Valoarea ecotichetului pe care statul îl va acorda românilor care își casează mașini în programul Rabla Plus, dedicat achiziției de vehicule noi electrice sau hibride, va fi de 25.500 de lei, jumătate față de cât este în prezent, după cum arată un proiect de lege supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului.

În prezent, cuantumul acestui ecotichet este de 51.000 de lei pentru casarea unui singur autovehicul uzat și de 54.000 de lei pentru casarea a două autovehicule.

Pe viitor, însă, voucherul va fi de 25.500 de lei, indiferent de numărul de mașini casate. Acesta va fi valabil pentru achiziționarea unui autovehicul pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen. Prin programul Rabla Plus se vor mai acorda ecotichete în valoare de 13.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou electric hibrid sau pentru o motocicletă electrică.

Regulile Rabla Plus arată că ecotichetul se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, iar cumpărătorul va asigura diferența de bani. Valoarea finanțării nu poate depăși jumătate din prețul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat prin program.

O altă noutate în program este că ecotichetul se va acorda doar pentru mașini de cel mult 70.000 de euro, cu TVA inclus, prag diminuat de la 75.000 de euro.

Proiectul de modificare a Ghidului de finanțare la Rabla Plus 2024 a fost pus în dezbatere publică în data de 16 februarie, iar cetățenii, instituțiile și organizațiile interesate pot transmite opinii, propuneri sau sugestii, în termen de 10 zile lucrătoare de la acest moment.

Citește aici proiectul ghidului de finanțare Rabla Plus:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!