Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reușit să adune în centrul Chișinăului peste 80.000 de oameni care susțin aderarea țării lor la Uniunea Europeană.

În Piața Marii Adunări Naționale din capitala Moldovei a fost prezentă și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care le-a transmis moldovenilor să nu abandoneze calea către integrarea în UE, potrivit G4media.ro.

Oamenii au fluturat steagurile Moldovei și ale UE și au avut pancarte cu mesaje pro-europene.

„Oriunde v-ați afla acum, vocea noastră azi este una comună. Am venit să spunem răspicat, cu încredere și cu mândrie - moldovenii sunt europeni! Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Proiectul nostru de țară și obiectivul nostru este ca Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susținerea Uniunii Europene în acest drum. Și asta o cere poporul Republicii Moldova”, a spus, la microfon, președinta Maia Sandu.

„Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul, să ne dezbine, să ne țină în sărăcie, să ne șantajeze, au vrut să fim dependenți, au vrut să înghețăm, să cădem. Dar noi am rezistat! Noi suntem rezistenți. În 34 de ani am rezistat în pofida tuturor piedicilor. Am rămas o țară cu oameni liberi, o țară democratică, o țară care-și merită locul în Uniunea Europeană. Suntem un popor demn, spunem ce vrem și suntem fermi în deciziile care țin de țara noastră. Acest lucru l-au dorit și părinții noștri, și toți cei care au apărat Moldova prin sacrificii și cu fruntea sus”, a declarat președinta Moldovei.

Ea a mai spus că dorința comună a cetățenilor țării este să trăiască într-o țară europeană: „Ne unește dorința noastră comună de a trăi liber într-un stat european. Ne unește credința că moldovenii merită să fie fericiți la ei acasă și să-și decidă singuri soarta. Ne unește speranța că peste 7 ani ne vom uita în ochii copiilor Moldovei mândri de deciziile noastre și vom vedea optimism și bucurie”.

Discursul Maiei Sandu la adunare:

Simbolic, oamenii prezenți au adoptat și o rezoluție a Adunării „Moldova Europeană”, prin care își exprimă dorința de a fi cetățeni într-o țară membră UE.

După miting, Metsola a scris pe Twitter un mesaj pentru țara vecină României: „Mulțumesc că ai încredere, Moldova. Fii puternică, ține-te tare. Noi nu te vom dezamăgi”.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!