Analiza bate criza! Cei mai mari contribuabili ai Oradiei au plătit anul trecut bugetului local sume de două ori mai mari decât în 2011. Pentru prima dată, grupurile de firme RDS&RCS, European Food şi Omilos au cotizat cu sume de peste 2 milioane de lei, împreună având o contribuţie totală de 1,4 milioane euro.

"Creşterea veniturilor municipalităţii arată că măsurile luate au fost corecte şi economia locală se mişcă. Sperăm ca trendul să se menţină, iar peste cinci sau zece ani oraşul să culeagă roadele acestor măsuri", spune primarul Ilie Bolojan.

Numai pentru cei bogaţi

06 Ilie Bolojan.jpgŞampanie, diplome, costume şi rochii de seară. Primarul Ilie Bolojan va organiza pe 24 ianuarie o recepţie în cinstea celor mai mari contribuabili la bugetul Oradiei. Evenimentul, la care sunt invitaţi proprietari şi manageri de la 100 de companii cu cele mai mari contribuţii la buget va avea loc la hotelul DubleTree by Hilton. Departe de ochii presei, invitaţii vor ciocni cupe de şampanie, vor gusta delicatese şi vor participa la ceremonia decernării diplomelor de onoare pentru firmele din "Top 10". "Este o formă de minim respect pe care municipalitatea îl datorează acelor companii care, prin contribuţia la bugetul local, au sprijinit oraşul să-şi susţină proiectele", explică primarul Ilie Bolojan (foto).

Surprize, surprize!

Anul acesta, topul celor mai mari contribuabili este deschis de grupurile de firme RDS&RCS, European Food şi Omilos, companii care şi-au dublat contribuţia faţă de anul 2011 şi au urcat cu paşi repezi în top. Cu o contribuţie de 2,4 milioane lei din impozitul pe clădiri şi din procentul de 41,75% ce revine oraşului din impozitul reţinut de stat pe veniturile angajaţilor, RDS&RCS a sărit de pe locul 3 ocupat anul trecut direct în fruntea topului.

Compania specializată pe furnizarea de servicii de televiziune, telefonie şi internet deţinută de orădeanul Zoltan Teszari e urmată de grupul European Food, care a achitat impozite de 2,1 milioane lei, clasându-se pe locul 2 faţă de 5 anul trecut. Ocupantul locului 3, Omilos, compania care gestionează centrul comercial Era Shopping Park, a contribuit la bugetul local cu 2,06 milioane lei, urcând în top de pe locul 7.

Motivele acestor creşteri spectaculoase diferă de la caz la caz. De departe, cel mai lăudabil este gestul companiei RDS&RCS, care şi-a majorat din patriotism local suma plătită oraşului ca impozit pe salarii, prin transferarea mai multor puncte de lucru din ţară în Oradea, tocmai pentru a ajuta bugetul local. În ce priveşte grupul de firme European Food, creşterea s-a făcut ca urmare a unei mai precise inventarieri de către finanţiştii Primăriei a firmelor deţinute de fraţii Ioan şi Viorel Micula şi, implicit, prin mai corecta stabilire a impozitelor acestora. În ce priveşte Omilos, aceasta a intrat în top ca urmare a încetării perioadei în care a beneficiat de scutirea de impozit pe investiţiile făcute.

În formaţie strânsă

Cu sume mari, dar fără să fi atins pragul de 2 milioane lei, în topul contribuabililor urmează grupurile de firme Selina, Plastor şi Lotus Center, fiecare având anul trecut contribuţii la bugetul local de circa 1,8 milione lei. Diferenţa care le departajează este de ordinul a câtorva mii de euro. Ocupantul locului 4, Selina, a urcat de pe locul 6 de anul trecut atât ca urmare a creşterii activităţii, cât şi a faptului că în decembrie 2011 i-au expirat cei trei ani de scutire a impozitului pe proprietate pentru locuinţele construite în cartierul Luceafărul din Calea Aradului. În schimb, deşi au plătit către bugetul oraşului sume mai mari decât în urmă cu doi ani, firmele Plastor şi Lotus au coborât în topul contribuabililor pe locurile 6 şi 7 de pe locurile 1 şi 2 ocupate în 2011.

