Şocant, dar adevărat. Educatoarea "din iad" chiar există şi predă la Grădiniţa 56 din cartierul Nufărul. Daniela Barta a ajuns în atenţia opiniei publice în urmă cu o lună, când părinţii copiilor din grupa de care răspunde au reclamat-o, cu toţii, la Inspectoratul Şcolar, acuzând-o că-i agresează fizic şi verbal pe micuţi.

Femeia nici măcar nu e la prima reclamaţie, nici la prima suspiciune că n-ar fi în toate minţile. La începutul anului şcolar 2009-2010 a fost trimisă la un consult psihiatric din cauza unor probleme comportamentale. Dar, totuşi, o comisie de medici a declarat-o aptă pentru a preda, urmarea fiind că Inspectoratul refuză s-o concedieze, pe motiv că nu are temei legal. Acum, însă, problema a ajuns în atenţia Poliţiei, care o cercetează pentru rele tratamente aplicate minorilor....

Bătaia e ruptă din rai

Daniela Barta s-a titularizat în învăţământ în 2004, la Grădiniţa 56 din Nufărul, şi cam tot de atunci au început şi reclamaţiile la adresa ei. Primele se refereau la faptul că educatoarea nu supraveghează copiii, iar la scurt timp au apărut şi cele legate de corecţiile fizice pe care pedagoga le-ar aplica micuţilor.

04 Daniela Luckacs.jpgProbe certe împotriva ei nu au existat până anul trecut, când Barta a fost surprinsă lovind un copil chiar de directoarea grădiniţei, Daniela Lukacs (foto). "Acum un an, prin luna mai, am prins-o lovind un copil. I-a dat o palmă peste fund unei fetiţe care voia să-şi ia din dulap o jucărie", spune Lukacs.

Chemată de directoare să dea explicaţii, educatoarea a negat cu tupeu, la fel cum a făcut-o apoi şi în faţa Consiliului Educatoarelor, o comisie de cercetare din cadrul instituţiei, care a propus sancţionarea ei cu observaţie scrisă, adică "pedeapsa" cea mai uşoară prevăzută în Statutul Personalului Didactic. "Nici eu nu aş vrea să înveţe copilul meu la grupa doamnei Barta", spune directoarea acum.

Aptă sau inaptă?

La începutul anului şcolar 2009-2010, în urma testării psihologice obligatorii pentru toate cadrele didactice, Daniela Barta a fost respinsă, fiind declarată "inaptă temporar" de a profesa, deoarece prezenta "deviaţii de comportament". Cei care i-au făcut evaluarea i-au recomandat, totodată, şi un consult psihiatric mai aprofundat.

Însă femeia a ştiut să păcălească sistemul. "Aveam o suspiciune că are probleme, dar ea s-a prezentat în faţa unei comisii de la Spitalul de Neuropsihiatrie fără a le arăta medicilor biletul de trimitere semnat de mine, din care reieşea motivul trimiterii şi suspiciunea că suferă cu nervii", a declarat dr. Ramona Dan, medicul care a semnat recomandarea de consult aprofundat.

Noua comisie, formată din medici de la spital, a revenit asupra diagnosticului prezumtiv pus de doctoriţa Dan. Motivul? Potrivit unor surse din Inspectoratul Şcolar, medicii s-ar fi temut că, în eventualitatea în care ar fi fost concediată, femeia îi putea da în judecată şi cere daune. Aşa că, din inaptă, Barta a fost declarată aptă, ba chiar "fără o boală psihică actuală". Şi, imediat, şi-a reluat activitatea de educatoare la Grădiniţa 56, unde are în grijă grupa mijlocie, cu 28 de copii înscrişi.

Bătăuşa de copii

"Am intrat adesea la clasă, ca să mă asigur că micuţii sunt în siguranţă", explică directoarea grădiniţei, Daniela Lukacs. Totuşi, ieşirile educatoarei au continuat. În luna martie a acestui an, părinţii nu au mai suportat. În total, 24 de reclamaţii s-au adunat până acum la Inspectoratul Şcolar Judeţean, oamenii plângându-se de brutalităţile repetate ale femeii.

