Locuitorii din Nojorid au găsit zilele trecute în cutiile poştale un fluturaş trimis de USR-PLUS ce anunţă că organizaţia locală are un "proiect" denumit Centura Verde - Pistă Metropolitană de Biciclete - "creat şi susţinut" de cei doi consilieri comunali, Lucian Silaghi şi Cătălin Sime, împreună cu eurodeputatul Vlad Gheorghe.

Pe verso, fluturaşul arată că "proiectul îşi propune crearea unei piste de biciclete de 40 kilometri lungime" care să unească de Oradea satele comunei, ceea ce ar asigura "susţinere pentru întreprinzătorii locali prin facilitarea accesului orădenilor la produsele şi serviciile oferite de aceştia".

Dincolo de ridicolul afirmaţiei (fiind greu de crezut, de pildă, că orădenii care vor să cumpere legume de la nojoridani le-ar căra în oraş cu bicicletele), mai haios e că useriştii plagiază, de fapt, un proiect lansat public încă din 27 aprilie de primarul Oradiei, Florin Birta, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, vizând crearea unor piste pentru biciclişti nu doar între Oradea şi Nojorid, ci între oraş şi toate celelalte comune din Zona Metropolitană.

Cum ar veni, USR-iştii se laudă în august cu un plan pregătit şi anunţat din aprilie, pentru a da o mică lovitură de imagine: dacă proiectul se va concretiza, se vor putea lăuda că Bolojan şi Birta l-au făcut la propunerea, ba chiar la presiunile lor. Dacă nu, că aceştia n-au fost în stare ori n-au vrut să-l facă. Altfel spus, ei vor ieşi tot în câştig, oricum s-ar termina.