Povestea cutremurătoare a unei fetiţe de 12 ani, traumatizată fizic şi sexual de propriul tată, este cercetată, în surdină, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Sătulă să rabde bătăile şi batjocura, copila a fugit de acasă astă-vară, când a şi cerut ajutorul specialiştilor de la Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie Socială a Copilului Bihor. Asistenţii sociali i-au oferit nu doar adăpost, ci au vrut să-i facă şi dreptate, reclamând procurorilor coşmarul la care a fost supusă. Aşa se face că individul, Iosif Şimon pe numele său, se află de luna trecută în spatele gratiilor, deocamdată în stare de arest preventiv...

Cu mască şi fără

Crescut într-un centru de plasament, dar fără să fi avut până acum probleme cu legea, Iosif Şimon locuia în Oradea cu cei trei copii ai săi, două fete şi un băiat, mama lor fiind plecată în străinătate.

De-a lungul vremii, bărbatul a lucrat ca muncitor necalificat, spălător de vase, în bucătăriile unor restaurante de hoteluri din Oradea şi Felix, unde nu a creat probleme, după cum spun foştii săi colegi. Niciunul dintre aceştia nu ştiu motivul pentru care, în vară, Şimon şi-a abandonat slujba şi nici nu bănuiau vreodată că, în intimitatea căminului, bărbatul săritor şi jovial e un monstru, aşa cum îl descriu procurorii orădeni în referatul cu care, pe 19 octombrie, l-au dus în faţa judecătorilor, cerându-i arestarea.

Casa ororilor

Potrivit documentului, în posesia căruia a intrat şi BIHOREANUL, începând din vara lui 2013, când fiica sa avea doar 9 ani, Şimon a profitat de autoritatea paternă şi, "prin manipulare, prin aplicarea unor pedepse şi chiar prin acte de agresiune fizică", a abuzat-o sexual.

Bărbatul şi-a constrâns propria fiică la a întreţine cu el acte sexuale orale, dar şi la a-i oferi "mângâieri, săruturi, atingeri ale organelor sale sexuale, impunându-i şi să-i frece penisul său cu mâna de către fiica sa până la ejaculare".

Oroarea s-a prelungit timp de trei ani, până în vara acestui an, când fetiţa a fugit de acasă, cerând ajutor asistenţilor sociali de la Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie Socială a Copilului Bihor.

În primejdie

Conform evaluării făcute de psihologi şi comunicată procurorilor, prin tratamentele la care şi-a supus fiica, Şimon "a pus grav în primejdie dezvoltarea fizică, dar mai ales morală şi intelectuală a acesteia". În baza probelor strânse, inclusiv a mărturiei unuia dintre fraţii victimei, la două luni după începerea cercetărilor, procurorii l-au inculpat pentru viol în formă continuată, agresiune sexuală în formă continuată şi rele tratamente aplicate minorului, fapte pedepsite cu până la 12 ani de închisoare.

Reţinut pe 19 octombrie, Şimon a fost dus în aceeaşi zi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Oradea. "Există indicii temeinice că inculpatul a săvârşit faptele pentru care este cercetat", au explicat procurorii, arătând totodată că au motive să creadă că dacă ar fi lăsat în libertate, bărbatul ar putea săvârşi noi infracţiuni, nu doar să pună în pericol ancheta penală.

Încătuşat

Solicitarea a fost admisă de judecător, care a dispus arestarea preventivă a lui Şimon pentru o perioadă de 30 de zile. Potrivit purtătoarei de cuvânt a instanţei, judecătoarea Corina Florea, la luarea deciziei s-a ţinut cont de situaţia personală a bărbatului şi de relaţia acestuia cu victima. "S-a apreciat că privarea sa de libertate este necesară pentru protecţia drepturilor persoanei vătămate şi a martorului minor, pentru prevenirea riscului repetării unor astfel de fapte şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal", a explicat magistratul, la solicitarea BIHOREANULUI.

Hotărârea a ţinut seama, de asemenea, şi de faptul că bărbatul nu a recunoscut niciuna din acuzaţiile care i-au fost aduse. "Instanţa a luat în considerare că există suspiciunea rezonabilă că, fiind în libertate, va încerca să manipuleze persoana vătămată şi martorul minor audiat în cauză, pentru a-i determina să revină asupra declaraţiilor date în cursul urmăririi penale, în scopul de a ascunde aflarea adevărului şi de a împiedica buna desfăşurare a procesului penal", a explicat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei.

Traume greu de vindecat

Şimon a contestat decizia de arestare preventivă, dar fără succes. Pe 25 octombrie, Tribunalul Bihor a decis, definitiv, că măsura dispusă împotriva sa este întemeiată. În tot acest timp, copila abuzată a rămas adăpostită într-un centru al DGASPC Bihor, fratele mai mic a fost luat în grijă de o bunică, iar sora mai mare cu 2 ani a plecat la mama ei, în străinătate.

Îşi va reveni victima vreodată din trauma suferită? Un specialist consultat de BIHOREANUL opinează că, în astfel de cazuri, recuperarea este dificilă şi de lungă durată, victimele abuzurilor sexuale având nevoie atât de ajutor specializat, cât şi de susţinere din partea familiei şi a prietenilor, în caz contrar existând riscul să dezvolte tulburări grave de comportament.

Răzvan T. Coloja, psiholog"Pot cădea în depresie, pot dezvolta tulburări de tip borderline, cu impact negativ de durată asupra multor aspecte ale vieţii, cu dificultăţi în menţinerea relaţiilor în colectivitate, la nivel social. Pot ajunge să se învinovăţească pentru ce s-a întâmplat, să se ruşineze, să dezvolte teamă faţă de sexul opus", a explicat psihologul Răzvan Coloja (foto). Şi totul din cauza unui tată care se presupune că protejează viaţa propriilor copii...


CASA FUGARILOR
Adăpost de urgenţă

Adăpostul de Zi şi de Noapte pentru Copiii Străzii din Oradea, unde a fost adăpostită în prima fază şi fetiţa de 12 ani abuzată de propriul tată, funcţionează în incinta sediului Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie Socială a Copilului din strada Feldioarei.

Ștefan Goția, purtător de cuvânt DGASPCInaugurat în 2011, adăpostul are cinci dormitoare, două izolatoare, grupuri sanitare dotate cu duşuri, sală de mese, sală de activităţi, cabinet medical, sală de consiliere şi spălătorie. Aici pot fi găzduiţi, pentru perioade scurte, copiii care se prezintă la centru sau care sunt găsiţi pe stradă de asistenţii sociali ori de poliţişti.

"Fiecare copil ajuns la adăpost este evaluat din punct de vedere psihologic, educaţional şi medical. În astfel de cazuri, cum e cel al fetiţei abuzate de tată, victimele sunt transferate ulterior în centre speciale, a căror adresă nu se divulgă, unde li se asigură toate serviciile sociale şi medicale de care au nevoie, găzduire, cazare, servicii medicale şi consiliere psihologică, în conformitate cu necesităţile fiecăruia", spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor, Ştefan Goţia (foto).