Un infirmier şi un asistent medical de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Oradea sunt judecaţi pentru purtare abuzivă, iar un medic şef de secţie e acuzat de omisiunea sesizării, respectiv influenţarea declaraţiilor, într-un proces declanşat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi ajuns, acum, în dezbateri, la Curtea de Apel. 

Cazul, care nu a fost făcut public de anchetatori, priveşte un incident violent reclamat de un pacient epileptic, care ar fi fost bătut, legat de pat şi sedat, pentru simplul motiv că nu a executat pe loc "ordinul" de a se întoarce de pe coridor în camera sa...

Stingerea!

Victima este un orădean care a suferit un accident rutier de pe urma căruia a rămas cu sechele şi are des convulsii. Aşa a ajuns, pe 21 ianuarie 2020, la Secţia de Psihiatrie a spitalului, unde a fost internat pentru supraveghere. În seara de 24 ianuarie 2020 l-a sunat soţia şi, ca să nu-şi deranjeze colegul de salon, a ieşit pe coridor să discute. Acolo l-a găsit infirmierul Cristian Mălan, care i-a cerut să intre în cameră, dar pentru că voia să termine convorbirea, pacientul nu s-a conformat imediat. 

Înfuriat, infirmierul l-a chemat pe asistentul medical Pintyak Atilla şi, împreună cu acesta, l-au imobilizat şi l-au dus în cameră, lovindu-l cu pumnii peste spate şi în zona coastelor, ca să nu se zbată. Acolo, bărbatul a fost legat de pat şi i s-a administrat un sedativ ca să adoarmă, iar telefonul, care i-a căzut în timpul îmbrâncelii, a dispărut. 

De la spital, la parchet

A doua zi, când s-a trezit, orădeanul a constatat că era dezlegat. Avea, însă, vânătăi şi dureri în zona spatelui, dar şi la coaste, motiv pentru care s-a plâns medicului său curant, Alin Petriş. Reacţia acestuia l-a şocat căci, după cum a relatat ulterior procurorilor, l-a sfătuit să nu reclame incidentul deoarece "va mai ajunge internat la Spitalul de Psihiatrie". Adică, altfel spus, va mai avea nevoie de ei...

Orădeanul le-a povestit, însă, incidentul şi rudelor venite în vizită, iar soţia lui a sunat imediat la 112. Poliţiştii i-au recomandat ca după externare să-l prezinte la analize, apoi să formuleze o plângere penală împotriva agresorilor. Zis şi făcut. Cum altercaţia s-a consumat într-o vineri, iar la sfârşit de săptămână nu se fac externări, omul a fost lăsat acasă abia luni, 27 ianuarie 2020. În aceeaşi zi, s-a prezentat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, iar cu certificatul care confirma existenţa unor leziuni pe corpul său "care s-au putut produce prin lovire cu sau de corpuri dure",  a mers la Parchetul local, unde a depus denunţul. 

"Poveşti" interceptate

Chemaţi la declaraţii, Cristian Mălan şi Pintyak Atilla au negat acuzele. Mai mult, potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, consultat şi de BIHOREANUL, cei doi încercat să-şi decredibilizeze reclamantul: au pretins că tot ce spune sunt halucinaţii, că şi-a provocat singur leziunile, iar ca să fie mai convingători şi-au adus ca martor o colegă care a susţinut că omul a fost agitat, şi-a spart telefonul, iar cei doi doar "l-au condus paşnic" până la pat, unde l-au legat pentru 10 minute, ca să nu-şi mai facă rău. 

Mai mult, ca să-şi "fabrice" probe, asistentul şi infirmierul au recurs la un gest revoltător: când în decembrie 2020 omul a ajuns din nou la spital, din cauza unei noi crize, l-au interogat şi înregistrat în timp ce, înfricoşat fiind de teama unei noi bătăi, îi asigura că nu ar cunoaşte persoanele care l-au agresat cu ocazia internării anterioare.

Ceea ce n-au ştiut bătăuşii a fost că, pentru a afla adevărul, anchetatorii le-au pus telefoanele sub supraveghere, descoperind astfel că martora a fost învăţată ce să spună. În plus, graficele de muncă arătau că în seara agresiunii femeia nici nu fusese de serviciu. 

Judecătoria: sunt vinovaţi

Procurorii au finalizat ancheta pe 4 martie 2021, când infirmierul Cristian Mălan, asistentul medical Pintyak Atilla, dar şi medicul Alin Petriş, cel care îi "recomandase" victimei să nu facă plângere, au fost trimişi în judecată. Procesul a început la Judecătoria Oradea, unde, la fel ca în faţa procurorilor, cei trei au negat acuzele. S-au declarat chiar dispuşi să-şi dovedească nevinovăţia la poligraf, pe care apoi tot ei l-au refuzat, "cu justificări puerile", după cum arată hotărârea pronunţată în caz pe 26 ianuarie în acest an.

"Pacientul, persoană cu discernământ, calmă şi fără manifestări specifice afecţiunii medicale pentru care a fost internat, în mod nejustificat a fost agresat fizic şi imobilizat la pat pentru o perioadă însemnată", s-a consemnat în sentinţa prin care Mălan şi Pintyak au fost condamnaţi la câte 1 an de închisoare cu suspendare, 90 zile de muncă în folosul comunităţii şi daune morale de 10.000 lei către victima lor.

Procesul continuă

Medicul a scăpat cu un simplu avertisment, pe motiv că este "o persoană bine integrată social" şi cu posibilităţi de îndreptare, iar "aplicarea sancţiunii avertismentului este suficientă pentru corectarea conduitei sale". 

Hotărârea Judecătoriei nu este, însă, definitivă. A fost atacată atât de procurori, care au considerat pedepsele prea blânde, cât şi de inculpaţi, iar procesul continuă, acum, la Curtea de Apel Oradea.

Cert e că, până la un verdict final, traumatizat de cele trăite, orădeanul refuză internarea în spital, cerând echipajelor de urgenţă să-i administreze acasă tratamentul pentru convulsii. La coşmarul pe care l-a trăit, e uşor de înţeles...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!