Moment istoric pentru România și Uniunea Europeană. După aproape un an de de pandemie, în care Sars-Cov-2 a făcut mii de victime, duminică dimineață a început campania de vaccinare împotriva Covid-19, anunță Digi24.

Startul s-a dat la ora 9, în București, iar o oră mai târziu în toată țara. Primul român care a primit o doză din acest ser este o asistentă de la Institutul Național „Matei Balș” din Capitală, Mihaela Anghel, în aplauzele colegilor ei.

Potrivit sursei citate, tânăra de 26 de ani este asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, la data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2, un tânăr de 25 de ani din Gorj, care a fost depistat cu noul coronavirus în luna februarie, după ce a intrat în contact cu un cetățean italian pozitiv. 

"Este începutul sfârşitului pandemiei", a declarat Mihaela Anghel, conform sursei citate, după vaccinare. Aceasta a mai spus că se simte privilegiată pentru faptul că a fost prima persoană din România vaccinată, că nu a durut și că „este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut".

Aceasta la recomandat românilor "să deschidă bine ochii şi să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate". 

Asistenta lucrează de 4 ani la Institutul Matei Balş din Capitală.

"Cred că a fost cea mai mare emoţie pe care am trăit-o, am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această ţară. Nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă, pur şi simplu am spus da şi am ajuns aici", a declarat asistenta.

Momentul vaccinării primei persoane împotriva COVID-19 în România este unul ''istoric'', ''de referinţă'' pentru România în lupta împotriva noului coronavirus, a scris pe Facebook premierul Florin Cîțu, potrivti HotNews.ro. El a scris că vor fi vaccinuri gratuite pentru toţi cei care doresc să se imunizeze, iar pentru cei care "încă ezită", specialiştii vin cu informaţii solide, validate ştiinţific, care să-i ajute să ia decizia corectă.

„Momentul este unul de speranță, care ara trebui să ne arate că putem învinge acest virus, dar trebuie să fim în continuare precauți. Este esențial să continuăm să fim precauți. Suntem în plan, avem toate centrele și toată logistica pregătite pentru vaccinare. Totul e acum conform planului”, a spus și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Întrebat când se va vaccina, el a spus că atunci „când îmi va veni rândul. Nu sunt nici personal medical, nici categorie care să fie prioritizată”, mai scrie HotNews.ro.

Primele doze de vaccin au fost distribuite la Institutul Balș și la celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus. În total, România ar urma să primească de la Comisia Europeană vaccin pentru imunizarea a 10,7 milioane de persoane. Vaccinarea populației ar urma să înceapă în primăvară.

Potrivit datelor furnizate de Comitetul național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19, vaccinul a fost distribuit astfel:

1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 100 de doze

2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș“ - 600 de doze

3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Dr. Victor Babeș“ - 530 de doze

4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca - 375 doze

5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța - 170 doze

6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Victor Babeș“, Craiova- 90 doze

7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 260 doze

8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență - 210 doze

9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava - 250 doze

10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeș“, Timișoara - 450 doze.