Cum ar reacţiona un microbist dacă ar fi convins să-şi cumpere abonament pentru meciurile echipei favorite prin faptul că aceasta are măcar doi-trei sportivi devotaţi culorilor clubului, care se mişcă bine în teren, care driblează elegant, fără a-şi faulta adversarii cu grosolănie, care nu vând meciuri şi care, chiar şi atunci când pierd, o fac cu eleganţă, mulţumind publicului pentru susţinere şi încercând ca data viitoare să fie mai buni, dar care - de la o etapă la alta - constată că unul-doi-trei jucători au dat bir cu fugiţii taman la clubul rival? Că, ajunşi acolo, ridică degetul spre peluza foştilor suporteri? Că, imediat ce se văd cu un contract mai gras la adversarii de până mai ieri, îşi spurcă foştii coechipieri, foştii antrenori, culorile clubului care a investit în ei încredere, care le-a dat şansa să se afirme, titularizându-i în detrimentul altora, poate nu chiar la fel de talentaţi, dar mai muncitori şi, mai ales, mai tari în caracter?

Cam aşa ar fi îndreptăţiţi să se simtă şi alegătorii când află că senatorul, deputatul, primarul ori consilierul judeţean pe care l-au votat ieri pe lista unui partid, căruia îi propovăduia doctrina, valoarea resurselor umane şi dedicarea în serviciul public, a "optat" pentru o altă formaţiune, despre care deja jură că este singura salvatoare de neam, unica aptă să ridice economia, să asigure progresul social, pacea, suveranitatea şi independenţa statului.

Traseismul politicii noastre este forma de cancer cea mai letală pentru că anulează şi ultimul criteriu care mai deosebea un partid de altul, care îi despărţea pe "ai noştri" de "ai lor". PSD-ul tocmai de asta a şi legiferat prostituţia politică: pentru că, neputând învinge altfel echipa adversă, o slăbeşte prin racolarea jucătorilor. Te întrebi, fireşte, dacă Partidul-Stat, odată îngrăşat cu mii şi mii de noi primari, consilieri locali şi judeţeni, va fi în stare să satisfacă toate aceste "curve". Evident, nu are nici potenţa (cât timp va putea curta mai mult, de pildă, şeful PSD Bihor, un primar nou, gelozindu-i pe cei vechi?), nici banii necesari (cum ar putea, de pildă, să îi dea mai mulţi bani unui proaspăt ex-pedelist decât unui veteran al familiei?).

Eu cred că, dată fiind neruşinarea PSD, care invocă mereu că şi alţii, înaintea lui, au primit traseişti (uitând, însă, că nu au ridicat traseismul până la rang de lege), "microbiştii", adică alegătorii, au o singură şansă de a conştientiza pericolul cameleonismului oficializat. Oricât de îndrăzneţ pare, aş propune ca, profitând de Ordonanţa Curviei ticluită de Ponta & Dragnea, toţi aleşii actualei Opoziţii - fie parlamentari, fie primari ori consilieri locali - să se înscrie, peste noapte, în PSD, pentru a arăta cât îi este de PCR-istă conduita.

Poate doar aşa, dacă va constata că în "teren" a mai rămas, de fapt, o singură "echipă", alegătorii vor simţi tentaculele Caracatiţei. Poate numai aşa, având opoziţie în propriile rânduri, se va putea lăuda chiar şi PSD-ul însuşi că a ajuns un partid democratic, în care există, iată, atâta diversitate.