Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că în aproximativ o lună şi jumătate legislaţia privind sacţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei rutiere va fi modificată, la iniţiativa Guvernului, care a întocmit în acest sens un proiect de lege.

Parlamentarul bihorean afirmă că modificările vizează extinderea la 15 zile a actualului termen de 48 de ore în care un contravenient poate achita jumătate din cuantumul amenzii, ceea ce este „un lucru pozitiv”. „În prezent, dacă un şofer care se află în drum, să zicem, de la Ploieşti spre Germania, iar înainte să iasă din ţară este amendat pe drum, nu are timp să plătească jumătate din amendă. Termenul de 15 zile este mai convenabil”, a explicat Cseke.

Deputatul a spus, însă, că nu este de acord cu o altă prevedere, care ar urma să înlocuiască o ambiguitate cu o anomalie. „În prezent, conform legii, banii încasaţi din amenzile contravenţionale la regimul rutier se fac venit la bugetul local, fără a se preciza dacă la bugetul localităţii unde a fost săvârşită contravenţia sau la cel al localităţii unde se face plata. Dacă un şofer achită amenda la Oradea, banii intră în contul Primăriei Oradea, dacă o achită la Ploieşti, intră în contul Primăriei Ploieşti”, a spus Cseke.

Potrivit proiectului Guvernului, însă, pe viitor, indiferent unde a fost săvârşită contravenţia, banii ar urma să intre în contul primăriei localităţii unde domiciliază contravenientul, ceea ce – subliniază parlamentarul bihorean – nu este deloc corect. „O parte importantă a contravenţiilor sunt parcările neregulamentare. Nu este corect ca dacă un şofer din Ploieşti a parcat neregulamentar în Oradea, banii să intre în contul Primăriei Ploieşti, pentru că Primăria din Ploieşti nu a făcut nimic pentru parcările din Oradea”, a explicat Cseke.

Deputatul a spus că noul proiect al Guvernului a trecut deja de Senat şi se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, iar grupul parlamentar al UDMR a decis să se opună, căutând sprijin şi la alte partide pentru a impune un amendament care să corijeze aberaţia gândită de Guvern. „Noi vrem ca sumele din încasarea amenzilor contravenţionale la regimul rutier să intre în contul primăriei localităţii unde s-a constatat contravenţia. Altfel, un agent constatator nici nu va avea interesul să dea amenzi dacă banii oricum intră în alt oraş. De ce ar munci el, de ce ar face proces-verbal, dacă banii s-ar duce în alt oraş?”, a întrebat, retoric, Cseke.