CET-ul orădean şi-a primit lovitura de graţie. Administraţia Fondului pentru Mediu a amendat, vineri, Electrocentrale Oradea cu 33,4 milioane euro, la propunerea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Mega-amenda reprezintă bugetul pe un an de zile al societăţii Electrocentrale şi nu mai puţin de două treimi din bugetul devenituri proprii al Oradiei pe 2014.

"M-am întâlnit astăzi cu preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (n.r. - Adrian Gearâp), care mi-a spus că îi pare rău, dar la sesizarea Ministerului Mediului a comunicat vinerea trecută societăţii Electrocentrale că a fost amendată pentru nedepunerea la timp a certificatelor de bioxid de carbon", a declarat primarul Ilie Bolojan, aflat la Bucureşti.

Sancţiunea i-a fost aplicată operatorului de termoficare al Oradiei pe considerentul că a depus anul trecut cu întârziere de două zile 334.000 de certificate de bioxid de carbon la Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene. Documentele trebuiau depuse până la sfârşitul lunii aprilie, CET-ul s-a mobilizat în ultima zi, dar pentru că certificatele sunt imobilizate 26 de ore în sistem pentru verificarea seriilor, înscrierea efectivă s-a făcut pe 2 mai, pentru că ziua de 1 mai a fost zi liberă. Potrivit normativelor europene asumate de România, amenda pentru nedepunerea la timp a acestor documente este de 100 de euro pe certificat.

Măsura este cu atât mai surprinzătoare cu cât în cadrul unei discuţii purtate joia trecută la Bucureşti cu ministrul Attila Korodi, acesta i-a dat de înţeles primarului orădean că va reanaliza situaţia CET-ului. Ministrul UDMR s-a arătat surprins de faptul că, într-un an de zile, Ministerul Mediului nu a anunţat niciodată Electrocentrale că riscă de o mega-amendă pentru a se putea apăra, dar şi de faptul că, spre deosebire de alte societăţi, operatorul orădean de termoficare a făcut eforturi şi a depus certificatele, chiar dacă cu întârziere.

Aplicată la sfârşitul săptămânii trecute, sancţiunea nu a fost comunicată încă oficial societăţii. "Am înţeles că am fost amendaţi. Rămâne să primim înştiinţarea oficială în următoarele zile pentru a vedea ce conţine şi a lua o decizie, cu consultarea Casei de Insolvenţă Transilvania, cu privire poziţia pe care o vom adopta", a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale.

Necula a spus că va propune casei de insolvenţă, care supervizează orice operaţiune a CET-ului, ca societatea să conteste amenda. "Dacă mă întrebaţi pe mine, eu sunt de părere să contestăm amenda în contenciosul administrativ, pentru că Administraţia Fondului de Mediu este până la urmă tot o instituţie a statului român. În cazul în care nu vom avea câştig de cauză va trebui să căutăm o casă de avocatură şi să ne adresăm instanţelor de judecată. Decizia trebuie să o ia, însă, casa de insolvenţă", a declarat administratorul special.

Problema este că, având în vedere situaţia financiară a CET-ului, societatea de termoficare nu şi-ar permite nici măcar să plătească taxa de timbru pentru un proces în care este în joc suma de 33,4 milioane euro. Cu atât mai puţin amenda în sine!