Mersul pe jos e sănătos. Şi economicos! Reunit în şedinţă ordinară, Consiliul Local a hotărât, joi, majorarea tarifelor practicate de OTL. Hotărârea a fost adoptată cu 22 de voturi şi cu opoziţia celor trei repreprezentanţilor ai PDL, care s-au pronunţat împotriva măsurii.

"Eu înţeleg că OTL are anul acesta lucrări de 4 milioane de lei, dar nu cred că cei care trebuie să sufere sunt orădenii. Populaţia nu are nicio vină pentru deciziile economice ale executivului", a declarat liderul grupului PDL, Dorin Corcheş.

Pedelistul a mai spus că grupul pe care îl reprezintă ar fi putut accepta cel mult o majorare a tarifelor cu rata inflaţiei. "Nu pot accepta în actualele condiţii majorări de tarife de 25%. Puteam fi de acord eventual cu actualizarea acestora cu rata inflaţiei, dar şi asta undeva până în 10 procente", a declarat Corcheş.

În replică, managerul OTL, Csuzi Istvan, şi-a susţinut propunerea de majorare a tarifelor invocând realităţi economice. "Ultima majorare a avut loc la începutul anului 2011. De atunci combustibilul s-a scumpit cu 53%, iar curentul cu 117%. Nu rata inflaţiei determină noile preţuri, ci aceste creşteri", a spus Csuzi.

Directorul a susţinut că astăzi, la cei 60 lei percepuţi pentru abonamentul lunar, OTL practică cele mai mici preţuri din ţară.

Biletele se scumpesc usturător

La propunerea conducerii OTL, Consiliul Local a hotărât majorarea cu 17% a preţului abonamentului lunar şi săptămânal la 70 lei, respectiv 35 lei. Cele mai mari scumpiri se vor aplica însă la preţul biletelor. Biletul cu o călătorie cumpărat de la automat se va scumpi cu 50% de la 2 lei la 3 lei, iar cel cumpărat de la şoferi se va majora cu 33%, de la 3 lei la 4 lei. Preţul unui bilet cu două călătorii a fost majorat cu 25%, de la 4 lei la 5 lei.

Conducerea OTL şi-a motivat majorarea diferenţiată a preţului la bilete faţă de cel la abonamente prin intenţia de a-şi proteja clientela fidelă, călătorii ocazionali sau turiştii urmând să fie taxaţi mai consistent. Noile tarife vor intra în vigoare de la 1 iunie.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii au mai aprobat majorarea cu 500.000 lei a bugetului OTL pe anul în curs, banii urmând să fie folosiţi pentru demararea lucrărilor la autogara din Nufărul şi realizarea studiilor de fezabilitate care vor sta la baza proiectelor pentru viitoarele staţii de transbordare a pasagerilor din vecinătatea magazinului Livela din Bulevardul Decebal, a gării centrale, respectiv zona zig-zag din Bulevardul Dacia.