În urmă cu o lună, a fost trimis în faţa unei comisii psihiatrice, iar zilele trecute a fost şi suspendat din funcţia de conducere. Este vorba despre şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, procurorul Ioan Bene (33 de ani), acuzat de comportament iraţional şi conduită necorespunzătoare de mai mulți şefi şi colegi pe care ba i-a „bombardat” cu mesaje belicoase, ba a încercat să-i pună cap în cap, ba le-a cerut demisia...

Procurorul Bene susţine, însă, că toate acuzele sunt nefondate, iar el ar fi victima unui complot orchestrat de grupuri infracţionale care au mers până acolo încât i-au „plantat” o poliţistă ca să-i fie iubită. Toți acești dușmani i-au „furat” apoi fişierele din telefon şi au tocmit bătăuşi care l-au agresat, noaptea, într-o speluncă...

Procuror cu rezultate

Fost IT-ist, intrat în magistratură în urmă cu aproape 9 ani, Ioan Bene a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta în 2019, întâi ca simplu procuror, după o vreme şef cu delegaţie, iar în final, din ianuarie acest an, ca prim-procuror, numit în urma unui concurs.

Și-a clădit faima unui profesionist dedicat meseriei. „A fost unul dintre puţinii anchetatori cu care s-a putut lucra. Puteam să-l sunăm ziua, noaptea, ne răspundea la telefon”, a relatat BIHOREANULUI unul dintre poliţiştii din zonă, povestind cum Bene a reuşit să reducă faptele de violenţă şi agresiuni asupra minorilor, femeilor sau poliţiştilor, dând „lovituri” importante şi reţelelor de trafic cu ţigări.

Anul trecut, de pildă, în timp ce parchetele Marghita şi Aleşd au înregistrat doar câte 3 arestări, iar cel din Beiuş 5, procurorii din Salonta - la acea vreme, doar Bene și un coleg - au trimis în arest preventiv 23 de persoane. Tot Parchetul salontan a pornit, în 2023, cea mai amplă investigaţie pentru suspiciuni de braconaj, deocamdată nefinalizată, împotriva unei reţele de 17 persoane, între care şi afaceriști locali, anchetatorii ridicând în urma unor percheziţii 103 trofee, din mai multe specii de animale, inclusiv de urs, 48 de arme și mii de elemente de muniție.

De numele procurorilor din Salonta se leagă şi un mega-dosar vizând contrabanda cu ţigări ucrainene, dosar care se află deja în faţa judecătorilor, având ca inculpaţi patru salontani acuzaţi că au deţinut şi transportat ilegal peste 729.000 de ţigarete nemarcate.

Concediu prelungit

Tot anul trecut au debutat şi problemele prim-procurorului Ioan Bene. În condiţiile în care unitatea pe care o conducea, pe atunci cu delegaţie, a rămas doar cu doi anchetatori, iar de la 1 decembrie 2023 numai cu Bene singur, acesta şi-a vărsat supărarea pe grupul de WhatsApp al procurorilor din judeţ.

În mesajul ajuns atunci şi în posesia BIHOREANULUI, magistratul atenţiona că a fost lăsat singur într-un parchet cu o încărcătură mare de dosare şi de procese, ameninţând chiar şi cu reclamaţii. „Îmi rezerv dreptul să apelez şi la alte organe ale statului, pentru a identifica adevăratele motive pentru care nu sunt lăsat să îmi desfăşor normal activitatea”, a scris procurorul.

În final, Bene a ajuns în spital, atât pentru o intervenţie chirurgicală, cât şi din pricina depresiei, având la bază stresul. S-a întors la lucru după mai bine de 6 luni, în vara acestui an, însă aparent nevindecat, după cum şi-au dat seama atât colegii, cât şi şefii. Procurorul ba le trimitea zi-noapte mesaje aiuristice sau jignitoare, ba le cerea demisia, ca apoi să îşi ceară scuze şi să încerce să-i manipuleze cu fel şi fel de minciuni, întorcându-i pe unii împotriva celorlalți.

