ITM-ul, un SRL al PDL

Conducerea PNL Bihor, în frunte cu preşedintele Cornel Popa şi vicepreşedintele Lucia Varga, a adus-o joi în faţa presei locale pe Nadia Racz, fost inspector general adjunct al ITM Bihor până în 2009, când a fost schimbată cu colega sa PSD-istă de atunci, Simona Iancu, în acelaşi moment în care PDL-istul Liviu Lupea a fost înlocuit cu un alt coleg de partid, Mircea Matei, secretarul general al PDL Bihor în acea vreme.

"Încă de acum doi ani am atras atenţia că dacă se politizează instituţiile statului riscăm ca ele să se deprofesionalizeze, să nu mai servească interesele cetăţeanului, iar oamenii să-şi piardă încrederea în ele. Am spus, de asemenea, că cei schimbaţi din funcţii prin abuzuri vor acţiona statul în instanţă şi că statul va fi obligat să plătească retroactiv salariile acestor persoane, plus daune morale. După doi ani, ne aflăm într-o situaţie şi mai gravă, aceea de transfer al instituţiilor, al ITM-ului în acest caz, de transformare într-un SRL al PDL-ului", a descris situaţia deputatul Lucia Varga.

Parlamentarul a declarat că, având în vedere această stare de lucruri, a adresat deja ministrului Muncii, "care se întâmplă să fie acum premierul Emil Boc", o întrebare pentru a afla "de ce nu a pus în aplicare sentinţele judecătoreşti prin care doamna Nadia Racz a fost repusă în drepturi".

Justiţie pe degeaba

Adresându-se jurnaliştilor, Nadia Racz a amintit că în 2009 a fost schimbată din funcţia de inspector general adjunct al ITM Bihor cu Simona Iancu, cu care pe atunci era colegă în PSD, ca urmare a OG 37, prin care funcţiile publice erau politizate.

"M-am adresat justiţiei şi încă în iunie 2009 am câştigat primul proces pentru suspendarea Ordinului ministrului Muncii privind înlocuirea mea din funcţie. Ministerul a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care însă l-a respins. Ministerul a emis un nou Ordin, cu acelaşi conţinut, şi l-am atacat şi pe acesta în instanţă, întrucât era nelegal. Am câştigat atât la Curtea de Apel Oradea, cât şi la Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie, întâi procesul pentru suspendarea Ordinului, apoi pentru anularea lui şi pentru repunerea mea în drepturi", a rezumat Nadia Racz.

Aceasta a precizat că, în pofida sentinţelor judecătoreşti, rămase definitive şi executorii, Ministerul Muncii a organizat un simulacru de concurs, câştigat de aceeaşi Simona Iancu, deşi legea interzice şi scoaterea la concurs a posturilor publice aflate în litigiu.

"În prezent, statul trebuie să plătească două persoane pe aceeaşi funcţie: pe mine din buget, pe doamna Iancu de la asigurările sociale", a mai spus Racz, specificând că - pentru a nu-şi pierde funcţia - aceasta s-a refugiat într-un concediu medical în care stă de mai bine de 60 de zile.

Pentru că, totuşi, nu a fost repusă pe funcţie nici până în prezent, Nadia Racz a spus că a mai făcut un ultim demers, prin care a solicitat justiţiei sancţionarea ministrului Muncii de acum, adică a premierului Emil Boc, conform Legii Contenciosului Administrativ, cu suma de 20% din salariul minim pe economie, pe zi, plus plata de daune morale. "Dacă nici acest lucru nu va fi luat în considerare, iar ministrul Muncii va refuza să respecte legea, urmează să depun o plângere penală împotriva sa, pentru abuz în funcţie, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a spus Nadia Racz.

PSD-ista PDL-istului Matei

Întrebată cum se explică faptul că Simona Iancu este menţinută la conducerea ITM cu toate că formal este membră a PSD, iar acest partid este din 2009 unul de opoziţie, Nadia Racz a sugerat că influenţa "blondei de la ITM" se datorează relaţiei speciale pe care aceasta o are cu Mircea Matei, fostul şef al instituţiei şi fost secretar general al PDL.

"Membrii de partid sunt cei care semnează o adeziune, dar şi simpatizanţii. Eu cred că în acest caz este vorba de o înregimentare a doamnei respective în rândul membrilor simpatizanţi ai PDL. Şi, după cum se vede, simpatia e reciprocă...", a spus şi preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa.

Dincolo de aluziile şi trimiterile străvezii, relaţia dintre PDL-istul Mircea Matei şi PSD-ista Simona Iancu este totuşi de notorietate publică, BIHOREANUL dezvăluind încă din 2009 legătura lor intimă, precum şi protecţia specială pe care Matei i-o acordă în continuare amantei sale, chiar şi de la distanţă. De altfel, cei doi au fost văzuţi în mai multe rânduri împreună în Bucureşti, şi chiar fotografiaţi în ipostaze care dovedesc această relaţie. Ba chiar şi faptul că ea se consumă pe bani publici, deoarece Matei, acum subsecretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor, nu ezită să o răsfeţe plimbând-o cu maşina sa de serviciu, pe benzina cumpărată din taxele şi impozitele contribuabililor.