Au crescut preţurile, s-a scumpit euro-ul, acum e rândul impozitelor! Primăria Oradea vrea să majoreze cu 20% taxele şi impozitele locale pentru a acoperi gaura dată bugetului local de "revoluţia fiscală" promovată de Guvernul PSD.

"Suntem forţaţi să mărim impozitele orădenilor ca urmare a confiscării veniturilor oraşului de către Guvernul României", a anunţat primarul Ilie Bolojan, joi, într-o conferinţă de presă organizată cu doar trei ore înaintea dezbaterii publice privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2018.

Potrivit edilului, "revoluţia fiscală" promovată de Guvernul Tudose va provoca bugetului local o diminuare a veniturilor proprii în valoare de 15,5 milioane euro.

"Au promis că vor compensa aceste sume până la nivelul de încasări din acest an, scăzând însă jumătate din banii pe care primăriile îi aveau în cont la finalul anului 2016. Aplicând această promisiune, s-ar compensa aproximativ 6 milioane euro, dar tot am rămâne cu o pierdere de peste 9 milioane euro la bugetul local", a spus Bolojan.

În acest context, pentru ca oraşul să îşi poată continua investiţiile începute, municipalitatea ia în calcul măsuri menite să asigure în continuare venituri la buget. Iar primele vor fi cele de natură fiscală!

Cresc impozitele!

Conducerea Primăriei va supune votului Consiliului Local în şedinţa de lunea viitoare propunerea de majorare a impozitelor şi taxelor locale. "Creşterea de impozite va fi de 20%", a anunţat primarul Ilie Bolojan.

Astfel, conform unei simulări făcute de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, impozitul pentru un imobil situat în zona A, care se bucură de toate facilităţile, va creşte cu 22 lei, de la 110 lei pe an la 132 lei pe an în cazul unei garsoniere, şi cu 33 lei, de la 165 lei la 198 lei pentru un apartament cu două camere.

În cazul unei case cu o suprafaţă utilă de 170 metri pătraţi şi 400 metri pătraţi de teren, situată în aceeaşi zonă, impozitul se va majora cu 162 lei, de la 812 lei la 974 lei.

Impozitul datorat pentru terenurile situate în intravilanul oraşului va creşte, la rândul său cu procente între 18% şi 22%, în funcţie de zona în care sunt situate.

La fel, impozitul auto pentru un autoturism Logan, de 1.400 centimetri cubi, se va majora cu 12 lei, de la 60 lei la 72 lei pe an, iar cel pentru o maşină cu o capacitate cilindrică de 1.900 cmc va creşte cu 37 lei, de la 193 lei la 230 lei pe an.

Se reduc facilităţile!

Spre deosebire de alţi ani, orădenii nu vor mai avea posibilitatea să compenseze creşterea de impozite din bonificaţia acordată de municipalitate pentru plata anticipată a impozitelor pentru întreg anul până la primul termen de plată din 31 martie.

Conducerea Primăriei va propune Consiliului Local înjumătăţirea de la 10% la 5% a bonificaţiei acordate persoanelor fizice la fel ca în cazul firmelor.

În paralel, municipalitatea ia în calcul reducerea facilităţilor acordate companiilor relocate în parcurile industriale ale oraşului.

"În cazul rezidenţilor în parcurile industriale, schemele de facilităţi prevedeau o scutire de impozit pe clădire şi teren. Acum, propunem o reducere a acestor facilităţi la 50% din impozitul datorat în mod normal", a spus directorul economic Eduard Florea.

Gigacalorie mai scumpă!

În paralel cu măsurile fiscale, municipalitatea ia în calcul reducerea subvenţiilor acordate societăţilor subordonate care prestează servicii pentru orădeni.

"Primăria Oradea acordă o subvenţie de 18% pentru termoficare. Astăzi orădenii plătesc 240 lei gigacalorie faţă de 295 lei cât este preţul de producţie. Nemaiputând susţine această subvenţie, suntem forţaţi să creştem de la 240 lei la 255 lei preţul gigacaloriei", a anunţat primarul Ilie Bolojan. Potrivit edilului, noul preţ al termoficării va intra în vigoare cel târziu din ianuarie 2018.

În plus, chiar dacă la OTL municipalitatea nu ia în calcul reducerea subvenţiilor pentru pensionari sau elevi, Primăria vizează adaptarea calităţii serviciilor la preţul plătit. "E posibil ca frecvenţa mijloacelor de transport să fie redusă, iar anumite curse, care nu sunt încărcate la capacitate, să fie eliminate". Suplimentar, OTL va trebui să facă reduceri de persoanal pentru diminuarea cheltuielilor, la fel ca toate societăţile subordonate municipalităţii.

Primarul Ilie Bolojan a ţinut să sublinieze că majorarea impozitelor şi diminuarea facilităţilor este impusă de măsurile fiscale adoptate de Guvernul Dragnea prin Ordonanţă de Urgenţă. În cazul în care normativul va fi respins în Parlament, municipalitatea se obligă să anuleze toate măsurile de compensare a deficitului. "Dacă nu se votează în Parlament, din ianuarie se va reveni la impozitele normale", a promis Bolojan.