Conform raportului Administraţiei Imobiliare Oradea privind execuţia bugetului pe anul 2009, prezentat miercuri de directorul adjunct Tunde Benyovszki, în cadrul unei conferinţe de presă, veniturile municipalităţii din administrarea parcărilor s-au ridicat anul trecut la nu mai puţin de 3,6 milioane lei, echivalentul a circa 875.000 euro.

Din totalul sumei, doar 2,2 milioane lei o reprezintă veniturile din taxele de parcare achitate de bunăvoie de orădeni, diferenţa de peste 1,3 milioane lei provenind din amenzi. "Anul trecut am achiziţionat două autoutilitare pentru ridicarea de pe domeniul public al autovehiculelor parcate neregulamentar, fapt pentru care în cea de-a doua parte a anului încasările sunt mult mai mari", a declarat Tunde Benyovszki.

AIO a încasat numai din taxa de ridicare, transport şi depozitare a autovehiculelor parcate neregulamentar 259.420 lei, iar din taxa de ridicare, în cazul în care proprietarul maşinii a ajuns la faţa locului înainte să îi fie urcată maşina pe platformă, alte 68.400 lei. La aceste sume se mai adaugă veniturile din amenzile de parcare, taxa pentru debloarea autovehicului imobilizat cu blocator, taxa pentru parcare neregulamentară şi altele.

Pentru a debloca traficul rutier, autospecialele AIO pentru ridicarea autovehiculelelor patrulează îndeosebi în zona centrală în vecinătatea instituţiilor mai importante din oraş, cum ar fi Prefectura, Tribunalul şi Primăria, dar şi în zona Spitalului Judeţean, pentru a asigura accesul ambulanţelor către unitatea de urgenţă în cazul unor accidente.

Bugetul AIO s-a ridicat anul trecut la 23,4 milioane lei şi a fost cu circa trei milioane de lei mai mic decât cel prognozat, datorită neîncasării veniturilor din vânzarea de terenuri.