Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fostul ministru de externe, premier şi preşedinte al Camerei Deputaţilor Adrian Năstase, a reuşit sâmbătă, la fel ca în vremurile sale de glorie, să umple Aula Magna a Universităţii orădene, unde a conferenţiat despre politica externă şi dreptul internaţional, la invitaţia Facultăţii de Ştiinţe Juridice.

Având tema "România încotro?" formulată vag, conferinţa a dezbătut totuşi subiecte cât se poate de concrete, pornind de la observaţia că, după ce niciodată în istoria recentă nu a avut ocazia să-şi îndeplinească marile proiecte naţionale - nici după Revoluţia de la 1848, nici după Marea Unire, nici după Revoluţia din decembrie 1989 - ţara noastră a ratat şi şansa de a se moderniza cu fonduri europene, după ce şi-a atins totuşi scopul integării în NATO şi UE.

În derivă

O oră mai târziu, Adrian Năstase a avut o nouă întâlnire cu orădenii (la care au participat inclusiv liberalii Cornel Popa şi Lucia Varga), la Biblioteca Judeţeană, unde şi-a lansat volumul de comentarii politice "Codul Zambaccian 3. Toate pânzele jos!". Deşi este vorba de o culegere de texte publicate în cotidianul Jurnalul naţional în ultimii ani, textele au un "fir roşu" indicat dealtfel de autor în prefaţă.

"Din păcate, cartea e oglinda unei "epoci interesante", aşa cum cu siguranţă nu ne-am dorit să trăim. "Toate pânzele jos!" e un titlu care se referă la o comandă marinărească absurdă. Dacă pe o corabie se procedează în felul ăsta, vasul nu stă pe loc. El intră în derivă şi merge în voia curenţilor sau a valurilor. Din momentul declanşării crizei economice, asta mi se pare mie că a fost comanda definitorie pe care a primit-o sistemul statal din România de la cel aflat în fruntea lui. Fără vânt în pânze şi fără direcţie, ţara a intrat în derivă, viaţa instituţiilor şi a cetăţenilor a început să se degradeze alert. Singurele evenimente controlate atent au loc undeva "sub punte", la adăpost de ochiul public şi împotriva intereselor publicului", spune Năstase.

Nu în faţă

La conferinţa de presă, începută cu trei sferturi de oră întârziere din cauza mulţimii celor care i-au solicitat autografe pe carte, Adrian Năstase a abordat aproape temele de actualitate ale politicii româneşti.

Despre relaţia cu PNL în cadrul USL liderul social-democrat a afirmat că era necesară, deoarece PSD nu putea să obţină singur 50% din voturi la alegerile de anul viitor, iar în ce priveşte un posibil parteneriat cu UDMR a spus că formaţiunea etnicilor maghiari are de ales între "soluţia pe termen scurt" a rămânerii la guvernare alături de PDL sau "scurtarea suferinţelor acestei ţări cu un an şi jumătate".

De asemenea, întrebat dacă va accepta o eventuală candidatură la preşedinţia României în cazul în care sondajele de opinie ar demonstra că este mai bine cotat decât Crin Antonescu, sau dacă după alegeri şi-ar dori să fie premier, Năstase a răspuns fără echivoc. "Am candidat destul, nu mai vreau să candidez la nimic, vreau doar să pot contribui la transformarea României într-o ţară în care cetăţenii să trăiască liniştiţi şi în care să nici nu mai conteze cine este preşedinte".