Piese de aur descoperite într-un mormânt din Biharia, monede de aur din vremea lui Matei Corvin şi o blană de mamut lânos sunt câteva dintre exponatele care vor putea fi admirate începând de joi, într-o nouă expoziţie a Muzeului Ţării Crişurilor.

Vernisajul expoziţiei denumite "Patrimoniu recuperat. Obiecte nou intrate în colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor (2020-2023)" va începe la ora 18.15, la sediul instituţiei de cultură de pe strada Armatei Române nr.1/A.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MŢC, expoziţia prezintă o varietate de obiecte valoroase care au intrat în patrimoniul muzeului în ultimii trei ani prin diferite modalităţi: achiziţii, donaţii, săpături arheologice şi descoperiri întâmplătoare.

Printre aceste piese se numără obiecte de aur descoperite într-un mormânt eneolitic în Biharia, un tezaur monetar găsit în Săldăbagiu de Munte, ce cuprinde monede din aur şi argint din vremea lui Matei Corvin (1458-1490), un tezaur monetar din Leş, comuna Nojorid, format din 5.066 de monede din argint care datează din prima jumătate a sec. al XVI-lea.

„Dintre intrările recente în patrimoniul secţiei de Ştiinţe ale Naturii se remarcă şi eşantionul de blană de mamut lânos (Mammuthus primigenius) din Siberia, fragmentul de mandibulă de rinocer lânos (Coelodonta antiquitatis), provenit de la balastiera Roşiori (jud. Bihor), şi fragmentele de craniu aparţinând unei specii de aligator din Eocen (Diplocynodon kochi)", se arată în comunicat.

La expoziţie vor putea fi văzute şi mai multe obiecte de artă decorativă donate muzeului, cărţi poştale, recipiente şi instrumentar farmaceutic, piese din perioada comunistă, precum şi diferite alte obiecte de utilitate din lumea satului bihorean.

Expoziția "Patrimoniu recuperat. Obiecte nou intrate în colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor (2020-2023)" va putea fi vizitată până în 12 noiembrie.

Comunicatul mai arată că patrimoniul MŢC a ajuns în prezent la peste 532.691 de obiecte.

Tot joi, dar de la ora 10, în sala de conferinţe a instituţiei va avea loc deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii a Sesiunii internaţionale de comunicări ştiinţifice a MŢC, intitulată "Interferenţe. Trecut, prezent, viitor".

Sesiunea se va ţine în sălile muzeului şi la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor şi va reuni 152 de lucrări ştiinţifice realizate de 180 de specialişti din ţară şi străinătate (Ungaria, Italia, Republica Moldova, Turcia, Serbia şi Slovacia), organizate pe mai multe secţiuni, inclusiv arheologie, numismatică, restaurare şi etnografie.  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!