"Blonda de la ITM", Simona Iancu, îşi pierde funcţia de inspector-şef adjunct ca urmare a unei sentinţe pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la mijlocul lunii ianuarie, prin care s-a respins recursul Ministerului Muncii, decizia de anul trecut a Curţii de Apel Oradea - de repunere în funcţie a Nadiei Racz - devenind astfel definitivă, irevocabilă şi executorie.

OG-uri ilegale

Celebra Simona Iancu a ajuns inspector-şef adjunct al ITM Bihor în luna mai a anului 2009, în baza unui ordin al ministrului Muncii de atunci, care punea în aplicare nu mai puţin celebra Ordonanţă de Guvern 37, prin care funcţiile de conducere ale instituţiilor deconcentrate din întreaga ţară erau rebotezate şi pe ele erau numiţi, prin algoritm, membri ai PDL şi PSD, ca "directori coordonatori" şi "directori coordonatori adjuncţi".

Mircea Matei.jpgCa urmare a respectivului Ordin, purtând numărul 914, la ITM Bihor erau schimbaţi din funcţii inspectorul-şef Liviu Lupea şi inspectoarea-şefă adjunctă Nadia Racz, cu PDL-istul Mircea Matei (foto) şi respectiv PSD-ista Simona Iancu.

Încă de atunci, atât Lupea cât şi Racz au atacat Ordinul 914/23 aprilie 2009 al ministrului Muncii, amândoi obţinând din partea secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Bihor sentinţe pentru suspendarea aplicării, pe motiv de neconstituţionalitate a OG 37/2009.

Ministerul Muncii a refuzat să pună în aplicare hotărârea instanţei de judecată, chiar dacă între timp însăşi Curtea Constituţională a decis că OG37 este neconstituţională. Motivul? Înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională, Guvernul Boc a emis o altă Ordonanţă de Urgenţă, OUG 105/2009, cu acelaşi conţinut, act ce avea, după alte câteva luni, să fie declarat la fel de neconstituţional.

În proces cu Ministerul

Liviu Lupea.jpgConcomitent cu atacarea Ordinului 914 din 2009 pe motiv de neconstituţionalitate, atât Liviu Lupea (foto) cât şi Nadia Racz au atacat acest act normativ al ministrului Muncii şi pe fond, pe motiv de nelegalitate. Dacă, însă, Lupea a renunţat anul trecut, înainte de încheierea procesului, la ideea de a-şi recăpăta funcţia, Racz a mers până la capăt, iar în luna ianuarie a acestui an a primit câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cea mai înaltă instanţă a respins recursul Ministerului Muncii faţă de sentinţa 158 pronunţată la 21 aprilie 2010 de Curtea de Apel Oradea, care hotărâse că înlăturarea Nadiei Racz din funcţia de inspector-şef adjunct al ITM Bihor a fost nelegală.

Instanţa a mai decis, pe cale de consecinţă, anularea în totalitate a Ordinului ministrului Muncii, reintegrarea Nadiei Racz pe funcţie şi plata către aceasta a tuturor drepturilor salariale aferente perioadei din mai 2009 până în prezent, precum şi a unor daune morale de 25.000 lei.

"Mâine o lămurim"

Hodut.jpgContactat de BIHOREANUL, actualul inspector-şef al ITM Bihor, Nicolae Hoduţ (foto), a confirmat primirea unui nou Ordin al ministrului Muncii, prin care se pune în executare decizia ÎCCJ.

"Azi (n.n. - marţi) am primit prin fax un ordin al ministrului prin care în funcţia de inspector-şef adjunct al ITM Bihor pe problema Relaţiilor de muncă este numită doamna Nadia Racz. Problema e că încă nu a venit şi ordinul prin care e revocată din aceeaşi funcţie doamna Simona Iancu. Când îl vom primi şi pe acesta, vom pune în aplicare primul ordin. Probabil că mâine o lămurim, vom rezolva problema", a declarat Nicolae Hoduţ.

O altă problemă sensibilă de rezolvat este situaţia postului pe care ar urma să se reîntoarcă Simona Iancu, deoarece, între timp, acesta a fost desfiinţat.

Simona Iancu, "blonda de la ITM", a devenit cunoscută opiniei publice după ce i-a fost dezvăluită relaţia intimă cu fostul ei şef şi protector, fostul director coordonator al ITM Bihor, Mircea Matei, în prezent subsecretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Cei doi au fost surprinşi de două ori de BIHOREANUL în ipostaze intime, la Bucureşti, unde Simona Iancu îşi vizita fostul şef şi amant.

Un alt motiv al controverselor în centrul cărora s-a aflat Simona Iancu este şi faptul că soţul acesteia, Marcel Iancu, îşi făcuse firmă de consultanţă în domeniul muncii, percepând de la firmele cărora le ţinea carnetele de muncă adevărate "taxe de protecţie" în schimbul cărora le asigura invulnerabilitatea la controalele ITM. Cei doi au divorţat în 2009, incompatibilitatea şi conflictul de interese fiind astfel eliminate...