Spitalul Municipal Oradea, "eliberat" de "Covizi" pe 1 iulie, avea la acea dată doar 14 pacienţi la Infecţioase (pe 80 paturi), iar alţi 2 la compartimentul ATI alocat pacienţilor cu coronavirus. În acea zi, în Bihor se înregistrau 0 (zero) cazuri noi, iar bilanţul îmbolnăvirilor era de 672, cumulat de la începutul pandemiei.

După o lună, Municipalul redevine spital exclusiv anti-Covid, în baza unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din 31 iulie, zi cu 24 de noi îmbolnăviri şi un bilanţ total ajuns la 920. Într-o singură lună, Bihorul a "câştigat" 248 noi "covizi", mult peste oricare din lunile "de foc". La ATI Covid erau ocupate 9 paturi din cele 10, de patru ori mai mult decât pe 1 iulie.

Ar fi redundant să amintim că răspândirea masivă se datorează deciziei CCR şi propagandei PSD conform căreia masca ar fi totuna cu botniţa, iar precauţia în faţa unui virus extrem de contagios ar echivala cu refuzul libertăţii. Trist e că o mulţime de oameni au fost prostiţi, iar rezultatul e că ne-am întors de unde am plecat. Inclusiv aici, în Bihor.

Decizia realocării Spitalului Municipal în unitate exclusiv anti-Covid n-a fost deloc uşoară. Cu doar o zi înainte s-o adopte, autorităţile judeţene, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă atribuia responsabilităţile anti-Covid Spitalului Militar, permiţând astfel funcţionarea Municipalului pentru bolnavii cronici.

Anularea ordinului lui Raed Arafat n-a fost o smuceală. Însuşi directorul medical al Municipalului, dr. Ovidiu Burtă, admite că în 2-3 zile Spitalul Militar (164 paturi) ar fi fost depăşit. Nu ghiceşte în stele, ci are cifrele. Pe 31 iulie, în secţiile de Infecţioase şi Pneumologie erau 168 de pacienţi cu Covid şi numărul va creşte, pentru că fiecare a avut contact cu cel puţin alte 2-3 persoane, din rândul cărora, prin anchete epidemiologice şi testare, vor fi depistaţi noi bolnavi.

Cine crede că decizia a fost luată cu inima uşoară se înşală. Cine zice că are scopul să sperie lumea e ori prost, ori rău intenţionat. Credeţi că autorităţilor le lipsesc noi cheltuieli pentru spitalizare, în condiţiile în care veniturile le-au scăzut dramatic? Ori că dr. Gheorghe Carp, care era în cărţi pentru a candida la preşedinţia Consiliului Judeţean, e fericit să răspundă, din nou, de gestionarea crizei sanitare în tot judeţul? Ori că-l pot "simpatiza" medicii şi asistentele cărora are de gând să le ceară să-şi îngheţe concediile, fiindcă se întorc din vacanţe contaminaţi şi fără ei nu e cine să trateze oamenii?

Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini. O să ne coste scump, fiindcă deja ni se închid tot mai multe firme cu angajaţi infectaţi şi ni se închid tot mai multe ţări, mai precaute ca a noastră. Iar adevărul ăsta-i: ne-am făcut-o singuri!