Femeia slabă ca o umbră emană o tristeţe sfâşietoare. De un an, de când şi-a îngropat unicul copil, durerea a sleit-o de puteri mai rău ca o boală. Odată cu fiul ei, Mia Blaga din Peştiş pare că şi-a îngropat şi propria viaţă. "Avea doar 10 ani", spune întruna, neînţelegând de ce nimeni nu e tras la răspundere pentru ce s-a întâmplat.

Vara trecută, cu doar câteva zile înainte de vacanţă, David al ei a plecat la şcoală şi nu s-a mai întors. Învăţătorul, Petru Covaci, i-a dus într-o excursie cu clasa, pe valea Morii, lângă Peştiş, unde băiatul a căzut într-o râpă de pe coasta muntelui şi a murit.

Nimeni nu a ştiut să-i spună femeii cum a ajuns copilul în groapă. De fapt, nimeni nu i-a putut explica cum a ajuns să plece în excursia pentru care nu i s-a cerut aprobarea,  nici ei dar nici conducerii şcolii. Nici măcar procurorul care a anchetat cazul şi care, în final, a considerat că aceste scăpări n-au nicio importanţă pentru că, de fapt, singurul vinovat pentru tragedie e copilul! Revoltaţi, părinţii cer acum reluarea anchetei.

Excursie fatală

Tragedia s-a petrecut chiar de 1 iunie când David, alături de alţi 50 de colegi, a ieşit la iarbă verde. Era săptămâna "Şcoala altfel", iar învăţătorii claselor l-lV din Şcoala generală Peştiş s-au gândit să sărbătorească Ziua Copilului în aer liber pe valea Morii, o pajişte de lângă satul aşezat chiar la poalele muntelui.

În timp ce copiii se jucau, învăţătorii şi cei trei părinţi care i-au însoţit au pregătit mâncarea de prânz, iar în jurul orei 12 i-au chemat pe elevi la masă. Au venit cu toţii, mai puţin David. Învăţătorul lui, Petru Covaci, nu era, însă, îngrijorat. L-a strigat de câteva ori, după care s-a pus să mânânce alături de grup.

Abia când cu toţii au terminat, văzând că băiatul tot nu a apărut, i-a pus pe copii să-l strige şi să-l caute în zonă. Pe unul l-a trimis acasă la familia băiatului, să vadă dacă nu cumva era acolo. "Când a venit copilul m-am speriat. L-am sunat pe fratele meu şi am plecat imediat să-l căutăm. El a sunat la 112 şi tot el l-a găsit. Dar nu mai avea puls", povesteşte Mia Blaga, mama lui David.

A murit sufocat

Băiatul a fost găsit căzut într-o râpă de pe coasta muntelui, o adâncitură  rămasă după prăbuşirea unui copac, scos din loc de furtună, cu rădăcină cu tot. Deşi a încercat din răsputeri să-l readucă în simţiri, unchiul său nu a reuşit. Nici el şi nici echipajul SMURD ajuns la faţa locului. Medicii s-au străduit aproape o oră să-l resusciteze, dar a fost în zadar. David murise.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal, copilul căzuse, iar în cădere s-a izbit de un corp dur. Lovitura nu i-a provocat răni grave, ci doar o hemoragie nazală care i-a fost fatală. Ameţit de căzătură, David nu s-a mai putut ridica şi s-a înecat cu propriul sânge. "Moartea victimei s-a datorat insuficienţei respiratorii acute, consecinţa aspiratului sanguin bronhopulmonar survenit în urma hemoragiei nazale", se specifică în document.

Dascăl indisciplinat

La scurt timp după tragedie, mama copilului a depus o plângere penală împotriva învăţătorului, pe care îl considera vinovat pentru moartea copilului ei. În primul rând, zicea ea, pentru că nu i-a supravegheat pe copii, iar atunci când a aflat că băiatul ei a dispărut nu s-a deranjat să-l caute măcar. "Învăţătorul doar îl striga, nu s-a dus să-l caute. Nici ceilalţi învăţători nu s-au dus. Ne-au trimis pe noi până când a început ploaia, iar apoi ne-a trimis acasă", se arată în declaraţia dată de o colegă a băiatului şi reluată, sub diverse forme, şi în depoziţiile celorlalţi elevi.

Petru Covaci e acuzat, de asemenea, şi de încălcarea regulamentului şcolar, căci a organizat excursia fără aprobare din partea părinţilor şi conducerii şcolii. Aspectul a fost confirmat chiar de Alina Buzle, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII Constantin Şerban din Aleşd, de care aparţine şcoala din Peştiş. "Excursia a fost organizată de învăţător fără aprobarea conducerii şcolii sau a Inspectoratului Ţcolar. Nu a existat nicio solicitare din partea lui pentru organizarea vreunei excursii. Mai mult, eu am aflat despre incident în ziua în care a murit copilul, în jurul orei 14, după-amiaza", a explicat directoarea prim-procurorului Parchetului Aleşd, Sarkozi Ludovic, cel care a coordonat ancheta.

Asta, deşi regulile în astfel de cazuri erau clare, stipulate într-un regulament special adoptat pe 3 octombrie 2011 şi denumit "Procedura operaţională privind excursiile şcolare". La  punctul 4, documentul prevede faptul că dascălul "organizator cere acordul părinţilor şi al conducerii şcolii şi pregăteşte activitatea, înaintând direcţiunii cererea detaliată şi tabelul nominal" cuprinzând numele elevilor participanţi şi semnăturile părinţilor care îşi exprimă astfel acordul pentru ieşire.

