Liberalii vor ca şi firmele cu venituri mai mici de un milion de euro pe an să poată face sponsorizări. Deputatul Gavrilă Ghilea a depus săptămâna trecută la Camera Deputaţilor un proiect de modificare a articolului 25 din Codul Fiscal astfel încât şi cele 1,2 milioane de microîntreprinderi din România să îşi poată deduce cheltuielile de sponsorizare, mecenat sau cele privind acordarea unor burse private.

Conform OUG 25 din 2018, care aduce modificări Codului Fiscal, în prezent doar microînreprinderile care efectuează sponsorizări către ONG-uri sau unităţi de cult acreditate ca şi furnizori de servicii sociale îşi pot deduce până la 20% din impozitul pe venit datorat în trimestrul în care au avut aceste cheltuieli.

Potrivit deputatului, această măsură nu rezolvă problema, ci dimpotrivă, face discrimări între diferitele tipuri de organizaţii neguvernamentale. „Prin tratamentul oarecum discriminatoriu aplicat entităţilor nonprofit, accesul marii majorităţi a acestora la o importantă sursă de finanţare va fi, pe mai departe, îngrădit, ceea ce va conduce, în cele din urmă, la imposibilitatea desfăşurării activităţii”, a argumentat Ghilea.

„Bugetul nu mai are bani!”

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă deputatul a anunţat că PNL a depus la Camera Deputaţilor moţiunea de cenzură „Harababura fiscală PSD ALDE te lasă fără banii de pensie!” care va fi dezbătură pe 4 iunie şi va fi supusă votului pe 6 iunie.

„Este clar că bugetul nu mai are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor pentru tot anul 2018. Nu are resurse nici pentru majorarea punctului de pensie, chiar şi de la 1 iulie, deşi pensiile trebuiau majorate, potrivit legii, de la 1 ianuarie” a spus deputatul.

Ghilea a spus că Guvernul intenţionează să dizolve pilonul II de pensii tocmai pentru ca din banii acumulaţi aici să poată poată plăti pensiile şi salariile.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă deputatul Gavrilă Ghilea a anunţat că săptămâna viitoare îşi va deschide un cabinet parlamentar în incinta Primăriei Salonta. Noul cabinet va fi folosit pentru preluarea de petiţii şi memorii de la salontani.