După ce a fost amendată săptămâna trecută cu 1.000 lei de către Instituţia Arhitectului Şef pentru construirea fără acte a soclului viitorului monument din Parcul Brătianu, UDMR Bihor a făcut demersuri pentru intrarea în legalitate.

Consiliul Local a aprobat în şedinţa extraordinară de luni, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, proiectul de hotărâre privind amplasarea în parc a unui monument dedicat împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Clubului Atletic Oradea.

Rivalitate maghiaro-maghiară

Monumentul va avea un soclu de piatră peste care va fi amplasat un relief din bronz reprezentând doi fotbalişti, emblema clubului şi o inscripţie bilingvă în română şi maghiară cu mesajul "În acest loc s-a jucat la 31 iulie 1910 prima partidă oficială a echipei de fotbal Clubul Atletic Oradea (CAO), viitoarea campioană a Ungariei şi României, în faţa echipei Clubului Sportiv Feroviar din Cluj".

Graba cu care UDMR Bihor, reprezentată de viceprimarul Rozalia Biro, a demarat construcţia monumentului înainte să aibă toate actele necesare are la bază rivalitatea faţă de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, condus de europarlamentarul Laszlo Tokes, organizaţie cu care Uniunea îşi dispută voturile minorităţii maghiare.

Fostul episcop reformat organizează pe 13 noiembrie la Oradea un meci de gală la care a invitat foste glorii ale fotbalului din Ardeal şi Ungaria, iar UDMR a ţinut neapărat ca monumentul comemorativ să poată fi inaugurat în preajma acestei date.

Leonida se predă!

Consilierii locali au mai aprobat tot cu unanimitate de voturi şi fără comentarii retocedarea către Episcopia Ortodoxă a Oradiei a imobilului care adăposteşte Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida", fostul liceu CFR.

Episcopia Ortodoxă este, încă din anul 2007, beneficiara unei sentinţe definitive şi irevocabile privind retrocedarea imobilului şi a dat pe data de 5 octombrie un ultimatum municipalităţii pentru predarea clădirii şi plata chiriei aferente celor trei ani în care nu a putut intra în posesia acesteia. În cazul în care imobilul nu va fi predat în termen de zece zile episcopia a ameninţat cu executorul judecătoresc. Conform sentinţei judecătoreşti instituţia de învăţământ poate rămâne în clădire cu titlu de chiriaş vreme de cinci ani începând cu anul 2007.

Pariul pe turism

În şedinţa de luni, consilierii locali au mai aprobat cu unanimitate de voturi valorificarea rezervaţiei de zonă verde Dealul Ciuperca - Podgoria Varadinum ca o continuare a proiectului turistic şi de agrement "Welness Termal Nymphaea" care are ca scop dezvoltarea potenţialului turistic şi de agrement al zonei bazat pe valorificarea apei geotermale. Pornind de la tema de proiectare aprobată de Consiliul Local, municipalitatea va aloca din bugetul local 50.000 lei pentru suportarea cheltuielilor documentaţiei tehnico-economice a proiectului.

Printre lucrările de reamenajare a Dealului Ciuperca se vor număra defrişarea zonelor cu vegetaţie crescută necontrolat, plantarea de arbori şi arbuşti pentru amenajarea unei grădini botanice în aer liber, achiziţionarea de mobilier urban şi amenajarea unei zone de tip observator care va asigura posibilitatea unei viziuni panoramice asupra oraşului de la înălţimea Dealului Ciuperca.

Aleşii au mai aprobat cu această ocazie şi tema de proiectare şi elaborarea documentaţiei tehnico-economice privind valorificarea zăcământului de apă geo-termală din cartierele Nufărul II şi Ioşia Nord astfel încât această resursă să poată fi folosită la încălzirea locuinţelor din zonă.

Totodată, Consiliul Local a mai aprobat elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru proiectul "Promovarea turismului balnear şi de agrement în Complexul turistic Ioşia Nord". Proiectul municipalităţii vizează împărţirea ştrandului Ioşia în două baze de agrement, prima având o componentă socială şi fiind destinată pensionarilor, iar cea de-a doua urmărind să exploateze potenţioalul turistic al apelor geotermale din Oradea.