La începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale s-a modificat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.

Asemănător materiei penale, și în ceea ce privește procedura penală a mai existat un proiect declarat neconstituțional în anul 2020. Proiectul ce stă la baza legii este rezultatul unui grup de lucru pe care l-am coordonat la Ministerul Justiției în perioada mai - septembrie 2021. Deși Parlamentul a fost sesizat mult mai târziu, constat că legea finală este bazată pe acel proiect, însă cu adoptarea unor soluții discutabile, pe care grupul de lucru nu le agrease în anul 2021.

Un plus evident al legii este reglementarea situației martorului în procesul penal. Conform noii reglementări, martorul are dreptul să nu declare fapte şi împrejurări de fapt care, dacă ar fi cunoscute, l-ar incrimina. Organul judiciar este obligat să îi aducă la cunoştinţă acest drept înainte de fiecare audiere. Mai concret, după depunerea jurământului, organul judiciar îl va informa pe martor că nu este obligat să declare niciun aspect care ar putea să-l autoincrimineze.

Probele obţinute cu încălcarea acestor prevederi legale nu pot fi folosite împotriva martorului în niciun proces penal, iar declaraţia de martor dată de o persoană care, în aceeaşi cauză, anterior declaraţiei, a avut sau, ulterior, a dobândit calitatea de suspect ori inculpat nu poate fi folosită împotriva sa.

Se reglementează, în sfârșit posibilitatea ca martorul să poată fi însoțit de un avocat la audierea sa, aspect care înlătură orice discuții cu privire la modul de realizare în concret al audierii.

Legea nouă prevede că, dacă martorul se prezintă la audiere însoţit de un avocat, acesta poate asista la audiere. Ca atare, dacă martorul are orice dubii cu privire la audierea sa, va trebui să contacteze un avocat în prealabil, pentru că organul judiciar nu are obligația de a amâna audierea dacă martorul se prezintă fără avocat, însă solicită să fie asistat cu ocazia audierii.

Nu în ultimul rând, legea nouă aliniază procedura penală la realitățile actuale prevăzând că, pe lână soț și rude, nu sunt obligate să depună mărturie persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau acelora dintre părinţi şi copii, dacă dovedesc că au convieţuit sau convieţuiesc cu suspectul sau inculpatul.