„Spionat” de iubită, atacat la crâșmă

Printre victime, după cum a aflat BIHOREANUL, se numără şi fosta iubită a magistratului, o poliţistă din Oradea. Femeia a avut cu procurorul o relaţie de doar câteva săptămâni, după care l-a părăsit. Însă despărţirea a fost cu scandal, căci Bene a agasat-o cu apeluri şi mesaje nocturne, motiv pentru care aceasta a ajuns să-l reclame pentru hărţuire, obţinând de la Judecătoria Oradea şi un ordin de protecţie împotriva lui pentru 20 zile, ordin anulat, în final, la Tribunalul Bihor.

Bene pretinde, în schimb, că femeia, pe care a cunoscut-o la o nuntă, i-ar fi fost „plantată” de grupuri infracţionale şi i-a sustras peste 620.000 de fişiere cu mesaje şi documente din telefonul mobil. Ca atare a şi denunţat-o la DIICOT, cerând să fie anchetată pentru infracţiuni cibernetice.

Şi asta nu e tot! Magistratul este convins că e filat, că are aparatură tehnică în apartament, ba chiar infractorii au mers până acolo încât l-au urmărit şi la Aninoasa, unde a însoţit într-un weekend o echipă de arcaşi minori la un concurs, acest sport fiind un hobby al său.

Aflat într-un local, Bene s-a ales cu o bătaie din partea unor petrecăreţi, despre care el susţine, însă, că ar fi fost plătiţi să-l agreseze. Şi nu oricum, căci oamenii l-ar fi drogat, l-au lipsit de libertate şi l-au lovit ca să-l convingă să renunţe la anchetele sensibile. „Le-am spus că mai bine îmi tai gâtul”, le-a povestit procurorul apropiaților.


LA LUCRU. În timp ce colegii sunt de părere că a pierdut contactul cu realitatea, Ioan Bene (foto) se declară sănătos. Suspendat doar din funcţia de prim-procuror al Parchetului Salonta (fundal), nu şi din magistratură, până când specialiştii vor stabili dacă are sau nu o problemă medicală, el continuă să lucreze, ca oricare alt anchetator

Pârât la CSM

Îngrijoraţi de manifestările lui, şefii procurorului i-au recomandat să apeleze la ajutor medical. Nu de alta, dar starea sa psihică putea afecta anchetele şi putea pune la îndoială legalitatea deciziilor pe care le lua. Bene a refuzat. În final, de nevoie, în august, conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea a sesizat Secţia pentru procurori a CSM.

Urmarea? Pe 28 august, constatând că există indicii că procurorul bihorean ar suferi de o boală psihică, CSM a decis ca Ioan Bene să fie trimis în fața unei comisii de specialitate care, după cum a aflat BIHOREANUL, se va întruni pe 4 octombrie.

În paralel, printr-o altă sesizare, la care au ataşat şi documente doveditoare, şefii Parchetului Curţii au mers mai departe și i-au imputat prim-procurorului Bene „exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale”, „conduita necorespunzătoare manifestată în exercitarea prerogativelor funcției, nesoluționarea unor plângeri împotriva soluțiilor de clasare în termenul de soluționare și lipsa coordonării suficiente a procurorilor din subordine, cărora nu le-au fost stabilite în mod clar atribuțiile și sarcinile atât în ceea ce privește activitatea de urmărire penală, cât și în ceea ce privește activitatea judiciară”.

De asemenea, lui Bene i se reproşează şi „comunicarea defectuoasă” cu procurorii din cadrul Parchetului și „comportamentul necorespunzător” față de prim-procuroarea Parchetului Bihor, Bianca Vulcan, şi adjuncta sa, Ramona Filip, aspecte despre care reprezentanţii acestui parchet refuză să discute.

