Nouă autocare și un tren special au pornit în toiul nopții de sâmbătă spre duminică spre Blaj, unde, pe Câmpia Libertății, va avea loc punctul culminant al vizitei pe care Papa Francisc o face în România: beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici prigoniți de regimul comunist.

Între VIP-urile din Oradea care participă la istoricul eveniment se numără fostul primar Petru Filip, europarlamentarul Vasile Blaga, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, omologul său de la Muzeul Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, sculptorul Corneliu Durgheu, Sandu de la Pericei, care a primit și un bilet VIP deoarece a oferit papei un butoiaș cu palincă de gutui, și alții.

Eveniment important pentru Oradea

Pentru orădeni, evenimentul de duminică este cu atât mai important cu cât pe scenă, alături de Papa Francisc, va oficia liturghia specială și un preot orădean, părintele Eduard Fischer, iar potirul și discul care vor fi folosite la liturghie sunt tot din Oradea, din vremea lui Valeriu Traian Frențiu, unul dintre cei șapte episcopi care astăzi vor primi titlul de „Fericiți” ai Bisericii Române Unite cu Roma Greco Catolică. De asemenea, în cadrul slujbei va fi beatificat și episcopul Ioan Suciu, fost vicar la Oradea (decedat în 1953 la Sighet). Toți cei șapte vor fi celebrați, de acum înainte, în fiecare an.

Un amănunt interesant esrte că tronul Papei, la Blaj, este din lemn din închisorile de la Sighet și Aiud.

Organizarea este impecabilă la Blaj, singura problemă fiind îngustimea căilor de acces și, evident, numărul insuficient al locurilor de parcare, pe o rază de 5-8 kilometri în jurul Câmpiei Libertății. Pelerinii sunt dirijați în grupuri spre sectoare marcate pe biletele de acces pe care le-au primit de la preoții parohi, iar pentru presă și VIP-uri există o cale de acces separată, în treacăt fie spus, la eveniment participând sute de jurnaliști din întreaga Europă, dar și din alte colțuri ale lumii.

De ce Blaj

Biserica Română Unită cu Roma s-a născut în anii 1698-1700, când elitele ortodoxe din Transilvania au decis să intre în comuniune cu Biserica Romei sub garanția păstrării ritului bizantin, precum și cu garanția faptului că toți credincioșii români greco-catolici vor beneficia de drepturi civile în Transilvania dominată în acea vreme de maghiari, sași și secui. De altfel, Blajul este denumit Mica Romă, iar corifeilor Școlii Ardelene, începând cu Inochentie Micu, li se datorează formarea și apoi întărirea conștiinței latinității poporului român, care până la acea vreme era deservit spiritual de preoți care foloseau tipărituri cu alfabet chirilic.

Blajul este un oraș foarte frumos, iar Câmpia Libertății este inima lui, împreună cu Catedrala greco-catolică.

Câmpia Libertății a intrat în Istoria românilor în 1848, când a găzduit două Adunări Naționale ale românilor din întreaga Transilvanie. Prima în luna mai, deci cam pe vremea asta, reunind 40.000 de oameni care au cerut Împăratului Ferdinand al Austriei independența Națiunii Române, autonomia bisericească, libertatea cuvântului și a presei, dar și, atenție, independența Justiției.

În noiembrie 1918, tot Câmpia Libertății a găzduit și faimosul zbor al Unirii, care a adus la Blaj documentul Guvernului României pentru Marea Adunare de la Alba Iulia de 1 Decembrie 1918, în care s-a decis unirea Transilvaniei cu România.

În anii 2016-2018, Câmpia Libertății a suferit un amplu proces de restaurare și modernizare, în urma căruia i-a fost pusă în evidență valoarea istorică.

La ora transmiterii acestei știri, Papa este așteptat să ajungă la Blaj, iar oameni veniți din toate județele țării se bucură că vremea este bună, deși în zori a plouat și a fost ceață, și condiții de vizibilitate reduse.

Se estimează că la eveniment participă peste 4.600 de credincioși greco-catolici bihoreni, care au venit în mod organizat, prin bisericile din care fac parte.

La eveniment participă premierul Viorica Dăncilă, dar și președintele Klaus Iohannis, care a fost întâmpinat cu urale și aplauze.

Vom reveni pe parcursul zilei cu detalii și imagini!

Citiți pe această temă și articolul „Martir pentru Cristos: Cine a fost episcopul orădean Valeriu Traian Frențiu, cel care va fi beatificat la vizita Papei Francisc


Programul de duminică al Vizitei Papei Francisc, potrivit programului oficial anunțat anterior de Sfântul Scaun:

Duminică, 2 iunie 2019: București – Blaj – Roma

Sfântul Părinte a plecat de la București cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcția Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj. Aici, celebrează Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății de la Blaj.

Papa prezintă omilia celebrării euharistice și recită antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”).

După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj. În fine, în jurul orei 17.00, papa sosește cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.

Papa Francisc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie a.c., la 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.

După nelipsita vizită la icoana Maicii Domnului ”Salus Populi Romani” din bazilica Santa Maria Maggiore, papa se întoarce la reședința sa din Casa ”Sf. Marta” din Cetatea Vaticanului.