Consiliul Local a hotărât joi să prelungească cu un an linia de credit deschisă la Hypo Noe Gruppe Bank AG pentru a putea finanţa proiectele europene deja aprobate. Relaţia contractuală cu Hipo Bank a început în urmă cu 4 ani, când municipalitatea a împrumutat de la banca austriacă, în condiţii avantajoase, 10,3 milioane euro pentru finanţarea lucrărilor de introducere a utilităţilor în parcul industrial din Şoseaua Borşului.

Pentru că în urma licitaţiei lucrările au fost atribuite pentru suma de 6,2 milioane euro, Consiliul Local a hotărât în 2010 ca diferenţa de 4,1 milioane euro să fie folosită pentru finanţarea altor proiecte cofinanţate din fonduri europene.

Pe lista investiţiilor care urma să fie acoperite din aceşti bani se numără drumul rapid din strada Ecaterina Teodoroiu, centrul de afaceri cu produse agro-alimentare care va fi construit pe amplasamentul Pieţei Rogerius, viitoarea grădină de pe dealul Ciuperca, amenajarea de blocuri operatorii de înaltă performanţă pentru spitalele orădene şi altele.

Pentru că la majoritatea lucrărilor programate municipalitatea a fost nevoită să refacă proiectarea din rezeva rămasă, s-au cheltuit în trei ani doar 500.000 euro. La începutul lunii trecute, Primăria a cerut băncii prelungirea cu un an a termenului limită pentru executarea tragerilor, cerere care a fost aprobată.

Ioşia se modernizează

În şedinţa de joi aleşii orădenior au mai aprobat indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de modernizare a unui număr de opt străzi din cartierul Ioşia. Pe lista străzilor care vor fi supuse unor lucrări de modernizare figurează străzile Gherghinelor unde investiţia estimată se ridică la 325.740 lei, Greierului (1.030.854 lei), Furnicii (1.173.420 lei), 9 Mai (405.953 lei), Înfrăţirii (1.811.516 lei), Arţarilor (265.424 lei), Mangaliei (1.215.974 lei) şi Secarei (383.000 lei).

Potrivit proiectelor de hotărâre, pe străzile care vor intra în modernizare se vor amenaja printre altele carosabilul pentru accesul auto, trotuare noi pentru pietoni, accese la proprietăţi, reţele de canalizare pluvială şi se vor monta marcaje şi indicatoare rutiere noi.

Licitaţiile pentru stabilirea constructorilor vor fi organizate peste iarnă urmând ca lucrările efective să demareze undeva în primăvară. Termenul de realizare a lucrărilor variază între două şi patru luni în funcţie de complexistatea acestora.

Pentru oamenii străzii

Tot în şedinţa de joi, aleşii orădenilor au mai hotărât alocarea sumei de 10.000 lei către Administraţia Socială Comunitară Oradea pentru a prepara şi distribui peste iarnă, de luni până vineri, 30 de porţii de hrană caldă, pentru oamenii străzii.

Acţiunea "Prânzul pe roţi pentru oamenii străzii" se va desfăşura în perioada 10 decembrie 2013 - 9 martie 2014. Hrana va fi preparată şi ambalată în cantina Colegiului Tehnic Transilvania, la un preţ de 5 lei porţia cu felul I şi II, şi va fi distribuită de ASCO în zonele frecventate de oamenii străzii.