Cifrele sună bine. 14 kilometri de ghirlande luminoase, 300 de medalioane şi figuri luminoase, steluţe, reni, fulgi, oameni de zăpadă, toate din LED-uri.

Iluminatul festiv la sărbătorile de iarnă 2017 a arătat, însă, bine doar pe hârtie. Cu excepţia Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii, a fost de fapt mult mai rău decât în anii trecuţi. "Anul acesta ne-am concentrat pe zona centrală. Probabil din acest motiv iluminatul festiv din cartiere poate părea mai sărăcăcios decât în anii trecuţi", admite viceprimarul Florin Birta.

Fără sclipire!

Pentru orădenii cu ochiul "treaz" e limpede că, dincolo de reclamă, iluminatul festiv din anul acesta a fost sub nivelul celui din anii anteriori. Cu excepţia zonei centrale, piesele luminoase au fost sărăcăcioase, iar unele zone chiar au fost neglijate.

Deşi ar fi trebuit să dea tonul atmosferei de sărbători, imaginea Primăriei, cu turnul învelit într-o mantie kitchoasă (foto), cu ghirlande de o formă incertă atârnând din streşini, cu chenare luminoase umplute cu motive populare şi clopoţei luminoşi din care atârnau "şireturi" luminoase, a arătat la fel de modest ca în anii anteriori. Iarna acesta, municipalitatea a renunţat nu doar la bradul din faţa Palatului administrativ, ci şi la cei amplasaţi în oraş. Ca să scape de deranjul cu împodobirea lor, a refuzat inclusiv donaţiile orădenilor care s-ar fi scăpat de molidul din faţa casei. Singurul brad, şi acela din plastic, a fost amplasat în Piaţa Unirii.

Nici pietonalul străzii Republicii n-a arătat mai bine. Ghirlandele odinioară întinse deasupra arterei au fost înlocuite cu fulgi pătraţi flancaţi de "bastoane" ca de neon. Prin contrast, doar avarierea iluminatului din pavaj a făcut ca ornamentele să pară strălucitoare.

Spre deosebire de anii anteriori, steluţele luminoase montate pe clădiri au dispărut, fântânile luminoase au secat, năvoadele ce umpleau de lumină pomii din parcuri au avut ochiuri tot mai mari, iar cromatica altădată multicoloră s-a limitat la un alb neon, punctat pe alocuri cu urări scrise cu roşu sau cu inserţii de albastru în "miezul" ornamentelor.

Dacă în zona centrală iluminatul a fost mai modest, în cartierele mărginaşe a ajuns aproape inexistent. Pe Calea Clujului, principala arteră de intrare în oraş dinspre Cluj, ornamentele au lipsit cu totul pe kilometri întregi, la Podul Constantin Prezan mai mult au fost oprite decât funcţionale, iar în zona Calea Aradului au fost mai puţine decât anul trecut.

Totul pentru centru

Aspectul sărăcăcios din cartiere îl confirmă până şi evidenţele municipalităţii. Conform Direcţiei Tehnice, s-au montat mai puţine ornamente pe străzi precum Cazaban, Clujului, Cantemir, şi doar jumătate faţă de anul trecut pe Corso (35 de piese), Bulevardul Dacia (51 bucăţi) sau în Calea Aradului (8 bucăţi).

Teoretic, municipalitatea s-a concentrat pe zonele turistice, cum ar fi Cetatea (unde ornamentele au fost triplate la 120 şi îmbogăţite cu 200 metri de furtun cu LED), dar în realitate doar le-a "stropit" cu lumină. "N-au fost mai multe ca anul trecut. S-au pus ghirlande pe corpul de la intrare, faţada dinspre curte, atelierele meşteşugăreşti şi cam atât. Până şi pe podul de la intrare s-au montat doar 3 din cele 5 arcade de acum 3 ani", zice un chiriaş al Cetăţii.

De aceeaşi părere sunt şi aleşii locali. "Cu excepţia Târgului de Crăciun, unde a fost amplasat globul acela roşu, n-am văzut nimic care să îmi sară în ochi", spune şeful grupului PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa. Aceeaşi părere o are şi UDMR-ista Kirei Melinda: "În afară de Piaţa Unirii şi zona Gării nu ţin minte să-mi fi atras ceva atenţia".

