Municipalitatea orădeană mizează în 2017 pe un buget de un miliard de lei, în creştere cu 8% faţă de anul trecut.

"Cifrele s-au modificat semnificativ faţă de anii anteriori. Unele în sens pozitiv, cum ar fi majorarea salariilor cu reflectare în încasările din impozite, altele în sens negativ, cum ar fi reducerea unor alocări de la bugetul de stat", a declarat diretorul economic al municipalităţii, Eduard Florea, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform proiectului de buget lansat în dezbatere publică, creşterea sumelor aflate la dispoziţia municipalităţii se datorează majorării veniturilor din închirieri şi concesiuni cu 21%, a bugetului spitalelor cu 19%, a veniturilor proprii cu 4%, a încasărilor din taxe şi impozite cu 2%. La acestea se mai adaugă şi excedentulu de 48 milioane lei rămas după închiderea bugetului pe anul trecut.

"Anul acesta ne bazăm pe o sumă comparabilă cu cea din anii anteriori deşi nu mai avem fonduri europene pentru că nu au apărut încă ghidurile de finanţare. La păstrarea acestei sume record a contribuit majorarea salariilor", a explicat Florea.

Peste Cluj Napoca

Directorul economic a precizat că bugetul municipiului îl depăşeşte pe cel al unor oraşe mai mari. "Oradea are un buget mai mare decât Clujul pentru că este singurul oraş din ţară care a preluat spitalele şi a devenit ordonatorul lor de credite", a spus directorul.

Anul acesta, Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea se bazează pe venituri de 350 milioane lei, ceea ce reprezintă 35% din bugetul municipalităţii. Prin comparaţie, veniturile oraşului, din taxe şi impozite, se ridică la 314 milioane lei.

"Veniturile proprii ale oraşului au o pondere de 30% din bugetul total, în limita obişnuită a anilor anteriori, dar este primul an când încasările din Impozitul pe Venit Global, aplicat pe salariile angajaţilor, depăşeşte 50% din veniturile proprii", a afirmat Florea.

Investiţii (doar) din bugetul propriu

În ceea ce priveşte modul de cheltuire a fondurilor aflate la dispoziţie, municipalitatea intenţionează să aloce 781 milioane lei (76%) pentru susţinerea cheltuielilor de funcţionare şi 246,6 milioane lei (24%) pentru acoperirea cheltuielilor de dezvoltare.

"Anul acesta investiţiile vor fi acoperite din fonduri proprii. Fondurile nerambursabile lipsesc din prognoză. Singurul proiect bugetat în acest moment pe fonduri comunitare se referă la conectarea Punctului Termic 902 la puţul de apă termală de la Universitate", a spus directorul.

Pe lista investiţiilor aflate în derulare se numără lucrările de strămutare către linia ferată a axului drumului din strada Codrilor pentru lărgirea parcării din faţa aquapark-ului Nymphaea (4,6 milioane lei), amenajarea trotuarului din strada Republicii pe tronsonul de la Crişul Hypermarket la strada Dunării (3,2 milioane lei) şi asfaltarea a 7 străzi din Ioşia (5 milioane lei).

Anul acesta municipalitatea va aloca o sumă record, de 9,8 milioane lei pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric precum Palatul Stern, Palatul Apollo, Palatul Vulturul Negru şi altele. "Vrem să intensificăm efortul de reabilitare a faţadelor din centrul istoric", a susţinut directorul.

Printre obiectivele noi se numără sistematizarea utilităţilor din cartierul Ceyrat, reabilitarea străzii Alecsandri, relocarea Pieţei Obor, amenajarea parcului sportiv Salca III şi demararea lucrărilor pregătitoare pentru construirea unui pod nou peste Crişul Repede care să lege străzile Plevnei şi Szigligeti Ede.

ADP nu primeşte niciun leu!

Pe de altă parte, directorul Eduard Florea a mai spus că anul acesta municipalitatea va aloca, din fonduri proprii, cea mai mare sumă de până acum pentru susţinerea investiţiilor.

"Am reuşit acest lucru prin măsurile de austeritate din ultimii ani, de renegociere a tarifelor şi chiriilor şi de reducere a cheltuielilor proprii", a spus directorul.

Municipalitatea a pretins acelaşi lucru şi de la societăţile comerciale pe care le deţine. "Înregistrăm o scădere a dependenţei serviciilor publice faţă de finanţările de la bugetul local. Administraţia Domeniului Public, spre exemplu, nu are niciun leu alocat. Chiar dacă societatea a preluat aquapark-ul, se pare că a reuşit să îl aducă pe plus", a susţinut directorul.

La fel, municipalitatea va diminua cu 12% alocările făcute societăţii de transport local, OTL, şi va reduce considerabil finanţările alocate CET-ului. Societatea Termoficare încasează sume considerabile din vânzarea de curent electric.

Lansat în dezbatere publică pe data de 10 martie, proiectul de buget va fi dezbătut în şedinţa ordinară a Consiliului Local din 30 martie. Cel mai probabil proiectul va fi discutat public pe 27 martie la Primărie.