Primăria vrea să construiască o policlinică în imediata vecinătate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

"Clădirea va fi construită în parcarea din faţa spitalului sau pe platoul din faţa Unităţii de Primire Urgenţe din motive de proximitate, astfel încât medicii să fie cât mai aproape de pacienţi, iar bolnavii să nu mai fie transportaţi inutil", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Gheorghe Carp.

O clinică de milioane

Investiţia în construirea unei clădiri cu patru etaje este estimată la circa două milioane de euro, sumă la care se adaugă cheltuieli cu dotările de alte patru milioane euro. Potrivit directorului Carp, costurile vor fi suportate din alocări guvernamentale, fonduri europene şi din contribuţia bugetului local.

"Odată cu finalizarea construcţiei, aici se va muta corpul administrativ, laboratoarele şi sterilizarea, iar spaţiile eliberate vor fi alocate spitalului. De asemenea, se va extinde spaţiul alocat UPU, care are peste 100.000 de pacienţi pe an", a spus Carp.

În plus, Carp a mai precizat că, în această perioadă, la Spitalul Municipal este în curs reabilitarea secţiei de neurologie. Municipalitatea investeşte circa o jumătate de milion de euro în reabilitarea saloanelor şi înlocuirea geamurilor. Clădirea spitalului urmează să fie extinsă cu 350 metri pătraţi, pe trei niveluri, printr-un parteneriat cu firma de dializă Fresenius şi Clinica Maria.

Cea mai bună aparatură din ţară

În paralel cu îmbunătăţirea condiţiilor hoteliere, municipalitatea depune eforturi pentru creşterea calităţii aparaturii folosite în actul medical. "Ne mândrim cu faptul că Spitalul Judeţean are cele mai bune dotări din ţară şi ne dorim ca până la finele anului toate aparatele achiziţionate să fie noi, iar bolnavii să beneficieze de cele mai bune condiţii de tratament", a spus primarul Ilie Bolojan, prezent la conferinţa de presă.

În prezent, la Spitalul Judeţean se derulează proiectul Viva Anima, prin care s-a achiziţionat un angiograf şi au fost modernizate sala de operaţii şi cea de terapie intensivă. Spitalul mai deţine, printre altele, două aparate CT deja funcţionale, un RMN care va deveni operaţional în luna august şi un aparat de radiologie.

De asemenea, până în vara anului viitor, vor fi finalizate lucrările de modernizare a sălilor de operaţii de la spitalele Judeţean şi Municipal, investiţie realizată din fonduri europene şi confinanţată de municipalitate cu circa o jumătate de milion de euro.

Un accelerator de rezervă

Una dintre cele mai mari realizări o constituie punerea în funcţiune a Centrului Oncologic de lângă Spitalului Municipal. "Acceleratorul de particule funcţionează deja şi se lucrează pe el la tratarea pacienţilor. Mulţumesc pe această cale medicilor din Cluj care ne ajută să facem Centrul Oncologic să devină funcţional", a declarat Bolojan.

Primarul a mai spus că municipalitatea face demersuri pentru dotarea centrului în cursul anului viitor cu încă un accelerator liniar de particule care să asigure continuitatea actului medical inclusiv în perioada în care primul aparat este în revizie.

Investiţia este justificată de faptul că judeţul Bihor numără cele mai multe cazuri de cancer din ţară, iar judeţele învecinate precum Arad şi Maramureş nu au un centru oncologic dotat cu accelerator de particule, fapt pentru care pacienţii de aici sunt trataţi la Oradea.

Reorganizare

În plus, spitalele orădene vor fi reorganizate în perioada următoare în vederea eficientizării activităţii.

Printre măsurile care urmează să fie luate se numără extinderea secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Judeţean, mutarea în cursul lunii septembrie a Secţiei de Boli Infecţioase din spatele Palatului de Justiţie în noua clădire a Staţionarului II, din strada Louis Pasteur, şi strămutarea secţiilor de Neurologie şi Neurochirurgie, având domenii de activitate înrudite, pe acelaşi nivel al Spitalului Judeţean.

Având în vedere faptul că în ultimii ani natalitatea s-a redus cu circa 60%, secţiile Maternităţii orădene vor fi comasate, astfel încât din 2015 aceasta să funcţioneze în noul corp de clădire, iar vechea clădire să fie retrocedată.