Nu încape dubiu: portretul wow al premierului Florin Cîțu, dovedit rocker doar la tricou și Superman numai pe Instagram, a eșuat în caricatură noir după doar 8 luni de guvernare, în care Guvernul n-a încercat nicio reformă de substanță. Mai grav, taman când pandemia e din nou pe val și facturile explodează fără să fi schițat vreo măsură structurală pentru atenuarea șocurilor (legea consumatorului vulnerabil nu se pune, e apă de ploaie, nicidecum liberalism prin noi înșine), Cîțu a provocat un scandal big time cu adevărat.

Instabilitatea guvernamentală generată de acest personaj sub înaltul patronaj al președintelui Iohannis și cu concursul unei găști pe cât de mediocre, pe tot atât de agresive, justifică tot mai serios percepția că PNL este ținta unei preluări ostile, iar scopul final sinuciderea asistată.

După ruperea coaliției cu USR-PLUS și circul din Parlament cu amânarea dezbaterii și votării moțiunii de cenzură, toate cu prețul remorcării la voia PSD, trebuie să fii orb ca să nu vezi că rămânerea lui Cîțu la Palatul Victoria și marșul lui spre șefia PNL produce acestui partid pagube uriașe, ireparabile dacă liberalii nu intervin înainte de a fi prea târziu.

Lui Iohannis, desigur, nu-i pasă nici de soarta PNL, nici de cea a guvernării. Vezi declarația din Elveția, că nu-l îngrijorează deloc criza asta, explicabilă și prin sinecura de care, probabil, va beneficia la Bruxelles după finalizarea mandatului. Lui Cîțu nici atât, în 2024 visându-se, cum singur a dat de înțeles, rege la BNR.

Liberalilor, însă, starea guvernării și a propriului partid ar trebui să le dea fiori de gheață. Să ne amintim că Florin Cîțu nu i-a demis doar pe pluseriștii Voiculescu și Stelian Ion, ci și pe mulți dintre ai lor (Nazare de la Finanțe e doar unul). Și câte eforturi au făcut să îngroape amintirea USL, pentru ca acum să se trezească duși de propriul premier în prizonieratul PSD! 

Deocamdată, doar 35 de parlamentari PNL (doi din Bihor, deputații Ioan Cupșa și Kiss Janos) au „luat atitudine”, împotrivindu-se unei asemenea perspective. Mult prea puțin!

E timpul ca Ilie Bolojan, singurul lider PNL cu reală prestanță morală (nu-i băgat în niciun scandal) și autoritate administrativă (oricând poate da lecții unor Boc & Flutur) să intervină pentru a opri suicidul colectiv. Propus de USR-PLUS la cârma Guvernului, dorit de vechii liberali la conducerea PNL, Bolojan a refuzat ambele variante. Nu are, însă, cum să se sustragă bătăliei pentru supraviețuirea propriului partid. Nu ajunge gestul (și așa timid) al unor parlamentari, doar cineva cu statura lui poate stopa deriva.

Or, ce-a făcut până acum Bolojan? Neutru ca un elvețian, i-a găzduit și pe Cîțu, și pe Orban, lăsând organizația din Bihor să voteze cum vrea, și-a dojenit rabinic colegii că nu-i sănătos să rupă punțile cu useriștii și cam atât. Tot prea puțin. Chiar dacă nu se vrea nici premier, nici președintele PNL, Bolojan e obligat să intre în ring cât mai degrabă. Sunt curios dacă și cum o va face, pentru că ultimul gong va bate pe 25 septembrie, la Congres. După, poate fi degeaba.