Într-un mesaj transmis credincioșilor, episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, spune că „plecarea din această lume a Papei Benedict al XVI-lea ne întristează, dar în acelaşi timp ne cheamă la mulţumire pentru viaţa dedicată şi oferită culmilor credinţei”.

Preasfințitul Böcskei a decis ca, până în ziua înmormântării, adică până joi, în fiecare biserică a eparhiei se vor trage zilnic clopotele, de la ora 12, vreme de cinci minute.

De asemenea, în bisericile romano-catolice se vor celebra „liturghii pentru sufletul răposatului Papă, asigurând posibilitatea credincioşilor să participe la aceste liturghii. În toate sfintele liturghii să pomenim pe răposatul Benedict al XVI-le în rugăciunea credincioşilor”. 

În ziua înmormântării, „în fiecare biserică parohială se va celebra o liturghie de înmormântare, folosind textele pentru înmormântarea pontifului”, a mai stabilit episcopul Böcskei László.

În fine, în catedrala episcopală din Oradea, până în ziua înmormântării Papei Benedict al XVI-lea, se va celebra zilnic câte o sfântă liturghie dimineaţa la orele 8.

„Să însoţim cu rugăciunile noastre pe răposatul papă spre porţile Împărăţiei Cerurilor şi să cerem, ca Dumnezeu să-l răsplătească din belşugul harurilor sale pentru toată slujirea dedicată Bisericii. Să aibe parte de lumina fără de sfârşit în patria cerească, iar viaţa lui exemplară să ne fie de ajutor în perseverarea noastră pe drumul credinţei”, a transmis episcopul romano-catolic de Oradea.


Circulara episcopului: 

PAPA BENEDICT AL XVI-LEA A TRECUT LA DOMNUL

„Pe cei care mor cu evlavie îi aşteaptă o frumoasă răsplată.” (2Mac 12, 45)

Trăind în speranţa învierii, am putut afla că la 31 decembrie 2022, în mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican, după o perioadă de slujire în rugăciune, la vârsta de 95 de ani, Sfântul Părinte, Papa emerit Benedict al XVI-lea s-a mutat la Tatăl Ceresc. 

Joseph Ratzinger s-a născut în vigilia la 16 aprilie 1927, în localitatea Marktl am Inn din Bavaria. Anii copilăriei i-a petrecut în Traunstein, în apropiere de Salzburg, unde a început să studieze limba latină şi greacă, înscriindu-se în anul 1939 la Seminarul Mic. La 29 iunie 1951 a fost hirotonit preot împreună cu fratele său. Papa Paul al VI-lea îl numeşte în anul 1977 arhiepiscop de München-Freising, urmând ca în acelaşi an să primească purpura de cardinal. În anul 1981 Papa Ioan Paul al II-lea îi încredinţează conducerea Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, îndeplinind această însărcinare în funcţia de prefect. În anul 2005 este ales ca succesor la Papei Ioan Paul al II-lea, luând numele de Benedict. Mottoul ales pentru slujirea pontificală a fost: „Cooperatores veritatis”. În februarie 2013, invocând motive de sănătate care îl împiedicau în exercitarea misunii apostolice, a renunţat la exercitarea acestei misiuni, dar nu şi la slujire. S-a retras în mănăstirea Mater Ecclesiae, de unde a continuat slujirea în rugăciune şi sacrificiu oferite spre binele Bisericii Universale. 

Plecarea din această lume a Papei Benedict al XVI-lea ne întristează, dar în acelaşi timp ne cheamă la mulţumire pentru viaţa dedicată şi oferită culmilor credinţei. Aceste culmi le putem întrezări în învăţătura pe care a dat-o întregii Biserici, dar şi în viaţa plină de mărturie prin care a chemat poporul lui Dumnezeu la aprofundare sinceră a credinţei. În cartea sa intitulată Isus din Nazaret, putem lectura o propoziţie în care este formulată chintesenţa vieţii răposatului Pontif: „Am încercat, să-L prezint pe Isus din evanghelii, ca şi pe Isus cel adevărat.” Nu doar prin cărţile publicate, dar mai ales printr-o deschidere primitoare, prin apropiere umană ascunsă uneori, printr-o iubire solidară şi o speranţă încurajatoare în viitor, a încercat neobosit să-L facă cunoscut pe Isus oamenilor din diferite generaţii. Cuvintele rostite cu ocazia sfintei liturghii de la începutul pontificatului său, la 24 aprilie 2005, pot rămâne pentru noi toţi, un reper solid în abordarea credinţei noastre în situaţiile cele mai dificile ale vieţii: „Nu vă temeţi de Cristos! Nu ia nimic de la voi, dinpotrivă, El dă totul. Cine se abandonează lui Cristos, primeşte însutit înapoi. Deschideţi larg porţile voastre în faţa lui Cristos şi veţi găsi viaţa adevărată.” 

Să însoţim cu rugăciunile noastre pe răposatul papă spre porţile Împărăţiei Cerurilor şi să cerem, ca Dumnezeu să-l răsplătească din belşugul harurilor sale pentru toată slujirea dedicată Bisericii. Să aibe parte de lumina fără de sfârşit în patria cerească, iar viaţa lui exemplară să ne fie de ajutor în perseverarea noastră pe drumul credinţei. 

Referitor la moartea şi înmormântarea pontifului emerit, stabilesc următorele: 

1. Până la ziua înmormântării, în fiecare biserică zilinic vom trage toate clopotele la orele 12.00, câte cinci minute.  
2. În bisericile parohiale să se celebreze liturghii pentru sufletul răposatului Papă, asigurând posibilitatea credincioşilor să participe la aceste liturghii. În toate sfintele liturghii să pomenim pe răposatul Benedict al XVI-le în rugăciunea credincioşilor. 
3. În ziua înmormântării, în fiecare biserică parohială se va celebra o liturghie de înmormântare, folosind textele pentru înmormântarea pontifului. 
4. În catedrala episcopală din Oradea, până în ziua înmormântării Papei Benedict al XVI-lea se va celebra zilnic câte o sfântă liturghie dimineaţa la orele 8.00.

„Doar dacă a înviat Isus, s-a împlinit ceva nou, ceva autentic, care va schimba lumea şi perspectivele omului. Atunci El(Isus) va fi criteriul adevărat. „(Papa Benedict al XVI-le: Isus din Nazaret) – Prin plecarea din această lume, Papa Benedict al XVI-lea a atins noutatea autentică adusă de Isus cel Înviat. Fie ca Isus pe care l-a iubit atât de mult pe pământ şi la slujit neobosit, să fie partea lui de fericire veşnică în ceruri. 

†Böcskei László
episcop diecezan

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!