Orădenii se află în dezavantaj pentru prima oară în seria finală a Ligii Naționale de baschet, după ce joi seara formația U BT Cluj Napoca a dominat-o total pe cea a Oradiei, CSM CSU, chiar la ea acasă, administrându-i o „bătaie” dură, scor final 81-62.

Sportivii antrenați de Cristian Achim au arătat o formă slabă în meciul al cincilea al finalei, făcând greșeli neforțate și ratând în momente cruciale. 

Cei circa 5.000 de orădeni prezenți la Oradea Arena au sperat până aproape la final într-o victorie a favoriților lor, în ciuda faptului că oaspeții s-au arătat net superiori pe mai tot parcursul partidei.

Sala a fost cuprinsă de fervoare în sfertul al patrulea, când orădenii s-au apropiat de clujeni la un singur punct. Totuși, jucătorii CSM nu au reușit mai mult de atât. 

Scorul final al seriei CSM CSU Oradea vs. U BT Cluj-Napoca este de acum 2-3. Meciul al șaselea se va juca în arena clujeană, duminică. Trofeul sezonului 2022-2023 va fi obținut de echipa care ajunge prima la patru victorii. 

Filmul jocului

Partida a demarat într-o notă de echilibru, cu CSM-ul mai mult în avantaj până către finalul primului sfert, când echipa clujeană a trecut decisiv în avantaj, scor 14-17 după primele 10 minute.

Debutul secvenţei secunde a dus la distanţarea oaspeţiilor pe tabelă, care până la urmă a cântărit mult. Clujenii au început să aibă avantaj de 10-11 puncte, care până la jumătatea partidei nu prea a putut fi redus de orădeni. U BT a câştigat sfertul II cu 21-15, iar la pauza mare se afla în avantaj cu nouă puncte, 38-29.

Secvența a treia a consemnat un joc ofensiv mult îmbunătățit pentru roș-albaștri, iar „dacă pe parcursul primei reprize singurul om sigur în atac a fost Donatas Tarolis, CSM-ul a beneficiat de contribuțiile lui Mark Ogden și Josh Bostic, însă și formația clujeană a avut soluții în atac”, după cum a consemnat şi site-ul oficial al clubului orădean.

CSM CSU a câştigat sfertul III cu 25-22, pentru a se intra în ultima pauză cu scorul de 60-54 în favoarea oaspeţilor.

Susţinută frenetic de public, formaţia orădeană a avut o perioadă bună în primele trei minute ale ultimei secvenţe, când s-a apropiat la un singur punct, scor 60-61.

Ce a urmat însă a fost dezamăgitor pentru suporterii orădeni, cei de la U-BT Cluj au avut o replică solidă, înscriind 17 puncte fără să primească vreunul. De altfel, pe parcursul ultimelor șapte minute și jumătate CSM CSU Oradea nu a reușit să mai marcheze vreun coș din acțiune. Au mai înscris doar două puncte în final, iar jocul s-a încheiat cu scorul de 62-81, fapt care o duce pe U BT Cluj la 3-2 la raportul întâlnirilor directe, iar următorul joc îl va susţine acasă, duminică, de la ora 18, la BT Arena, fapt care o dă mare favorită acum în a tranşa finala.

Achim: „Nu am reuşit să facem faţă presiunii”

„A fost un meci în care nu am reuşit să facem faţă presiunii, chiar dacă am jucat pe teren propriu, din păcate. Am ratat în primele două sferturi 7-8 aruncări de la trei puncte complet liberi, am ratat şi vreo nouă aruncări libere, lucru care într-o finală cu Clujul contează foarte mult. Restul sunt detalii, pentru că dacă nu reuşeşti să dai punctele care sunt uşoare, în rest apar probleme foarte mari, iar astăzi Clujul a fost mai bun decât noi, într-un final. Urmează meciul de la Cluj, unde îmi doresc să mergem să luptăm pentru fiecare minge”, a declarat, la final, antrenorul echipei bihorene, Cristian Achim, vizibil afectat de eşecul suferit.

De notat că dacă, de exemplu, Donatas Tarolis şi Mark Ogden au fost apreciaţi pentru evoluţia avută, în schimb, alţi jucători de la care fanii s-ar fi aşteptat la mai mult au dezamăgit, în această listă înscriindu-se şi Kris Richard, şi Erick Neal, care nu au reuşit să marcheze vreun coş din acţiune, ci doar din aruncări libere.

În jocul de joi seara, Donatas Tarolis a fost principalul marcator de la CSM CSU, cu 18 puncte. L-a urmat Mark Ogden, cu 13 puncte, şi Joshua Bostic, autor a 9 puncte.

De la echipa clujeană, Leo Meindl a fost cel mai eficace, cu 15 puncte, în timp ce Karel Guzman şi-a trecut în cont 12 puncte, iar Nemanja Gordic și Emanuel Cățe câte 11 puncte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!