Consiliul Judeţean Bihor a anunţat miercuri, printr-un comunicat al purtătorului de cuvânt, Horia Carţiş, că a înaintat SEAP o nouă documentaţie, pentru o nouă licitaţie prin care să contracteze serviciile unei firme care să finalizeze amenajarea viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

De la capăt

O primă procedură organizată în acest scop de CJ în luna august a fost invalidată din cauză că nicio firmă nu s-a arătat interesată de lucrare, iar la procedura organizată în cursul acestei luni s-au înregistrat două oferte. Însă una depăşea preţul estimat, iar cealaltă nu era conformă cerinţelor din caietul de sarcini.

"Oferta depusă de SC Trameco SA (n.r. – firmă din grupul Selina) a fost declarată ca inacceptabilă de comisia de evaluare deoarece a depăşit valoarea estimată publicată în caietul de sarcini (5.301.260 lei fără TVA)", iar "oferta depusă de SC Geomani Design SRL a fost declarată neconformă datorită mai multor neconcordanţe şi omisiuni din cadrul acesteia (raportat la caietul de sarcini), care nu au putut fi clarificate nici în urma solicitărilor din partea comisiei de evaluare", se arată în comunicat.

"În consecinţă, Consiliul Judeţean Bihor, în cursul zilei de ieri 03.11.2015 a iniţiat o nouă procedură de atribuire şi a înaintat în acest sens spre validare către ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, documentaţia de atribuire şi caietul de sarcini aferent acesteia", a încheiat purtătorul de cuvânt al CJ.
 
Decisă de Kiss, întreruptă de Ţîrle

Transformarea clădirii fostei Garnizoane în sediu pentru Muzeul Ţării Crişurilor a fost decisă în anul 2008, când CJ era condus de actualul vicepreşedinte Alexandru Kiss, care a şi organizat licitaţia pentru execuţia lucrărilor, câştigată de asocierea firmei Selina din Oradea cu Vega 93 Bucureşti.

Contractul a fost semnat la finele anului 2008 de sucesorul lui Kiss, Radu Ţîrle, conform acestuia lucrările trebuind terminate în 14 luni, adică la începutul anului 2010, când termenul de predare a fost prelungit însă până la 30 iunie 2010.

Neînţelegerile apărute ulterior între Ţîrle şi patronul Selina, Beniamin Rus, pe seama modului în care au fost executate lucrările şi a decontării lor au făcut ca în iunie 2010 firma să oprească orice manoperă, ajunsă într-un stadiu de execuţie fizică de 81,76% şi la o valoare de 47,652 milioane lei (din cea totală de 58,860 milioane lei, stabilită prin contract).

Din 2012, de când a preluat şefia CJ, Cornel Popa a căutat o formulă pentru continuarea lucrărilor, aşteptând nu mai puţin de doi ani pentru ca juriştii să aprecieze care variantă era legală: prelungirea contractului cu Selina-Vega 93 sau scoaterea la licitaţie a lucrărilor încă neefectuate. În cele din urmă, juriştii au considerat ca legală doar organizarea unei noi licitaţii, chiar dacă, pe de altă parte, inginerii au estimat că nicio firmă nu va fi foarte interesată să încheie o lucrare începută de o alta. Ceea ce se şi confirmă acum...