 90 de zile, ca până în 27 februarie 2022. Mai concret, dacă o persoană comite trei contravenţii, care fiecare atrage suspendarea permisului pe câte 120 de zile, persoana în cauză va rămâne "fără carnet" aproape un an.

În al doilea rând, în cazul în care se contestă un proces-verbal prin care s-au aplicat doar puncte de penalizare, se "blochează automat" toate punctele din cazierul rutier până la soluţionarea plângerii şi nu doar cele contestate. Consecinţa este că nu va mai putea fi evitată suspendarea pentru cumulul a 15 puncte prin contestarea unora dintre acestea, de obicei ultimele. Această soluţie prezintă, însă, vicii de neconstituţionalitate din punctul meu de vedere, deoarece împiedică "ştergerea" unor puncte necontestate.

În teorie, toate modificările ar trebui aplicate doar contravenţiilor comise după data de 27 februarie 2022, contravenţiile anterioare rămânând supuse legii în vigoare la momentul comiterii lor.

Din păcate, semnalele venite din practică în ultimele săptămâni ne arată că unii dintre vajnicii noştri poliţişti - a se citi miliţieni - au reinterpretat un pic Constituţia, aplicând regimul sancţionator nou (în special reducerea perioadei de suspendare) la contravenţii comise înainte de modificarea legii.

Au inventat, astfel, principiul aplicării retroactive a legii contravenţionale mai ne-favorabile. Până la urmă, e doar un "ne" în plus, ce mare scofală?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!