Duminica asta, pe 5 iunie, între orele 7.00 şi 21.00, ne alegem primarii, consilierii locali şi judeţeni, din rândul cărora vom avea, apoi, alt preşedinte de Consiliu Judeţean.

Interesul pentru scrutin se arată scăzut în toată ţara, din multe cauze. În primul rând, o lege care a restrâns exagerat posibilităţile de exprimare ale candidaţilor, aşa încât destui alegători nici nu ştiu că sunt alegeri. În al doilea rând, năravurile ticăloase ale majorităţii politicienilor, obişnuiţi să colecteze bani de campanie prin şantaj şi promisiunea viitoarelor contracte, pentru a toca timp de o lună sume impresionante nu doar pe bannere şi panouri, ci şi pe cumpărarea ori închirierea unor "jurnalişti", au ajuns acum, fără astfel de atuuri, aproape muţi. Preocuparea slabă vine, de asemenea, din faptul că, redus la un singur tur, scrutinul îi favorizează din start pe actualii edili, fie că sunt din PSD ori din PNL, iar în Transilvania întărind monopoluri "tradiţionale" ale UDMR.

De parcă indiferenţa naţională n-ar fi de ajuns, apetitul orădenilor de a vota ar putea fi şi mai redus. Au contribuit la asta din plin şeful PSD, Avocatul Poporului şi judecătorii Curţii Constituţionale (repet, numiţi tot de partide!), care au anulat referendumul pentru Oradea Mare. Tot aici, o parte din alegători sunt demobilizaţi fiindcă primarul în exerciţiu are o cotă atât de mare încât nici măcar concurenţa nu crede în propria şansă. Să fie vina lui că a câştigat încrederea majorităţii cel puţin prin hărnicie sau a competitorilor lui că nu sunt mai inteligenţi - asta să judece fiecare.

Cu toate acestea, a nu te duce să votezi ar fi cea mai nefericită şi laşă dintre opţiuni. Ar însemna nu doar lene, ci şi prostie cu rază lungă de acţiune, pe patru ani. Îi compătimesc pe cei care fix în duminica alegerilor ar confisca tot soarele la plajă ori ar invoca ploaia ca să nu iasă la vot, deşi nu i-ar costa mai mult de 10 minute. Pe cei care nu votează, dar porcăie toată ziua pe net, mai mult: îi detest.

Ca urmare, fie că sunteţi mulţumiţi de Ilie Bolojan şi de Mircea Mălan, fie că îi urâţi, fie că îl simpatizaţi pe Tokes mai mult decât pe Kiss sau viceversa (e drept, în numele lor candidează Zatyko Gyula şi Csomortanyi Istvan, respectiv  Huszar Istvan şi Pasztor Sandor), fie că aţi crede sincer în Adelina Coste şi Ioan Mang, în Horea Vuşcan şi Daniel Meze, în Ştefan Herchi şi Traian Bodea, ori - de ce nu? - în independenta Nadia Pal, cinstit este nu să-i înjuraţi pe adversarii oricăruia dintre ei, ci să vă daţi votul unuia din aceştia. Ah, nu-l vreţi pe niciunul? Chiar şi atunci mergeţi, şi anulaţi-vă votul!

O singură grijă să aveţi: cântăriţi-le faptele şi vorbele, alegeţi cu capul pe umeri. Nu vă lăsaţi înşelaţi şi nu vă minţiţi şi voi, singuri, mai mult decât o fac politicienii. Alegeţi!