E de vină...

În baza probelor strânse, pe 24 octombrie anul trecut, Sarkozi a dispus începerea urmăririi penale împotriva învăţătorului pentru ucidere din culpă. "S-a reţinut că acesta, în calitate de învăţător, a organizat în data de 1 iunie o excursie şcolară fără aprobarea conducerii, după care nu a supravegheat corespunzător grupul de copii, astfel că minorul, nesupravegheat fiind, s-a îndepărtat de grup, a căzut într-o groapă şi a decedat", se specifică în rezoluţia dată de anchetator.

Iar învăţătorul şi-a recunoscut vina. "Ne-am dus fără aprobarea doamnei director", spune Covaci în declaraţia dată, precizând, însă, că nu era vorba de o excursie ci doar de o drumeţie. Legat de faptul că nu şi-a supravegheat copiii pe care îi avea în grijă, Covaci spune că singurul vinovat e băiatul care a plecat din grup fără aprobare. "El m-a rugat să-l las până la o peşteră dar eu nu i-am dat aprobare, pe motiv că urma să ne aşezăm la masă", arată învăţătorul, omiţând să specifice că nu s-a asigurat în vreun fel că băiatul o să-i şi respecte decizia.

Dascălul a avut o găselniţă şi pentru faptul că nu a plecat în căutarea băiatului după ce a aflat că a dispărut. "Au plecat copiii. Eu m-am temut să părăsesc locul pentru că mă gândeam că dacă plecăm cu toţii în căutarea lui, când se va întoarce nu ne va găsi", a explicat Covaci.

... ba nu e

Cert e că, pe 8 martie acest an, procurorul s-a răzgândit. Motivul? De ce ar fi vinovat învăţătorul pentru faptul că băiatul a plecat de unul singur în pădure? "Faţă de probele administrate, se pune întrebarea în ce anume a constat neglijenţa învinuitului câtă vreme toţi copiii erau în acelaşi loc, atâta vreme cât i s-a interzis victimei să se deplaseze singur în pădure iar acesta a părăsit grupul, urcând în pădure, unde cade într-o groapă", filozofează anchetatorul într-o nouă rezoluţie dată în caz, uitând că victima era un copil, nu un adult responsabil pentru faptele sale.

Şi nu e tot, căci documentul continuă în acelaşi ton înţelegător faţă de dascălul pe care, în prima fază, tot el îl pusese sub acuzare: "Faptul că nu există o aprobare din partea conducerii şcolii şi a părinţilor pentru a ieşi cu copiii, de ziua lor, la marginea satului este doar o circumstanţă şi nicidecum o cauză a producerii accidentului minorului. Existenţa unei aprobări nu înlătura consecinţele accidentului produs", se stabileşte în finalul rezoluţiei prin care Sarkozi dă un verdict şocant: scoaterea de sub urmărire penală a învăţătorului, care acum, odată cu noul an şcolar, va reveni la catedră. Iar asta şi mulţumită conducerii şcolii şi a Inspectoratului Ţcolar care, deşi au discutat cazul în comisia de disciplină, l-au pedepsit pe Covaci doar cu o mustrare pentru încălcarea regulamentului.

Verdictul nu e, totuşi, unul final. Revoltaţi de cele întâmplate, părinţii lui David au cerut acum Judecătoriei Aleşd să dispună reluarea anchetei închise cu atâta uşurinţă pe stilul clasic românesc "mortul e de vină"...


PRECEDENTE
Să răspundă!

Claudia Avram 03.JPGSpre deosebire de tragicul caz al lui David Blaga, unde învăţătorul care îl avea în grijă a fost "spălat" de păcate, alte cadre didactice anchetate pentru neglijenţă au fost condamnate pentru faptele lor. Ca de pildă Claudia Avram (foto), educatoarea din Pocola condamnată în urmă cu 2 ani la 5 luni de închisoare cu suspendare şi despăgubiri de 60.000 lei după ce, în mai 2009, în timpul serviciului fiind, a lăsat copiii în grija unei eleve de gimnaziu, timp în care unul dintre micuţi a înfipt un creion în ochiul altuia, lăsându-l cu un handicap pe viaţă.

Cel mai elocvent ar putea fi, însă, cazul unui copil de 8 ani din judeţul Arad, care pe 27 mai 2010 s-a aflat într-o excursie cu clasa în Băile Felix şi care, lăsat nesupravegheat de învăţătoare, a murit înecat într-un bazin. Trimisă în judecată de procurorii orădeni, învăţătoarea care l-a avut în grijă, Simona Hepeş, a fost condamnată definitiv, la sfârşitul anului trecut, la 1 an de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă şi despăgubiri de peste 175.000 lei pentru familia victimei. "Inculpata avea obligaţia să-şi organizeze grupul în aşa fel încât să poată asigura o supraveghere îndeaproape a lor şi nu să-i lase împrăştiaţi. Culpa este a inculpatei care, dacă l-ar fi avut lângă ea pe minor, ar fi putut evita decesul acestuia", şi-au motivat decizia magistraţii.