Vor avea monument

Aleşii orădenilor au hotărât în şedinţa de joi cu unanimitate de voturi amplasarea în cimitirul municipal a unei plăci comemorative a militarilor maghiari căzuţi în cele două războaie mondiale.

Monumentul va fi ridicat în baza acordului încheiat de Guvernul României şi cel al Republicii Ungare pe tema regimului juridic al mormintelor ungare de război din România şi a mormintelor române de război din ţara vecină şi se doreşte "o măsură reparatorie faţă de eroii a căror morminte au fost desfiinţate în anii '90".

Instalarea însemnului în cadrul parcelei 44 din Cimitirul Municipal a fost discutată, pe 11 mai, de către o delegaţie a Oficiului pentru Informare Publică şi Îngrijirea Mormintelor de Război din Ministerul ungar al Apărării cu reprezentanţi ai instituţiei similare din România.

Atenţie, asfaltăm!

În cadrul aceleiaşi întâlniri, aleşii locali au mai aprobat indicatorii economico-financiari pentru modernizarea a nouă străzi din cartierul Episcopia. Străzile Avicena, Dunaevski Isaac, Filatov, Nicolae Filimon, Gutuilor, Valea Nucului, Parângului, Zmeurei şi Rectorului au o lungime totală de circa trei kilometri. Acestea vor fi modernizate prin realizarea stratului rutier format din piatră spartă şi îmbrăcăminte asfaltică, precum şi prin amenajarea sistemului de colectare a apelor pluviale. Investiţia totală a fost estimată de prin studiul de fezabilitatela 3,5 milioane lei, inclusiv TVA.

În paralel vor fi demarate şi lucrările de modernizare a străzii Nojoridului din cartierul Nufărul pe tronsonul nemodernizat delimitat de străzile Brânduşei şi Ogorului. Valoarea estimată a lucrărilor pentru cei 490 metri de stradă se ridică la 623.483 lei, inclusiv TVA.

Parteneriat pentru construcţia de case

Consilierii locali au mai hotărât joi încheierea unui parteneriat între Administraţia Imobiliară Oradea şi Asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş. Înţelegerea are ca scop construirea a nu mai puţin de 500 de locuinţe pe amplasamentele care vor fi puse la dispoziţie de municipalitate.

Imobilele cu o suprafaţă de 55 metri patraţi vor fi destinate familiilor evacuate din imobilele naţionalizate şi celor cu venituri mici care nu au alte posibilităţi de a obţine o casă.

Pentru implementarea proiectului, municipalitatea va pune la dispoziţia organizaţiei o suprafaţă de 4.176 de metri pătraţi situată pe strada Gării din cartierul Episcopia. În plus, Primăria se obligă să aducă toate utilităţile necesare la limita proprietăţii.

Maternitatea e istorie

În cadrul întâlnirii, aleşii orădenilor au mai hotărât desfiinţarea Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Oradea prin reorganizarea acestuia ca secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dar şi majorarea cu 8.377 metri pătraţi a suprafeţei ştrandului Ioşia prin extinderea către malul Crişului Repede.

Tot joi, Consiliul Local şi-a desemnat reprezentantul în Adunarea Generală a Acţionarilor la RER Ecologic Service Oradea prin nominalizarea liberalului Mircea Mălan şi a hotărât vânzarea prin negociere directă către restaurantul Mc Donald's din Nufărul a 2.474 metri păraţi de teren.

Municipalitatea speră să obţină din acestă tranzacţie peste o jumătate de milion de euro, bani pe care altfel i-ar încasa din chirie în circa 35 de ani.