Începând cu data de 1 mai înregistrarea naşterilor se va face direct la Maternitate. Doi funcţionari din cadrul Serviciului de Stare Civilă vor fi detaşaţi în cadrul biroului care va fi deschis în incinta Spitalului de Obstretică şi Ginecologie.

„Primăria Oradea va implementa această măsură tocmai pentru a scurta drumurile pe care trebuie să le facă proaspeţii părinţi în vederea înregistrării naşterii, respectiv pentru a evita situaţiile de neînregistrare a naşterii în evidenţele statului", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Anul trecut Serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei a înregistrat 5.280 de naşteri. Dintre acestea, în peste 2.000 de cazuri a fost vorba de nou-născuţi ai căror părinţi au domiciliul în alte localităţi de pe raza judeţului, dar mama a venit să nască la Oradea. Pentru aceşti părinţi deplasarea la Primărie pentru înregistrarea naşterii ar fi o sarcină în plus.

Pe lângă eliberarea actelor, funcţionarii din cadrul biroului vor avea sarcină sprijinirea personalului cu atribuţiuni sociale din Maternitate în vederea prevenirii abandonului nou-născuţilor. Primarul Bolojan a spus că municipalitatea va propune ca spitalul să nu facă actele pentru externarea mamei decât cu prezentarea certificatului de naştere al tatălui.