Cetățenii care aleargă sau îşi petrec timpul liber în Parcul I. C. Brătianu din Oradea au parte, de câteva săptămâni, de experienţe de-a dreptul dezgustătoare. Pentru că toaleta publică a fost închisă de Primăria Oradea, unii plimbăreţi se uşurează printre copaci.

Situaţia a fost sesizată BIHOREANULUI, marţi, de o cititoare, Carmen Ardelean, căreia îi place să se recreeze în Parcul Brătianu.  

"Ultima toaletă care mai funcţiona a fost închisă de mai bine de o lună de zile. Sunt multe mame care vin cu copiii în parc şi trebuie să îi lase să îşi facă nevoile pe unde pot, vin vârstnici care au diferite probleme şi trebuie să se uşureze mai des. Cei care au nevoie se ascund pe unde pot şi își fac treburile printre copaci. Şi nu e vina lor. Nu au ce face, nu au unde să se ducă. Cine stă măcar o oră în parc va vedea cât de de groaznică e situaţia", a spus orădeanca.

Aceasta a sunat și la Primărie, pentru a face o plângere, dar i s-a spus că, deocamdată, municipalitatea nu poate rezolva problema. "O doamnă mi-a zis că vandalizarea toaletelor publice este o problemă generală în parcurile din oraş şi că nu mai au ce să facă", a adăugat femeia.

Contactată de BIHOREANUL, purtătoarea de cuvânt a Pimăriei Oradea, Anca Deac, a confirmat situaţia din Parcul Brătianu.

"În decembrie toaleta a fost vandalizată, a fost ruptă faianţa, s-au distrus chiuvete şi, din această cauză, a fost închisă până la începutul anului. În inanuarie a fost din nou distrusă, iar de atunci este închisă temporar", a declarat Anca Deac.

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea are în plan să achiziţioneze 10 toalete publice moderne, care se spală singure. Problema este, însă, că proiectul se află în stadiu incipient, de elaborare a caietelor de sarcini, așa că nu se știe când și unde vor fi amplasate acestea. 

Astfel de toalete moderne există deja, în parcul de pe strada Barcăului din oraș, şi au înregistrat deja primele incidente. Una dintre acele toalete a cedat în vara anului trecut, când sistemul de primire a banilor nu a mai funcționat, iar ca atare, accesul în interior era blocat.