Natalia Brişcan, mama unei fetiţe de 4 ani, susţine că Barta i-a lovit copila şi a ţinut-o desculţă în hol, pe gresia rece. "La ea pe tură copiii nu dorm şi nu învaţă nimic, în schimb copiază de la educatoare un comportament vulgar. Când am întrebat-o, a zâmbit ironic şi a negat. "Cum vă permiteţi?", m-a luat la rost. Pe fetiţa mea a lovit-o în mai multe rânduri, iar asta a spus copilul chiar în timpul confruntării cu ea. Fetiţa s-a uitat înfricoşată la educatoare, dar a recunoscut. ""Da, mami, m-a lovit, şi nu e prima dată când mă loveşte"!", a scris femeia în reclamaţie.

O altă mamă, Renata Nicoară, s-a plâns că educatoarea nu are capacitatea necesară pentru a-i educa pe copiii care, de la începutul anului şcolar, nu au reuşit să înveţe nicio poezie sau cântec şi nu au făcut măcar un desen. "Nu au învăţat decât să înjure şi au dobândit un comportament agresiv", acuză mămica.

Tot ea cu gura mare

În urma plângerilor repetate ale părinţilor, directoarea grădiniţei a convocat din nou Consiliul Educatoarelor, care a stabilit cea mai drastică sancţiune pe care o poate da o instituţie de învăţământ, conform Statutului cadrelor didactice: reducerea salariului cu 15% pe o perioadă de şase luni. Sancţiunea a fost decisă pe data de 4 aprilie, în lipsa educatoarei, care s-a îmbolnăvit subit după numai o zi, iar apoi a contestat-o la Inspectoratul Şcolar.

Barta nu s-a prezentat nici în faţa Comisiei de cercetare disciplinară a Inspectoratului, care a reanalizat sancţiunea dispusă de conducerea grădiniţei, motiv pentru care inspectorii au stabilit să îi menţină pedeapsa de reducere a salariului cu 15%.

Reclamată din Ilfov

04 Iulian Urban.jpgDacă nu a făcut-o până acum, o va face cu siguranţă la Poliţie, unde a început cercetarea împotriva ei, pentru rele tratamente aplicate minorilor. Ancheta nu a pornit la sesizarea Inspectoratului, cum ar fi fost normal, ci în urma articolelor de presă apărute în urma reclamaţiilor făcute de părinţii nemulţumiţi, acestora raliindu-se şi un senator de Ilfov, Iulian Urban (foto), în numele Asociaţiei de Asistenţă pentru Consumatori.

Parlamentarul a urmărit cazul în presă şi a formulat o interpelare către Inspectoratul de Poliţie Bihor şi către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pe tema inacceptabilei atitudini a educatoarei. "Vă rog să îmi comunicaţi dacă aţi demarat vreo investigaţie în acest sens, care sunt rezultatele ei şi ce sancţiuni aţi aplicat", se arată în interpelarea senatorului.

Săptămâna trecută, poliţiştii au ridicat copiile sesizărilor făcute de părinţi, dar şi ale reclamaţiilor mai vechi privind comportamentul violent al femeii. "Cercetările sunt în fază incipientă, deocamdată nu putem oferi informaţii despre caz", spune comisarul şef Alin Haniş.

Concediu de fugă

De la izbucnirea scandalului, educatoarea refuză nu doar să se întoarcă la serviciu, ci şi orice discuţie care să lămurească acuzaţiile formulate împotriva sa. De altfel, potrivit directoarei grădiniţei, Daniela Barta şi-a făcut un obicei din a dispărea ori de câte ori are o reclamaţie. "Îşi ia concedii medicale de fiecare dată când existau plângeri la adresa sa. Acum mi-a trimis un sms prin care mă înştiinţează că s-a internat la Boli Infecţioase", spune Lukacs.

Ce fel de boală are, nu se ştie, căci până în prezent nu a prezentat vreun act doveditor. "Şi-a depus doar dosarul de pretransfer şi, din toamnă, va preda la altă grădiniţă", zice uşurată directoarea. Norocul ei, ghinionul altor copii...


04 Ramona Bacter.jpgIMPOTENŢI
Nu-i legal

Fiind titulară pe post, educatoarea Daniela Barta nu poate fi dată afară din învăţământ decât în cazul unei condamnări penale definitive ori în cazul în care va fi considerată inaptă medical pentru a preda.

"Educatoarei nu i se poate desface contractul de muncă, deoarece nu avem niciun temei legal să facem asta. Atât timp cât comisia de medici de la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie a declarat-o aptă din punct de vedere psihologic, nu putem face nimic", afirmă jurista Ramona Bacter (foto), purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar.