În premieră, în anul școlar 2023-2024, Bihorul nu mai are unități de învățământ cu latrine în curte, dar asta nu înseamnă că sunt puse la punct.

La solicitarea BIHOREANULUI, Direcția de Sănătate Publică Bihor a comunicat că 61 de școli și grădinițe din județ nu au autorizație sanitară de funcționare, pentru că sunt într-o stare proastă sau neconformă cu normele actuale. Asta înseamnă fie că grădinițele au spații comune cu școlile, deși potrivit legii ar trebui să fie separate, fie că nu sunt împrejmuite sau pur și simplu arată deplorabil.

Merită menționat că datele furnizate de DSP Bihor nu sunt actualizate. De exemplu, lista include școli și grădinițe din comuna Dobrești, care nu au autorizație sanitară pe motiv că ar avea latrine, ceea ce, spune primarul comunei, Florin Copos, nu este adevărat. „Din acest an școlar, absolut toate clădirile de învățământ din comună au grupuri sanitare. În schimb, e adevărat, sunt în aceeași curte grădinița și școala gimnazială”, a declarat edilul. Școlile și grădinițele din Dobrești nu au latrine, cum încă figurează în evidența DSP Bihor, ci pentru că noile grupuri sanitare nu au fost încă autorizate.

Dintre cele 61 de unități de învățământ fără autorizație, una este în Oradea. Este vorba de Grădinița cu Program Prelungit nr. 51 Oradea, de pe Calea Clujului, care se află lângă Școala Gimnazială Ioan Slavici și care va rămâne în clădirea învechită și neconformă din punct de vedere sanitar doar până când noua clădire dedicată preșcolarilor va fi gata. Pe bani europeni, Primăria construiește aici o grădiniță nouă, care va trebui finalizată până pe 31 decembrie 2023, iar ulterior actuala clădire va fi demolată.

Pe lângă grădinița din Oradea și cele șase unități de învățământ din comuna Dobrești, fără autorizație sanitară mai funcționează grădinițele din Cuzap, Șerani, Budoi, Ponoară, Beznea, Luncșoara, Vășad, Curtuișeni, Aștileu, Călățea, Picleu, Țigănești de Criș, Remeți, Dobricionești, Butani, Ceica, Corbești, Cotiglet, Sărand, Dernișoara, Sacalasău, Calea Mare, Abrămuț, Gurani, Răbăgani, Sîrbi, Burzuc, Bălaia, Urviș de Beiuș, Serghiș, Bogei, Sânnicolau de Munte, Lugașu de Jos, Lugașu de Sus și Urvind.

Motivele sunt fie starea precară a clădirilor, lipsa locurilor de joacă separate și împrejmuite, lipsa gardurilor în jurul unității de învățământ ori faptul că autoritățile locale nici măcar nu au solicitat autorizația.

De asemenea, funcționează fără aviz sanitar școlile din Șerani, Mișca, Călățea, Țigănești de Criș, Picleu, Butani, Cotiglet, Corbești, Bucuroaia, Sărand, Șuncuiș, Abrămuț, Gurani, Galoșpetreu, Urviș de Beiuș, Talpoș, Sânnicolau de Munte, Urvind și Lugașu de Sus.

Și în cazul lor, motivele sunt similare: clădiri neconforme, adică învechite și nereabilitate, curți neîmprejmuite sau chiar spații de învățământ improvizate în cămine culturale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!