Căderi şi reveniri

La mare distanţă de primele şapte companii din pluton, locurile 8, 9 şi 10 revin firmelor Zahărul Oradea (910.507 lei), H Essers (878.378 lei), firmă specializată pe logistică şi transporturi rutiere, Leonardo (813.269 lei) şi UAMT (800.163 lei).

Raportat la anul trecut, când a ocupat locul 4, Zahărul Oradea este în coborâre deşi a vărsat mai mulţi bani bugetului local, iar Leonardo, care a ocupat în 2012 locul 11, a urcat un loc, semn că reorganizarea făcută în ultimii ani a dat rezultate. Compania a fost ajutată şi de contribuţia în taxe şi impozite plătite de firma Aquachiara, deţinută tot de Florin Panea, care gestionează fostul restaurant Oradea, rebranduit în 2011 sub numele Butoiul de Aur.

O figură surprinzătoare face grupul de firme H Essers, cu sediul în Şoseaua Borşului, care a urcat de pe locul 19 deţinut în clasamentul de anul trecut, pe locul 9. Creşterea se datorează numărului mare de camioane şi remorci pentru care firma a plătit taxe şi impozite în 2012. Peste 360, numai pe una dintre companiile grupului de firme!

"Se ascute lupta!"

06 Eduard Florea.jpgDirectorul economic al Primăriei, Eduard Florea, spune că în ciuda coborârii în top a unor firme precum Plastor, Lotus Center sau Leonardo, proprietarii acestora au toate motivele să se simtă mândri. "Adevărul e că majoritatea firmelor din topul pe 2011 au plătit mai mult la bugetul local în 2012. Per total sumele au crescut mult, iar companiile care nu au fost în expansiune au coborât în clasament", explică Florea (foto).

Printre firmele cu contribuţii importante la buget, de peste o jumătate de milion de lei, dar neincluse în Top 10 s-au mai numărat Bihore (încălţăminte), Deme Macarale, Metro, Connectronics (producţie de componente şi echipamente electronice), Aba Turism, Calipso (alimentaţie publică), Impact (imobiliare), Tricostar (confecţii) şi spitalul Pelican. După cum se vede, clasamentul celor mai mari contribuabili este dominat de producători şi prestatorii de servicii, nu de comercianţi şi dezvoltatori imobiliari. Semn că încet-încet economia oraşului îşi mută centrul de greutate pe baze mai solide. Şi numai viitorul va arăta dacă sunt şi mai capabile să genereze mai multă bunăstare...


BANII SUNT LA STAT
CET-ul falimentar, bun contribuabil!

La fel ca la ediţia din 2012, municipalitatea a inclus în topul marilor plătitori la bugetul local doar companiile private, fiindcă ele sunt motorul economiei oraşului. Topul companiilor de stat e dominat de Electrocentrale, societate în pragul falimentului, dar cu contribuţii de 4,5 milioane lei la bugetul local, adică dublu faţă de suma plătită de RDS&RCS, liderul naţional în sectorul său de activitate.

La fel, Compania de Apă, societate pe care municipalitatea se zbate s-o rentabilizeze inclusiv prin reducerea cheltuielilor de personal, a contribuit cu 2,3 milioane lei, în vreme ce Administraţia Domeniului Public, care gestionează pieţele şi ştrandurile, a cotizat anul trecut cu 1,8 milioane lei.

În ce priveşte topul instituţiilor, acesta e dominat categoric de Universitatea Oradea (cu impozite de 3 milioane lei), urmată de Spitalul Judeţean (2,4 milioane lei), Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Spitalul Municipal (cu câte 1,7 milioane lei).

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"