Ca de "gratis"

Iluminatul festiv din Oradea e asigurat de firma Luxten la comanda municipalităţii, în baza contractului de concesiune a iluminatului public. Operatorul s-a obligat să asigure iluminatul de sărbători gratuit şi să-l extindă proporţional cu dezvoltarea oraşului. Potrivit municipalităţii, Luxten cheltuieşte anual o jumătate de milion de euro pe instalaţiile de iluminat şi montarea lor, iar pentru a evita monotonia înlocuieşte în fiecare an cam 30% din piese.

Asta nu înseamnă, însă, că sunt noi. Cum societatea administrează iluminatul public din 20 de oraşe mari, în frunte cu Capitala, ornamentele sunt "rotite" prin ţară. "Anul acesta au fost înlocuite peste 30% dintre elementele montate pe pietonalul Republicii, Podul Dacia, zona Gării şi Piaţa Unirii", spune directorul Luxten Oradea, Coriolan Rus. Acesta nu este totuşi surprins că orădenii consideră iluminatul festiv mai sărăcăcios. "În fiecare an apare părerea asta. Nu ştiu de unde această senzaţie, de vreme ce punem tot mai multe instalaţii în locurile convenite cu Primăria".

"N-o să mulţumim niciodată!"

De altfel şi viceprimarul Florin Birta, care semnează facturile Luxten, are acelaşi "defect de vedere". "Iluminatul festiv se extinde în fiecare an cu câte un pod sau un parc nou. Anul acesta ne-am concentrat mai mult pe centrul oraşului. Poate de aceea ar putea părea mai puţin bogat decât în alţi ani". Edilul dă vina pe ornamente. "Spre deosebire de iarna trecută, când s-au folosit ghirlande întinse peste şosele, acum s-au montat, doar pe stâlpi, mai multe ornamente, în formă de fulg, stea sau clopoţel". În ce priveşte cromatica ştearsă a luminilor, vicele spune că ţine de gust. "Dacă sunt mai puţine culori se va spune că e prea simplu, dacă sunt mai multe că dau impresia de bâlci. N-o să mulţumim niciodată pe toată lumea".

Ce ar putea face, totuşi, Primăria ar fi să verifice dacă instalaţiile promise pe hârtie de Luxten sunt efectiv montate în oraş. Cum iluminatul festiv este oferit gratuit de firmă, acesta e monitorizat formal, de un singur funcţionar, care - chipurile - verifică funcţionarea a 14 kilometri de reţele luminoase şi a 300 de ornamente. Practic, e imposibil să le numere bucată cu bucată. "Voi controla cum s-a făcut verificarea", promite viceprimarul. Cum anume se va întâmpla asta e alt mister. Căci imediat după Sfântul Ion instalaţiile luminoase au fost deconectate de la curent, iar Luxten a şi început demontarea lor. Poate la anu’...


FIAT LUX(TEN)!
După 20 de ani

Încheiat în 2001 pe 20 de ani, contractul de concesionare a iluminatului public către Luxten Lighting Company este cel mai vechi din arhiva municipalităţii. Contractul a fost completat cu 10 acte adiţionale, ultima oară în noiembrie 2017, prin care Primăria a dat în administrarea societăţii sistemul de iluminat din Parcul Salca II. Pe lângă întreţinere, Luxten se ocupă de extinderea reţelelor de iluminat în noile zone urbanizate. În  medie, compania încasează 12 milioane lei pe an, din care jumătate reprezintă energia electrică consumată. În decembrie 2017, municipalitatea a plătit operatorului 4,8 milioane euro pentru lucrări executate în ultimii ani.

Luxten a fost înfiinţată în 1993 de omul de afaceri Zoltan Boszormenyi, care a cumpărat fabrica de becuri Electrofar Bucureşi. Boszormenyi şi-a vândut în 2003 acţiunile unui grup condus de Claudiu Nicolae Rădulescu. În 2012 Luxten a preluat în Oradea şi distribuitorul de gaz Distrigaz Vest, plătindu-i datorii de 3,3 milioane euro.