Va urma...

Cea din urmă sesizare a fost luată în discuţia Secţiei pentru procurori a CSM pe 10 septembrie, când s-a decis ca procurorul să fie suspendat din funcția de conducere, începând cu data de 11 septembrie, dar și declanșarea procedurii de revocare a lui Ioan Bene din funcția de prim-procuror. Totodată, urmează să fie sesizată Inspecția Judiciară, „în vederea efectuării verificărilor cu privire la aspectele semnalate”.

Controlul va viza activitatea managerială a lui Bene, anchetele derulate, dar şi reclamaţiile înregistrate la adresa sa de către colegi şi şefi. Nici magistratul nu se lasă, însă: săptămâna trecută, pe 18 septembrie, a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie hotărârea CSM prin care a fost suspendat din funcţie, ca neîntemeiată. Așadar, „nebunia” continuă...


LA MÂNA COMISIEI
Expertizat la Bucureşti

Potrivit CSM, în situaţia în care există indicii că un procuror suferă de o boală psihică, expertiza medicală de specialitate se efectuează de Comisia organizată la nivelul Spitalului „Prof. Dr. Constantin Angelescu” Bucureşti, pe baza unei metodologii şi a unui barem strict.

Comisia hotărăşte dacă persoana examinată este „aptă” sau „inaptă” pentru exercitarea funcţiei. În cazul în care concluzia este de „inapt”, comisia va recomanda CSM suspendarea din funcţia de procuror a persoanei, va stabili un plan terapeutic şi modul de urmărire a implementării acestuia, iar la sfârşitul tratamentului persoana va fi reevaluată. Expertiza poate fi contestată în termen de 15 zile, situaţie în care comisia reverifică raportul de evaluare şi emite o hotărâre în termen de 30 de zile.

Dacă procurorul este considerat inapt şi la sfârşitul tratamentului, acesta are dreptul la pensie de invaliditate, în cuantum de 80% din pensia de serviciu.


DREPTUL LA REPLICĂ
Procurorul Bene: „Conduită irațională, pentru care mi-am prezentat scuze”

După dezvăluirile din ediția tipărită a BIHOREANULUI, procurorul Ioan Bene a ţinut să aducă anumite precizări legate de informaţiile publicate.

În documentul transmis, acesta susţine că starea sa precară de sănătate a fost generată “și de deficiențele absurde de personal, PJ Salonta funcționând multiple luni cu un singur procuror, mai mult bolnav decât sănătos, subsemnatul”.

Magistratul pretinde că atitudinea iraţională care i se impută și pentru care și-a cerut scuze a fost, de fapt, o reacţie adversă la un tratament greşit care i s-a administrat după ce a fost diagnosticat cu “reacţie acută la stres”, medicamentaţie la care a renunţat din 20 august, acest an.

Cu privire la conflictul cu fosta iubită, poliţistă, Bene ţine să precizeze că nu femeia, ci el a pus capăt relaţiei, după ce a descoperit că aceasta i-ar fi şters peste 600.000 de fișiere din telefon, unele date vizând “date sensibile din dosarele penale instrumentate, tactici de anchetă”.

Magistratul este în continuare convins că e “victima unui kompromat cu iz infracțional, printre prezumtivii participanți regăsindu-se și actuali funcționari cu statut special”, dar şi cercurile lor apropiate, nemulţumite de anchetele Parchetului Salonta, referindu-se explicit la patru cauze, care privesc fapte de contrabandă în formă agravată şi braconaj.

În precizările transmise - alături de care procurorul a atașat și o serie de alte documente, corespondență și imagini care să îi confirme susținerile - Ioan Bene şi-a arătat nemulţumirea şi faţă de atitudinea şefilor săi care au pornit demersurile pentru înlăturarea sa din funcţia de conducere.

Citiți, mai jos, precizările trimise de procurorul Ioan Bene BIHOREANULUI:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!