Mutări surpriză în parchetele din Bihor! După mai bine de un deceniu de activitate la DNA şi aflat în prag de pensionare, procurorul Dan Chirculescu (foto) şi-a cerut încetarea activităţii la Serviciul Teritorial Oradea.

Magistratul este cunoscut opiniei publice pentru numeroase anchete explozice, ultima fiind trimiterea în judecată a 7 funcţionari din Vamă şi Garda Financiară, în frunte cu fostul şef al Vămii Române, orădeanul Radu Mărginean, ex-directorul Regionalei Vamale, Călin Vesa, şi fostul şef al Direcţiei Judeţene Vamale Bihor, Corneliu Sotoc, acuzaţi că au protejat o firmă înfiinţată de un văr al celebrului evazionist Racz Attila, specializată pe "tunuri" cu produse petroliere.

Chirculescu a solicitat şi primit, luni, avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a reveni la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, unitate din care a plecat, în 2005, şi unde îşi va relua activitatea începând cu 1 septembrie.

Tot luni, membrii Secţiei pentru procurori a CSM au aprobat cererea făcută de Alin Leucea, unul dintre cei mai cunoscuţi procurori-criminalişti ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în prezent şef peste Secţia de Urmărire Penală a unităţii. De numele său se leagă dosare sonore, cum ar fi trimiterea în judecată, în 2011, a unor membri ai clanului Neguş implicaţi în răfuieli mafiote, sau depistarea, în timp record, a criminalului în cazul tânărului Florin Sfăt, găsit mort în mijlocul pădurii Sititelec după ce a fost împuşcat de un braconier.

Leucea a cerut, pentru a treia oară la rând, mutarea la Parchetul Curţii de Apel Oradea, solicitare care i-a fost admisă, luni, tot cu începere din 1 septembrie. "Din aceeaşi dată, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât eliberarea din funcţia de procuror şef Secţie urmărire penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor", se precizează pe portalul CSM.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a luat în discuţie şi transferul a procurori orădeni care activează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare. Este vorba despre Cosmin Pantea, care  a solicitat să fie mutat la  Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, şi Teofil Ilisie, care a cerut să fie mutat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Dacă în cazul lui Pantea cererea a primit aviz favorabil, în cazul lui Ilisie a fost respinsă.