Primele cercetări făcute în situl arheologic din Almaşu Mic, comuna Sârbi, o fortificaţie recent descoperită, au scos la suprafaţă două tezaure medievale.

O echipă de studenţi din anul I şi profesori ai Facultăţii de Istorie din Oradea au descoperit aici câteva fragmente ceramice şi două tezaure, una monetară şi una de podoabe.

Despre o cetate la Almaşu Mic s-a vorbit în urmă cu aproape un deceniu, când istoricul Nicolae Nistoroiu a urmărit valurile de pământ de lângă pădurea Țâclu.

"Anul trecut ne-am deplasat acolo împreună cu Marinel Roşu, pentru a vedea ce este şi ce putem face", a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi. Aşa s-a luat decizia ca specialiştii Facultăţii de Istorie din Oradea să cerceteze locul.

Situl întins pe circa un hectar se află pe un promontoriu greu accesibil, la circa 1,5 kilometri de Almaşu Mic. Zece studenţi au participat, timp de cinci zile, la lucrările din teren, ei fiind coordonaţi de către cadrele didactice ale Departamentului de Istorie, Sever Dumitraşcu, Laura Ardelean şi Florin Sfrengeu.

"Fortificaţia are un val de pământ şi un şanţ. Probabil a avut palisade. (…) Pe 19 iulie am detectat, cu ajutorul unor detectoare speciale, urme de metal. S-au găsit circa 120 de monede, dar şi inele şi brăţări de argint de secol XIII", a declarat profesorul Sfrengeu, în aceeaşi conferinţă.

Monedele descoperite sunt dinari de Slavonia, care se emiteau în zona Dalmaţiei, însă locul baterii lor nu poate fi, încă, precizat cu exactitate. Podoabele sunt din argint şi, alături de monede şi de fragmentele ceramice, vor fi date pentru conservare şi restaurare secţiei specializate a Muzeului Oraşului Oradea. Ulterior, ele vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii şi vor intra în patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor.

De asemenea, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură se va pregăti documentaţia în scopul includerii sitului în Repertoriul Arheologic Naţional.