În general, chiar şi atunci când sunt foarte bine dotaţi tehnic, meteorologii o mai dau în bară, că nimic nu e mai schimbător ca vremea. Dar când, pe lângă hazardul acesteia, mai intervine şi haosul specific ţării noastre, efectele pot fi catastrofale la propriu.

Locuitorii oraşului au putut simţi pe propria piele cam ce înseamnă "Bate vânt de la Oradie", acum câteva zile, când vântul era să fie cel mai popular mijloc de locomoţie pentru cetăţenii din municipiu.

Ciudat, când şefa de la Staţia Meteo a dat raportul prefectului, am constatat că de fapt a fost o adiere de 50 de km/h. Dar nu doamna e de vină, ci imbecilitatea birocraţilor din Capitală.

În 2009, o minte luminată de prin Guvern a hotărât să comaseze centrele meteorologice, iar noi am fost arondaţi Timişoarei. Numai că băieţii de acolo nu sunt interesaţi dacă nouă vântul ne zboară acoperişurile sau dacă ploile torenţiale ne îneacă.

Ok, las că ne descurcăm pe plan local, cu cei doi oameni plătiţi în batjocură. Avem două radare ultraperformante, unul pe Dealul Vântului, producţie ultimul răcnet din Germania, şi altul în curtea Serviciului Meteo. Cel de pe deal, însă, a fost oprit pentru că consumă curent; auzi ce tupeu pe el, în loc să meargă pe bază de promisiuni, netrebnicul ne papă kilowaţii cu neruşinare!

Nu-i nimic, îl folosim pe cel din curtea Serviciului Meteo. Aici, altă boacănă! Aparatul este utilizat de Agenţia Meteo din Cluj, care însă nu e interesată de ce se petrece mai departe de Huedin. Cum s-ar zice, avem totuşi o sculă, alimentată cu curent, dar o pot folosi doar alţii. Păi, să nu te apuce frustrarea, să tuni şi să fulgeri când alţii se bucură de dotarea ta?

Mai mult decât atât, am ajuns ca în versurile nemuritorului cântec: "Şi din câţi am fost aseară, am rămas numai noi doi". Adică din 11 staţii meteo, 8 au fost trecute sub jurisdicţia Timişoarei sau Clujului. Iar bănăţenii şi clujenii au nevoie de cantităţi mari de vaselină pentru propriul personal. Asta pentru că-i doare în spate de fenomenele meteo din județe mărginașe precum Bihorul.

Aşa că noi rămânem cu trei staţii, la Oradea, Borod şi Săcueni, cu care aproximăm vremea acum, când din caza schimbărilor climatice, avem şi tornade şi furtuni şi uragane, de-a dreptul.

Dacă onor domnul prefect Ţiplea nu bate cu pumnul în masa colegilor de partid de la Bucureşti pentru rezolvarea problemelor, s-ar putea ca nu peste mult să ajungem fiii ploii. La propriu şi la figurat...