Muzeul Ţării Crişurilor a anunţat că, în perioada 28 ianuarie - 8 februarie, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va găzdui expoziţia „Bucuria sărbătorii. Port tradiţional din Nord – Vestul României”, ce va cuprinde diverse obiecte populare aflate în custodia MŢC, ce reprezintă Bihorul.

Astfel, în Italia vor fi expuse numeroase obiecte originale din patrimoniul muzeului, chiar în timp ce va avea loc celebrul Carnaval de la Veneţia (27 ianuarie – 13 februarie).

„Prezenţa exponatelor din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor în Italia, în perioada manifestărilor renumitului Carnaval de la Veneţia, va duce la o mai bună cunoaştere a culturii şi civilizaţiei tradiţionale româneşti, a valorilor materiale şi spirituale din zona etnografică bihoreană, de către publicul italian şi internaţional care vizitează oraşul”, a transmis MȚC.

Vor fi etalate 16 costume populare complete din principalele subzone etnografice ale Ţării Crişurilor: Crasna–Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb, piese de textile, podoabe ţărăneşti, piese de ceramică, de lemn şi o icoană pe sticlă, „acestea din urmă expuse pentru a evidenţia aspecte care privesc cultura materială şi spirituală a zonei, legate de portul popular şi de sărbătoarea Lăsatul Secului”, au transmis, vineri, printr-un comunicat de presă reprezentanţii MŢC.

Expozţia este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, împreună cu Institutul Cultural Român şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea. 

Aceasta va fi deschisă timp de 12 zile şi va putea fi vizitată zilnic.

Expoziție Oradea Veneția

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!